home » competitie » wedstrijdzaken » wedstrijdsecretariaat

Wedstrijdsecretariaat

Op deze pagina vindt u meer informatie over zaken die een (wedstrijd)secretaris moet weten over de KNBSB-competities. Aan de rechterzijde van deze pagina vindt u blauwe knoppen met directe links naar de spelregels, reglementen van wedstrijden, competitiebepalingen en algemene competitie-informatie en formulieren (o.a. negentalopgave)

Competitiezaken aanspreekpunt voor alle KNBSB-competities

11 november 2015 - De afdeling Competitiezaken op het bondsbureau is aanspreekpunt voor alle competities op. De contactgegevens van de afdeling Competitiezaken zijn:

 • Jacco Lansbergen – coördinator Competitiezaken
 • Ruud Verhoef – medewerker Competitiezaken

Telefoon (030) 751 36 50
E-mail: competitie@knbsb.nl

ADMINISTRATIEVE HEFFINGEN 2016

4 april 2016 - In de nieuwe versies van de Reglementen van Wedstrijden zijn geen administratieve heffingen (boetebedragen) meer opgenomen. Er is nu een apart document voor de administratieve heffingen (boetes) gemaakt. Dit document vind je op de pagina Wedstrijdreglementen.
De hoogte van de bedragen zoals die voorheen in de reglementen stonden is niet gewijzigd. Vanwege de invoering van het Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) zijn er wel verschillende heffingen komen te vervallen, zoals strafport, fout lidnummer, verkeerde uitslag, etc.

MATRIXEN AANGEPAST

2 april 2016 - De verschillende matrixen zijn aangepast en staan op de pagina Wedstrijdreglementen. Voor het overzicht zijn er voor de jeugd verschillende matrixen gemaakt. Per matrix is in geel weergegeven welke aanpassingen er voor 2016 zijn doorgevoerd.

NEGENTALOPGAVEn & Rosters

30 maart 2016 - Meer informatie over de procedure voor het opgeven van een negental en/of roster vindt u hier.

pilot Dames softbal 5e klasse

30 maart 2016 - In het seizoen 2016 wordt in de vijfde klasse de pilot ‘Team kan maximaal 5 runs per inning scoren’ gehouden. Dit betekent dat er, ongeacht het aantal uit, wordt gewisseld aan het einde van de actie (slag) waarop de 5e run wordt gescoord. De eventuele 6e, 7e en 8e run die in dezelfde actie als de 5e run worden gescoord, tellen wel gewoon mee in de stand. De verwachting is dat dit snellere, kortere innings oplevert. Het doel van deze pilot is het spelplezier voor alle speelsters te vergroten en te voorkomen dat een team heel snel een forse voorsprong kan nemen of op een forse achterstand kan komen.

Pilot honkbal aspiranten 2e & 3e klasse

23 maart 2016 - In de Honkbal Aspiranten 2e en 3e klasse wordt in 2016 een pilot gestart. De opzet van de pilot is als volgt:

 • Competitiezaken formeert zoveel als mogelijk poules met 6 teams.
 • Elk team speelt 5 ‘voorronde’ wedstrijden in april en begin mei 2016.
 • Daarna deelt Competitiezaken de teams opnieuw in waarbij de sterkere teams uit de 3e klasse aan de 2 e klasse zullen worden toegevoegd en de mindere teams uit de 2e klasse in de 3e klasse worden heringedeeld.
 • Competitiezaken streeft er vervolgens naar zoveel als mogelijk gelijkwaardige poules met 8 teams te formeren. In elke poule wordt een hele competitie (= 14 wedstrijden) gespeeld. Bij een poule van 6 teams kunnen er 15 wedstrijden worden gespeeld (= 1 ½ competitie).
 • In totaal komt een team dan op maximaal 19 tot 20 wedstrijden in het seizoen.
 • Tijdens de voorcompetitie kunnen verenigingen bij Competitiezaken hun eventuele voorkeur voor de herindeling opgeven.

