home » competitie » competities » competitieopzet

COMPETITIEOPZET 2016

Inhoudsopgave

Honkbal

Softbal

- Hoofdklasse
- Overgangsklasse
- 1e klasse
- 2e klasse
- 3e klasse en verder
- Golden League
- Silver League
- 1e klasse
- 2e klasse
- 3e klasse
- Herensoftbal 1e klasse

Overig

 
- Speelkalenders  

Honkbal: Hoofdklasse

In totaal spelen de acht hoofdklasseclubs in het reguliere seizoen 42 competitiewedstrijden verdeeld over 2 periodes van elk 21 competitiewedstrijden. Aan het einde van de eerste periode van 21 competitiewedstrijden plaatsen de nummers één en twee zich voor de Playoffs.

In periode 2 start de puntentelling opnieuw in een nieuwe stand. Aan het einde van de tweede periode van 21 competitiewedstrijden plaatsen de nummers één en twee zich voor de Play-offs. Mocht in periode 2 de nummer één en/of twee zich al in de eerste periode hebben geplaatst, dan komt de nummer drie (en eventueel nummer vier) op de ranglijst van periode 2 in aanmerking voor deelname aan de Play-offs. 

Daarnaast is ook het puntenaantal behaald na 42 competitiewedstrijden van belang. Dit bepaalt namelijk het thuisvoordeel in de Play-offs en Runner-up competitie.

De clubs die zich plaatsen voor de Play-offs en Runner-up competitie krijgen een vast aantal punten in de beginstand van deze vervolgcompetities: 6, 4, 2 of 0 punten. De nummer 1 op de ranglijst over 42 competitiewedstrijden start de Play-offs met 6 punten, de nummer 2 op de ranglijst én die zich via een van de twee periodes heeft geplaatst start met 4 punten, de nummer 3 start met 2 punten en de nummer 4 met 0 punten. 

Voor de Runner-up competitie geldt hetzelfde. De nummer 5 op de ranglijst over 42 wedstrijden start de Runner-up competitie met 6 punten, de nummer 6, 7 en 8 krijgen respectievelijk 4, 2 en 0 punten.

Wanneer twee of meer teams in de rangschikking van een periode en/of na 42 competitiewedstrijden een gelijke positie innemen, wordt de definitieve rangschikking van een periode of de eindrangschikking bepaald conform het Reglement van Wedstrijden Topsport 2016.

Play-offs / Runner-up competitie
De nummers één tot en met vier spelen in de Play-offs. En de nummers vijf tot en met acht spelen de Runner-up competitie. Er wordt een anderhalve competitie gespeeld. Elk team speelt 3 keer tegen elkaar. Er wordt gespeeld in de weekenden 11-14, 18-21 en 25-28 augustus 2016. Het complete schema is te vinden in deCompetitiebepalingen Honkbal Topsport 2016.

Kampioenschap (Holland Series)
De nummers één en twee in de eindrangschikking van de Play-offs spelen uiteindelijk vanaf 24 september 2016 een best-of-7 (Holland Series). De winnaar van deze serie is Landskampioen Honkbal van Nederland.

Europa Cup
In principe vertegenwoordigen de winnaar van de Holland Series én de nummer één van de reguliere competitie over 42 wedstrijden ons land bij het toernooi om de Europa Cup. Als de nummer één van de reguliere competitie over 42 wedstrijden ook de winnaar van de Holland Series is, krijgt de verliezer van de Holland Series het recht aan de Europa Cup deel te nemen.

Degradatie
Het als laatste geëindigde team van de Runner-up competitie speelt tegen het hoogst geëindigde team van de Overgangsklasse een best-of-5 om één plaats in de Honkbal Hoofdklasse 2017. Deze wedstrijden starten op zaterdag 24 september 2016.

Naar inhoudsopgave


Honkbal: Overgangsklasse

In 2016 wordt er met negen standaardteams gespeeld in de Honkbal Overgangsklasse. Zij spelen een dubbele competitie tegen elkaar. Dat betekent dat er 32 wedstrijden worden gespeeld in 36 speelrondes. Tijdens het speelweekend wordt er tweemaal tegen dezelfde tegenstander gespeeld. Wanneer er op zaterdag thuisgespeeld wordt, speelt dit team op zondag uit tegen hetzelfde team. Vaste inhaaldag in deze competitie is de eerstvolgende dinsdagavond.

