home » nieuws » dnt heren maken indruk op essl slowpitchtoernooi

DNT Heren maken indruk op ESSL slowpitchtoernooi

15 juni 2017 11:43:00


De selectie van DNT tijdens de ESSL (Foto: DNT)

Het Dutch National Slowpitch Team (DNT) heeft een goede naam gemaakt bij de spelers en kenners in de Slowpitch-wereld. Het Nederlandse mannenteam heeft tijdens het eerste toernooi van het ESSL season 2017 een historische vierde plaats weten te bemachtigen in Linz, Oostenrijk. Een reportage van Hans Jansen de Vries.

Het Nederlands heren slowpitchteam (actief onder de naam Dutch National Team, afgekort DNT) kwam in het weekend van 20 en 21 mei uit op het eerste grote internationale toernooi van de European Slowpitch Softball League (ESSL) van 2017. Het sterke deelnemersveld vormt een extra uitdaging voor de ploeg. Het toernooi zou een echte ‘testcase’ worden om te gaan spelen tegen de Europese Slowpitch Softball top.

DNT goes Linz!
De testcase begon zelfs al voor het toernooi begonnen was. De reis ernaartoe was namelijk al een spektakel op zich. Het DNT (en scoorster) vertrok vrijdagnacht om 00:01 uur met twee busjes richting Oostenrijk. De nacht verliep moeizaam door een hobbelband en dit zorgde voor vier uur oponthoud ‘in the middle of nowhere’ in Duitsland. Gelukkig kwam het team vrijdagavond nog redelijk op tijd aan in de nette jeugdherberg: Tijd voor een goede maaltijd en voldoende slaap om de volgende ochtend te kunnen knallen op het veld! Het team moest wel vroeg uit de veren, want om 08:00 uur begon de warming-up voor de eerste wedstrijd van het toernooi.

Zaterdag
De zaterdag begon met een gezamenlijk ontbijt in de blauwe DNT-teamshirts. In de koude bergwind kon niet even rustig opgestart worden met een kopje koffie of thee. Want zo fanatiek als ze waren kwamen de vroege vogels als eerste aan op de Linzer Playground, Met de eerste wedstrijd tegen de sterke Eagles uit Amerika is het toernooi begonnen... Game on! Het werd een spannende wedstrijd, maar helaas eindigde het in een verlies. Tijdens de tweede wedstrijd herstelde onze mannen zich met een ‘sweep’ tegen de Bulldogs uit Slovenië. Ook de derde wedstrijd, tegen de topper ‘Guzzlers’ uit de Verenigde Staten, eindigde in een win! De laatste wedstrijd van de dag kwam het DNT net wat te kort om van de Dominicanen – the big sluggers – te winnen.

Het was een heftige speeldag na alle hectiek en vermoeienissen van de turbulente heenreis. De korte nacht. kille ochtend en de opeens toch nog warme berglucht in Linz eisten wel enigszins hun tol. Zeker tegen de ervaren Europese Slowpitch Softball top. Maar de sfeer, inzet en spirit van onze oranjemannen oogsten de benodigde bewondering en respect van het publiek en de tegenstanders. Het DNT principe en motto luidt niet voor niets ‘it ain’t over till it’s over!’.

Na deze inspannende dag konden de mannen even goed relaxen in de oude binnenstad van Linz. Er werd gezellig samen gegeten en genoten van een uitstekend menu. Voor de mannen volgde later de noodzakelijke ‘sleeping up’, want zondag worden er belangrijke wedstrijden gespeeld!

Zondag
Op de tweede dag van het ESSL speelde het DNT in de finalerondes. Het vertrouwen heerst in de ploeg. Met bloed, zweet en tranen werd het Sloveense team verslagen in de allerlaatste slagbeurt. Het was een hectische en emotievolle wedstrijd, waarin de ploeg van bondscoach Danny Bout veel karakter toonde. Vervolgens ontmoette het DNT voor de tweede keer de bevreesde tegenstander de Guzzlers. Het scheelde uiteindelijk slechts twee scores, of onze mannen hadden wellicht nog de finale mogen spelen. Helaas trokken de Guzzlers de winst naar zich toe in een wedstrijd vol spektakel met prachtige plays, mooie hits en agressief honklopen.

De cruciale foutjes maakten het dat het DNT net tekort kwamen tegen de latere finalist. Onze mannen hebben met hart en ziel gestreden en een mooie vierde plaats binnen kunnen slepen. De toch wat moegestreden ploeg kon daarna genieten van een mooi eindresultaat en ontspannen tijdens de spannende eindstrijd tussen team D.R. (Dominicaanse Republiek) en de Guzzlers (Verenigde Staten). Na de ochtendregen kwam alsnog de dik verdiende warme middagzon tevoorschijn. De dag werd sfeervol afgesloten op het terras van de teamherberg met lekker avondeten. De pizza’s en pasta’s waren bijna niet aan te dragen... De mannen hebben zich prima vermaakt!

Trots naar huis
Na een goede nachtrust gingen onze Slowpitch mannen fris en fruitig de weg op richting huis. Om 08:00 uur zat het ontbijt erop en vlak voor vertrek moesten er nog een paar teamfoto’s gemaakt worden met op de achtergrond de witte DNT bolides. Met een aantal tussenstops waren de heren rond de klok van acht uur veilig terug in eigen land na een unieke ervaring en levendig toernooi. Het was een geweldig weekend met alles er op en er aan, waaronder een fraai resultaat voor het DNT. De mannen zijn met een tevreden gevoel thuis gekomen.

Er is dit weekend nogmaals bewezen hoe leuk Slowpitch Softball is! De volgende uitdaging voor het DNT begint deze maand alweer: Dan vindt de tweede editie van het ESSL season 2017 plaats in Chocen, Tsjechië. Op 24 en 25 juni zal het DNT weer alles geven om een podiumplek te bemachtigen!

KNBSB NOC*NSF
Twitter YouTube Facebook