Pilot Honkbal pupillen 3e klasse

23 maart 2016 - In het seizoen 2016 wordt in de Pupillen derde klasse de pilot ‘Team kan maximaal 5 runs per inning scoren’ gehouden. Dit betekent dat er, ongeacht het aantal uit, wordt gewisseld aan het einde van de actie (slag) waarop de 5e run wordt gescoord. De eventuele 6e, 7e en 8e run die in dezelfde actie als de 5e run worden gescoord, tellen wel gewoon mee in de stand. De verwachting is dat dit snellere, kortere innings oplevert. Het doel van deze pilot is het spelplezier voor alle speelsters te vergroten en te voorkomen dat een team heel snel een forse voorsprong kan nemen of op een forse achterstand kan komen. Deze regeling staat ook vermeld in het Reglement van Wedstrijden Wedstrijdsport 2016, artikel 8.10 lid c6.

DWF-AANPASSINGEN VERWERKT IN NIEUWE REGLEMENTEN VAN WEDSTRIJDEN 2016

23 maart 2016 - Vanwege de implementatie van het Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) zijn er nog enkele wijzigingen in de verschillende reglementen van wedstrijden doorgevoerd. Klik hier voor de pagina met alle wedstrijdreglementen. Per reglement zijn twee versies gepubliceerd:

 • Een versie waarin de wijzigingen zijn gemarkeerd.
 • Een schone versie waarin de wijzigingen zijn verwerkt.

Definitieve reglementswijzigingen Wedstrijdsport 2016

8 december 2015 - De Kolom Breedtesport is binnen de KNBSB verantwoordelijk voor het vaststellen van de Reglementen van Wedstrijden Wedstrijdsport, zowel voor de Jeugd als de Senioren. In november 2015 heeft de Kolom nog een aantal bijeenkomsten gehouden waarbij het mogelijk was om vragen te stellen over de voorgestelde wijzigingen. Begin december 2015 heeft de Kolom de definitieve reglementswijzigingen voor 2016 vastgesteld. Klik op onderstaande links voor meer informatie over de definitieve reglementswijzigingen.

In het document over de Softbal Jeugd-competities wordt ook gesproken over de Softbal Topsport Jeugdcompetities. Deze competities vallen weliswaar onder de verantwoordelijkheid van de Kolom Softbal, maar voor de volledigheid plaatsen we hier ook het uitgebreide document over de opzet van de Softbal Topsport Jeugdcompetites voor seizoen 2016:

Speelkalenders 2016

Klik hier voor een directe link naar de pagina met Speelkalenders 2016.

  Administratieve heffingen (boetes) inzichtelijk in sportlink club

  De administratieve heffingen (voorheen boetes genoemd) zijn inzichtelijk in Sportlink Club. Onder de menu-optie 'Wedstrijdzaken' staat de optie 'Tuchtzaken & Heffingen'. Als u dit openklikt vindt u op het eerste tabblad ‘Administratieve heffingen’ de administratieve heffingen (boetes) die (eventueel) aan uw vereniging zijn toegekend. Een vereniging kan alleen de administratieve heffingen inzien die aan zijn vereniging zijn toegekend.

  Wijzigen van wedstrijden in Sportlink Club

  Klik hier voor de handleiding om wedstrijden te kunnen wijzigen in Sportlink Club.

  Wedstrijdwijzigingen per e-mail naar verenigingen en officials

  In Sportlink zit een functionaliteit waardoor een bevestiging van een wedstrijdwijziging automatisch via e-mail naar de betrokken verenigingen en bondsofficials wordt gestuurd. Klik hier voor een handleiding om meer doorstuur e-mailadressen te kunnen instellen.

  procedure WIJZIGEN vaN EEN competitiewedstrijd

  Klik hier voor de procedure voor het wijzigen van een wedstrijd in het competitieprogramma (bv verplaatsen wedstrijd, wijzigen aanvangstijd).

  procedure Inhalen van een competitiewedstrijd

  Klik hier voor de procedure voor het inhalen van wedstrijden (bv afgelaste wedstrijden).

  AANSTELLINGEN BONDSOFFICIALS

  De aanstellingen van de bondsofficials zijn via de app Sportlinked, Sportlink Club en de website te bekijken. Klik hier voor de aanstellingen in het honkbal en hier voor die in het softbal.