Er geldt een competitiestop in de periode van 18 juli tot en met 2 augustus 2015.

Kampioenschap/Promotie
De nummer één van de reguliere competitie is Kampioen Honkbal Overgangsklasse. Dit team speelt een best-of-5 tegen de nummer acht van de Hoofdklasse (Runner-up competitie) om één plaats in de Honkbal Hoofdklasse 2017.

Degradatie
Het als laatst geëindigde team degradeert naar de Honkbal Eerste klasse. Mocht er tussentijds een team teruggetrokken worden dan geldt dit teruggetrokken team als degradant.

Naar inhoudsopgave


Honkbal: 1e klasse

De verenigingen zijn verdeeld over twee poules van beide twaalf teams, waarin een hele competitie wordt gespeeld.

Kampioenschap/promotie
Na het spelen van de reguliere competitie spelen de nummers één van de A- en B-poule een wedstrijd om het Kampioenschap van Nederland Honkbal Wedstrijdsport op zaterdag 1 oktober 2016. Bij afgelasting wordt de wedstrijd direct op zondag 2 oktober 2016 ingehaald.

De hoogst geëindigde standaardteam van de A- en B-poule spelen op zaterdag 8 oktober 2016 een wedstrijd om promotie naar de Honkbal Overgangsklasse. Bij afgelasting wordt de wedstrijd direct op de zondag 9 oktober ingehaald.

Let op: Mochten de nummers één van de A- en B-poule twee standaardteams zijn, dan komt de wedstrijd op zaterdag 8 oktober 2016 te vervallen. De winnaar van de wedstrijd om het kampioenschap van Nederland Wedstrijdsport promoveert in dat geval automatisch.

Degradatie
Uit beide poules degraderen de laatste twee teams (nummer elf en twaalf) naar de tweede klasse.

Naar inhoudsopgave


Honkbal 2e klasse

De verenigingen zijn verdeeld over vier poules van tien teams, waarin een hele competitie wordt gespeeld.

Kampioenschap/promotie
De kampioenen van elke poule promoveren naar de 1e klasse. Wanneer een kampioen afziet van promotie komt de nummer twee van de poule van de niet promoverende kampioen in aanmerking voor promotie.

Degradatie
Uit elke poule degradeert het als laatst geëindigde team, tenzij er voorafgaande aan of gedurende het seizoen één of meerdere teams zich terugtrekken. In dat geval vervalt de degradatieplaats in deze poule.

Naar inhoudsopgave


Honkbal 3e klasse en verder

Vrije inschrijving

Naar inhoudsopgave


Softbal Golden League

De reguliere competitie start op zaterdag 16 april 2016 en wordt gespeeld via 17 speelrondes van dubbelwedstrijden (= totaal 34 wedstrijden). Elk team ontmoet elkaar 3 keer, met uitzondering van TTH. Zij spelen 12 dubbels. 

De dubbelwedstrijden tegen TTH worden op de zondag gepland. TTH speelt vanaf het seizoen 2016 ook de helft van de wedstrijden als ‘thuisspelend team’. De wedstrijden worden wel gewoon gespeeld op de accommodatie van de Golden League-teams. De vereniging waar de wedstrijd wordt gespeeld is verantwoordelijk voor het veld en de materialen (dus ook het uitzetten en prepareren van het veld en het verzorgen van de wedstrijdballen).

Er geldt een zomerstop van vijf weekenden rondom de deelname van Oranje aan het WK. De zomerstop is van zaterdag 2 tot en met zondag 31 juli 2016.

Play-Offs en Holland Series (Season Finals)
De wedstrijden van de Season Finals worden over twee speelweekenden gespeeld:

 • Play-Off-weekend: 24 & 25 september 2016
 • Holland Series-weekend: 1 & 2 oktober 2016.

