home » honkbal » oranje » nieuws » team kingdom als onderdeel van handelsmissie naar cuba

Team Kingdom als onderdeel van handelsmissie naar Cuba

8 januari 2016 17:21:34

Team Kingdom of the Netherlands gaat de Nederlandse overheid ondersteunen bij een handelsmissie naar Cuba. Daartoe speelt de Nederlandse honkbalploeg een vriendschappelijke wedstrijd tegen het nationale team van Cuba. Het duel maakt deel uit van de sociale handelsmissie, die duurt van zondag 10 tot en met woensdag 13 januari, en die onder leiding staat van Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De Nederlandse honkballers vertrekken zondag 10 januari a.s. naar Cuba, waar de nationale ploeg voor het eerst sinds 2003 een wedstrijd op Cubaans bodem zal afwerken. Het vriendschappelijke duel tussen de nummers drie en vijf op de wereldranglijst staat maandag 11 januari om 17.30 uur lokale tijd geprogrammeerd in het Estadio Latinoamericano in de Cubaanse hoofdstad Havana. Doel van de vriendschappelijke ontmoeting is de onderlinge betrekkingen tussen Cuba en Nederland te versterken. Minister Ploumen neemt een gezelschap mee van ruim 120 personen, afkomstig van milieuorganisaties, gemeenten,  sportclubs en het bedrijfsleven. Ploumen: “Het gaat ons om zaken doen, maar ook om een goede en bredere relatie op te bouwen met Cuba.”

Ploumen is maandag 11 januari aanwezig bij de opening van de honkbalwedstrijd in het Estadio Latinoamericano. Het is die dag op de kop af twee maanden geleden dat Cuba en Team Kingdom of the Netherlands tegen elkaar speelden tijdens de Premier 12 in Taiwan. Op 11 november 2015 was Cuba met 6-5 te sterk in een onvervalste thriller. Beide teams sneuvelden uiteindelijk in de kwartfinales van de eerste editie van de Premier 12, het toernooi met de twaalf beste honkballanden ter wereld. Eerder in 2015 won Cuba in de finale van het World Port Tournament van Nederand.

Een deel van de organisaties die Ploumen verezellen, is afkomstig van Curaçao en Aruba. Ook voor Team Kingdom of te Netherlands zijn spelers uit de verschillende delen van het Koninkrijk geselecteerd. Ploumen: “Tenslotte zijn de Cubanen ook een soort van buren van het Koninkrijk”. Boegbeelden van het team, dat onder leiding staat van manager Hensley Meulens, zijn o.a. voormalig Major League-spelers Andruw Jones en Shairon Martis.

Andere honkballers in de selectie van Team Kingdom zijn de hoofdklassespelers Diegomar Markwell, Gianison Boekhoudt, Dashenko Ricardo en Dwayne Kemp van Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam-spelers Michael Duursma en Gilmer Lampe. Meulens heeft in totaal zestien spelers geselecteerd, waaronder de pitchers Ramses Jamanika en Ruderly Manuel, die actief zijn in de competitie van Curaçao. Van deze zestien spelers deden er tien mee aan de Premier 12.

Voorafgaand aan de wedstrijd wordt tussen de spelers van Cuba en Team Kingdom of the Netherlands een Homerun Derby gehouden. In elk geval zal Kalian Sams daar namens de Nederlandse ploeg aan meedoen. De honkballer uit Den Haag schreef in december vorig jaar nog de Homerun Derby tijdens de Curaçao Baseball Week op zijn naam. Ook Andruw Jones, Gianison Boekhoudt en Sharlon Schoop staan op de deelnemerslijst. Het viertal moet in Havana opnemen tegen de sterke Cubaanse slagmannen Osvaldo Vázquez, José Adolis García (beiden van koploper Ciego de Avila) en de broers Yulieski en Lourdes Gurriel (Industriales).

Speciaal voor de vriendschappelijk ontmoeting is het wedstrijdprogramma van de Cubaanse Serie Nacional gewijzigd. De teams uit de Cubaanse competitie spelen zaterdag 9 januari een dubbel, zodat maandag 11 januari een wedstrijdvrije dag is. Manager Roger Machado heeft op die manier de beschikking over een selectie van 25 spelers voor het duel tegen Team Kingdom, waaronder elf spelers uit de Cubaanse ploeg die aan de Premier 12 meedeed.

De honkballers zijn op dinsdagochtend 12 januari al weer terug in het Estadio Latinoamericano, waar ze om 10.00 uur clinics zullen geven aan Cubaanse kinderen. De handelsmissie eindigt een dag later.

De selectie van Team Kingdom of the Netherlands bestaat uit de volgende zestien spelers:

Pitchers: Wendell Floranus, Ramses Jamanika, Ruderly Manuel, Diegomar Markwell en Shairon Martis

Catchers: Gianison Boekhoudt en Dashenko Ricardo

Infielders: Carlton Daal, Michael Duursma, Andruw Jones, Sharlon Schoop en Hainley Statia.

Outfielders: Chris Garia, Dwayne Kemp, Gilmer Lampe en Kalian Sams.

De staf wordt gevormd door Hensley Meulens, Sidney  de Jong, Wim Martinus en Pepijn van Ingen (fysiotherapeut).

Namens de KNBSB gaan ook technisch directeur Gijs Selderijk, bestuurslid Joost Comperen en commercieel directeur Paddy Roomer mee, samen met John Witte, Arthur Adams en Gyselle Petronia.

KNBSB NOC*NSF
Twitter YouTube Facebook