  Als vereniging kunt u de aanstellingen ook per wedstrijd in Sportlink Club terugvinden. In Sportlink Club onder de menu-optie 'Wedstrijdzaken' vindt u de optie 'Wedstrijdprogramma'. Klik daarna op het tabblad 'uit en thuis' en het complete programma van een week is in te zien met de aangestelde scheidsrechters. Mocht dat niet lukken, dan moet u dit nog instellen bij de optie 'kolommen wijzigen' (rechtsboven).

  Procedure niet-opkomen van een team

  Het komt voor dat een team op het laatste moment een wedstrijd wil verplaatsen, afzegt of op het geplande tijdstip niet komt opdagen. Als de wijziging niet 3 x 24 uur voor de aanvangstijd van de wedstrijd door de afdeling Competitiezaken is goedgekeurd, spreken we van een niet-opkomen van een team.
  Bijvoorbeeld: Staat een wedstrijd op zaterdag om 14.00 uur ingepland, dan moet een eventuele wijziging op de woensdag daarvoor voor 14.00 uur door de afdeling Competitiezaken zijn goedgekeurd.

  Klik hier voor de procedure bij het niet opkomen van een team.

  avondwedstrijden bij daglicht

  Voor seizoen 2016 hanteren we voor het spelen van avondwedstrijden bij daglicht twee tabellen (honkbal en softbal). Klik hier voor de tabellen met per periode de uiterste aanvangstijd.

  TERUGTREKKEN VAN EEN TEAM

  In het Reglement van Wedstrijden Wedstrijdsport artikel 6.6 is het terugtrekken van een team vastgelegd. 

  Bij het terugtrekken van een team wordt een boete van EUR 135,00 opgelegd (voor jeugdteams geldt een boete van EUR 67,50).

  Alle administratieve heffingen zijn hier te vinden.

  Opnieuw inplannen van afgelaste wedstrijden

  Voor het opnieuw inplannen van afgelaste wedstrijden is een vaste procedure. Klik hier voor de procedure van het opnieuw inplannen van afgelaste wedstrijden.

  ONWEER EN SPORT

  Geen enkel sportveld is veilig tijdens een onweer. Verlaat het terrein onmiddellijk en wacht tot de bui voorbij is. Met de ’tien secondenregel‘ kunt u inschatten wanneer u het best gaat schuilen: indien er minder dan 10 seconden liggen tussen de bliksemflits en de donder, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij. Is de tijd tussen flits en donder korter dan drie seconden dan zit u midden in de onweersbui.

  Waar schuilen?

  Het best is een gebouw (bv. de kantine, kleedkamers...), weg van de ramen. Sluit ramen en deuren en blijf weg van de ramen. Blijf ook uit de buurt van stromend water en ga zeker niet douchen.

  Een carport, een afdak, een open schuilplaats en dergelijke bieden geen enkele bescherming. Op golfterreinen zijn er soms speciale schuilhutjes met uitwendige bliksemafleiders. Schuilhutten zonder bliksemafleider zijn niet veilig.

  Ook een volledig metalen auto is een goede schuilplaats. Die vormt door zijn constructie een ‘Kooi van Faraday’. Sluit ramen, schuifdak en deuren. Een cabrio of een auto uit kunststof is niet veilig. Ook een golfkarretje biedt geen enkele bescherming.

  Wanneer er geen schuilplaats in de buurt is:

  Blijf uit de buurt van hoge bomen, lantaarnpalen, torens, hoogspanningsleidingen, open water, speeltuigen, enz. Blijf minstens op 3 m afstand van hekwerken of afrasteringen. Ga niet op het hoogste punt van de omgeving staan.

  Loop zeker niet rond met golfsticks, jachtgeweer... Blijf uit de buurt van golfkarretjes. Tijdens nabij onweer met de fiets aan de hand lopen is vragen om moeilijkheden.

  Maak in geen geval gebruik van een paraplu.

  In groep loopt u een groter risico op blikseminslag. Blijf dus niet bij elkaar maar zoek beschutting of blijf minstens 3 m van elkaar.

  Ga gehurkt op uw tenen zitten, sla de armen om de knieën, het hoofd zo laag mogelijk, de handen over de oren en de voeten tegen elkaar. Ga nooit plat op de grond liggen. Hurk zo mogelijk in een greppel.

  KNBSB NOC*NSF
  Twitter YouTube Facebook