Opzet:

 • Het Play-Off-weekend wordt gespeeld op de accommodaties van de nummer 1 (zondag) en 2 (zaterdag) van de reguliere competitie.
 • De nummers 1 tot en met 4 van de reguliere competitie spelen tijdens het Play-Off-weekend alle mee voor een plaats in het Holland Series-weekend.
 • Tijdens het Play-Off-weekend wordt een halve competitie van enkele wedstrijden gespeeld .
 • Alle teams starten op 0 punten.
 • De nummers 1 en 2 van de reguliere competitie winnen ‘thuisvoordeel’ en spelen elk tweemaal thuis op de eigen accommodatie.
 • De nummer 1 van het Play-Off-weekend plaatst zich direct voor het Holland Series-weekend.
 • De nummers 2 en 3 spelen een enkele Play-Off-wedstrijd op de zaterdag van het Holland Series-weekend voor het laatste ‘ticket’ in de Holland Series.
 • Tijdens het Hollland Series-weekend wordt op zondag om het Nederlands Kampioenschap gespeeld. Tijdens deze finale wordt een enkele wedstrijd gespeeld.

Promotie/degradatie
De promotie/degradatie wedstrijden worden gespeeld tijdens het Holland Series-weekend van de Season Finals (1 & 2 oktober 2016).

De nummer 1 van de Silver League plaatst zich direct voor de finale van de Promotie/Degradatie-serie. De nummer 2 van de Silver League speelt één Play-Off wedstrijd tegen de nummer 7 van de Golden League. De winnaar van de Play-Off wedstrijd speelt de finale tegen de nummer 1 van de Silver League. De winnaar van de finalewedstrijd speelt in 2017 in de Golden League.

Europa Cup
De verdeling van de beschikbare Europa Cup-plaatsen gaat als volgt:

 • De winnaar van het Holland Series-weekend en de nummer één van de reguliere competitie vertegenwoordigen ons land bij de Europa Cup-toernooien.
 • Als de nummer één van de reguliere competitie ook de winnaar van het Holland Series-weekend is, krijgt de verliezer van de finalewedstrijd tijdens het Holland Series-weekend het recht aan de Europa Cup deel te nemen.
 • Als er meer Europa Cup-plaatsen te verdelen zijn, dan is de eindstand van het Holland Series-weekend bepalend welke team als eerstvolgende hiervoor in aanmerking komt.

Naar inhoudsopgave


Softbal Silver League

De reguliere competitie wordt gespeeld via 11 speelrondes van dubbelwedstrijden (= 22 wedstrijden per team). Elk team ontmoet elkaar 1 keer.

Promotiepoule
Na de splitsing spelen de nummers één tot en met zes van de reguliere competitie, met behoud van punten uit de onderling gespeelde wedstrijden tijdens het eerste deel van de competitie, via een hele competitie van dubbelwedstrijden. Dit is de Promotiepoule. 

Degradatiepoule
Na de splitsing spelen de nummers zeven tot en met twaalf van de reguliere competitie, met behoud van punten uit de onderling gespeelde wedstrijden tijdens het eerste deel van de competitie, via een hele competitie van dubbelwedstrijden. Dit is de Degradatiepoule. 

In de Promotiepoule en Degradatiepoule wordt een hele competitie van 10 speelrondes gespeeld (= 20 wedstrijden per team).

Er geldt een zomerstop van 3 weekenden. De zomerstop start op zaterdag 23 juli en duurt tot en met zondag 6 augustus 2016.

Promotie/Degradatie
De exacte invulling van de promotie en degradatie is afhankelijk van de invulling die wordt gegeven aan de Season Finals 2016. Zodra hier meer over bekend is wordt dat ook op deze pagina getoond.

Speelkalender
Voor de exacte speeldata verwijzen we u naar de speelkalenders van de Dutch National Softball League 2016.

Naar inhoudsopgave


Softbal 1e klasse

De verenigingen zijn verdeeld over twee poules: een poule van tien teams en een poule van acht teams. In beide poules wordt een halve competitie van dubbelwedstrijden gespeeld. Vervolgens worden de poules gesplitst.

Promotiepoule
Na de splitsing spelen de nummers één tot en met vijf van de A-poule en de nummers één tot en met vijf van de B-poule weer een halve competitie van dubbelwedstrijden. Er worden geen punten meegenomen uit het eerste deel. Dit is de Promotiepoule.

Degradatiepoule
Na de splitsing spelen de nummers 6 tot en met tien uit de A-poule en de nummers zes tot en met acht uit de B-poule, een hele competitie van dubbelwedstrijden. Er worden geen punten meegenomen uit het eerste deel. Dit is de Degradatiepoule.

Kampioenschap
De winnaar van de promotiepoule is Kampioen Softbal Dames Eerste klasse.

