home » nieuws » steijger: 'scoren is oefenen, oefenen en oefenen'

Steijger: 'Scoren is oefenen, oefenen en oefenen'

6 september 2017 09:23:00


Linda Steijger (2e van links) in actie als scorer tijdens de Premier12 in 2016 (Foto: WBSC)

Tijdens de Week van de Scheidsrechter staan we stil bij de vele vrijwilligers die zich inzetten als official voor onze mooie sporten. Hieronder een interview met Linda Steijger, bondsscorer.

In de week van de scheidsrechter mag de scorer niet ontbreken. Net als de scheidsrechter zijn zij onmisbaar bij een honkbal of softbal wedstrijd, alleen zien we ze haast nooit. Linda Steijger is in 1984 begonnen met scoren en scoorde in 1998 haar eerste officiële wedstrijd voor de bond.

"Toen ik in 1984 verkering kreeg, heeft het maar een paar dagen geduurd voordat ik mijn eerste honkbalwedstrijd zag. Eerst algemene uitleg gekregen over wat er tijdens een wedstrijd gebeurt. Maar omdat ik toch alle wedstrijden mee ging, was er al snel iemand in het team die me vertelde dat als ik er toch was, ik ook wel kon leren scoren. Met alle uitleg die ik kreeg en het lezen van de spel- en scoreregels heb ik mezelf het scoren eigen gemaakt. Maar in 1989 toch de cursus Scorer A (huidige Level 2) gevolgd om het echt allemaal goed te kunnen doen."

Ambities
Steijger scoorde haar eerste officiële wedstrijd voor de KNBSB in 1998. Wat daarop volgde is een indrukwekkende lijst met nationale en internationale toernooien. Een kleine greep uit het palmares van Steijger levert het volgende op; het WK honkbal in Nederland (2005), het WK dames honkbal in Taiwan (2006), de Olympische Spelen in Beijing (2008), het WK honkbal in Panama (2011), de Premier 12 in Japan (2015) en op dit moment is Linda actief bij het WK honkbal U18 in Canada.

Ondanks het nu al indrukwekkende palmares is er aan ambitie geen gebrek bij Steijger. Middels het geven van cursussen in Nederland probeert Steijger haar kennis zoveel mogelijk door te geven. Dit geldt zowel voor het scoren op papier als voor het scoren via de computer. Daarnaast hoopt ze bij de aankomende Olympische Spelen aanwezig te zijn als scorer. "En het allermooiste zou zijn als MLB ook de World Baseball Classic voor andere scorers dan MLB-scorers open zou gooien."

Bijzondere spelsituaties
Tijdens de wedstrijden en toernooien maak je soms bijzondere situaties mee. "Ik zal nooit vergeten dat we in 2008 bij de Olympische Spelen zoveel discussie over een situatie hadden, dat de volgende ochtend alle scorers hun spel-/scoreregelboek mee hadden genomen naar het ontbijt zodat we een definitieve beslissing konden nemen op basis van de regels." 

In sporten als honkbal en softbal waar statistiek een grote rol speelt is het van groot belang dat de juiste informatie op papier komt te staan. Maar de technologische ontwikkelingen staan niet stil en de roep om digitaal scoren wordt steeds luider. Naast het digitaal scoren via The Automated Scorebook (TAS) zal de scorekaart niet zomaar verdwijnen. "Er zijn situaties waarbij bijvoorbeeld een gescoord punt op het moment van scoren nog niet verdiend is voor de werper, maar dat later in de wedstrijd wel wordt. Dat kun je tijdens het invoeren niet meer zien, dus heb je daar de kaart voor nodig."

Vijf tips
Tot slot wil Steijger de (beginnende)scorers nog 5 tips meegeven die haar tijdens haar carrière hebben geholpen:

  1. Oefenen, oefenen, oefenen. Van het scoren van wedstrijden leer je uiteindelijk het meeste en dat is ook het leukste om te doen.
  2. Bespreek situaties met medecursisten of collega-scorers.
  3. Zorg dat je op de hoogte bent van de scoreregels.
  4. Ken de nummers behorende bij de veldposities. Twijfel je wel eens, zorg dan voor een klein spiekbriefje.
  5. Blijf altijd vragen stellen.
KNBSB NOC*NSF
Twitter YouTube Facebook