home » nieuws » ek honkbal 2016 van grote waarde voor haarlemmermeer

EK honkbal 2016 van grote waarde voor Haarlemmermeer

11 juli 2017 16:21:00

(Bron: Haarlemmermeer.nl)

"Een mooi positief resultaat", noemt wethouder Adam Elzakalai het economische effect op Haarlemmermeer van het EK honkbal dat van 9 tot 18 september 2016 werd gehouden in het ETO ballpark in Hoofddorp. Uit een rapport van het sporteconomisch adviesbureau Sport2B, dat in opdracht van de KNBSB (Baseball en Softball Bond) de impuls voor de lokale economie in kaart heeft gebracht, blijkt deze 425.000 euro groot te zijn.

Mart Smeets
De gemeente Haarlemmermeer droeg 100.000 euro bij onder de voorwaarde dat werd nagegaan wat de economische betekenis van het EK honkbal zou opleveren. Het evenement trok in totaal 21.000 stadionbezoekers waarvan 9.300 unieke liefhebbers die dus soms meer dan één wedstrijd hebben bezocht. Het grootste deel van de genoemde 425.000 euro is ten goede gekomen aan Haarlemmermeerse horecaondernemers. Spelers, officials en bezoekers waren goed voor 100.000 euro aan overnachtingen in de polder.

Volgens wethouder Adam Elzakalai is een deel van de impact van het evenement niet in geld uit te drukken. Hij stelt in een brief aan de gemeenteraad dat de economische waarde voor de samenleving in Haarlemmermeer groter is dan de 425.000 euro die binnen de gemeentegrenzen zijn uitgegeven. Pieter Verhoogt van Sport2B sluit zich aan bij de wethouder: "Bezoekers en de teams waren meer dan tevreden. Dat bleek ook uit de enquêtes. En Mart Smeets die live op televisie alsmaar het stadion, Hoofddorp en Haarlemmermeer noemt en roemt, is ook kassa. Verder was er veel gunstige publiciteit in de kranten en heeft de gemeente meer zendtijd gekregen dan zij alle jaren hiervoor bij elkaar opgeteld heeft gehad. Voor een top-20 gemeente met een ambitieus citymarketingbeleid is dat allemaal van grote waarde."


Het Nederlands Team in actie tijdens EK Honkbal 2016.
(Foto: Renata Jansen-Fotografie)

Impuls
Toch wijst Sport2B erop dat vergelijkbare evenementen dikwijls een grotere economische impact hebben op de lokale economie. Zo was het EK volleybal voor vrouwen (Rotterdam, 2015) met 20.000 bezoekers goed voor een miljoen euro en leverde de WK afstanden in Thialf (Heerenveen, 2012) de lokale economie een impuls op van anderhalf miljoen euro. Sport2B signaleert dit niet alleen, maar verklaart het ook.

Haarlemmermeer kampt per definitie, ook bij bijvoorbeeld dancefestival Mysteryland, met een significant weglekeffect. De aantrekkingskracht van Amsterdam leidt ertoe dat veel EK-bezoekers daar willen eten, uitgaan en overnachten. Bovendien zijn de hotelaccommodaties in Haarlemmermeer relatief duur, zeker voor evenementenbezoekers. Toch er is er volgens Sport2B wel wat aan dat weglekeffect te doen, vooral als het om overnachtingen gaat. Zij bevelen een evenementencamping aan, vergelijkbaar met de tijdelijke camping van Mysteryland.

"De Haarlemse Honkbalweek zorgde ook altijd voor vele campingovernachtingen. Met een evenementencamping maak je het voor bezoekers aantrekkelijker om lokale bestedingen te doen. Het is vanuit economisch perspectief sowieso interessant om het aandeel buitenlanders te vergroten. De gemiddelde bestedingen van buitenlandse bezoekers liggen – mede door overnachtingen en maaltijden – aanmerkelijk hoger dan die van Nederlandse bezoekers."

Evenementencamping
Opvallend is ook de constatering dat slechts drie van de twaalf honkbalteams in Haarlemmermeer hebben overnacht. De meeste teams verkozen een basiskamp buiten de gemeentegrenzen. Verhoogt: "Dikwijls uit kostenoverwegingen. De teams uit kleinere honkballanden schrokken zich rot van de prijzen van de hotels bij Schiphol. De meeste teams hebben daarom op ruime afstand van Haarlemmermeer een accommodatie betrokken.”

Gevraagd naar een wat meer algemene betekenis van het EK honkbal in 2016 voor Haarlemmermeer, reageert Pieter Verhoogt: "Het evenement maakt duidelijk dat de polder veel potentie heeft, zeker ook voor sportevenementen. Zie ook het SKWA (Sportcomplex Koning Willem Alexander) dat steeds meer in beeld komt bij sportbonden. Maar er kunnen nog wel een paar tandjes worden bijgeschakeld om de potentie van dergelijke evenemenrten  optimaal te verzilveren."  

KNBSB NOC*NSF
Twitter YouTube Facebook