Promotie naar Silver League
De nummer laatst van de Silver League, strijdt samen met de kampioen en de nummer 2 van de Eerste Klasse om één ticket voor de Silver League.

De kampioen uit de Eerste Klasse is direct geplaatst voor de finalewedstrijd op zondag in het tweede speelweekend. De nummer laatst uit de Silver League en nummer 2 uit de Eerste Klasse spelen een Play-Off op zaterdag in het tweede speelweekend voor plaatsing in de finale.

Bekijk het speelschema van de Season Finals

Degradatie
Het als laatst geëindigde team in de Degradatiepoule degradeert naar de Softbal Dames Tweede klasse.

Naar inhoudsopgave


Softbal 2e klasse

De verenigingen zijn verdeeld over één poules van negen teams. Er wordt een gehele competitie gespeeld van enkele wedstrijden. Er wordt alleen in het weekend gespeeld.

Kampioenschap/promotie
De nummer één van de poule is kampioen Softbal Dames Tweede Klasse en promoveert naar de Softbal Dames Eerste klasse.

Degradatie
Vanwege de vrije inschrijving is in deze klasse geen sprake van degradatie.

Naar inhoudsopgave


Softbal 3e klasse en verder

De teams zijn verdeeld over zes poules en spelen enkele wedstrijden.

Kampioenschap/promotie
De nummers één van elke poule zijn kampioen van hun poule.

Degradatie
Vanwege de vrije inschrijving is in deze klasse geen sprake van degradatie.

Naar inhoudsopgave


Herensoftbal 1e klasse

Er wordt in 2016 gespeeld in twee poules. Poule A bestaat uit 9 teams en poule B bestaat uit 7 teams. In poule A wordt er een hele competitie egspeeld van 16 wedstrijden (verdeeld over 18 speelrondes). In poule B wordt er een anderhalve competitie gespeeld wat betekent dat elk team 18 wedstrijden speelt (verdeeld over 21 speelrondes).

Opzet Kampioenschap
Na de reguliere competitie wordt er nog gespeeld om het kampioenschap van de 1e klasse. Van beide poules plaatsen de nummers 1 zich automatisch voor de halve finales. De overige twee plekken van de halve finales worden ingevuld door de teams met het hoogste puntgemiddelde.

De halve finales worden gespeeld in een best-of-three. Het schema ziet er dan als volgt uit:

Zaterdag 1 oktober 2016

 • Game 1:
  14.00 uur: Nummer 4 (laagste puntgemiddelde) - Nr.1 (hoogste puntgemiddelde)
  14.00 uur: Nummer 3 (hoogste puntgemiddelde) - Nr.1 (laagste puntgemiddelde)

Zondag 2 oktober 2016

 • Game 2:
  12.00 uur: Nr.1 (hoogste puntgemiddelde) - Nummer 4 (laagste puntgemiddelde)
  12.00 uur: Nr.1 (laagste puntgemiddelde) - Nummer 3 (hoogste puntgemiddelde)
 • Game 3 (indien noodzakelijk):
  15.00 uur: Nr.1 (hoogste puntgemiddelde) - Nummer 4 (laagste puntgemiddelde)
  15.00 uur: Nr.1 (laagste puntgemiddelde) - Nummer 3 (hoogste puntgemiddelde)

De winnaars van de halve finales spelen in een best-of-three tegen elkaar op neutraal terrein. Deze locatie wordt door Competitiezaken bepaalt. Dit wordt gedaan zodra het bekend is welke halve finalisten er zijn. Op basis van deze vier teams wordt er dan gekeken wat de meest gunstige/centrale ligging is.

Het schema ziet er dan als volgt uit:

Zaterdag 8 oktober 2016

 • Game 1:
  12.00 uur: Winnaar Halve Finale 1 - Winnaar Halve Finale 2
   
 • Game 2:
  15.00 uur: Winnaar Halve Finale 2 - Winnaar Halve Finale 1

Zondag 9 oktober 2016

 • Game 3 (indien noodzakelijk)*:
 • 12.00 uur: Winnaar Halve Finale - Winnaar Halve Finale

* Indien er een derde wedstrijd noodzakelijk is wordt er op zondag door de plaatscheidsrechter geloot welk team als thuisspelend team wordt aangemerkt.

Naar inhoudsopgave

KNBSB NOC*NSF
Twitter YouTube Facebook