home » nieuws » duo-interview met huub nelissen en dennis duin van de scorecommissie

Duo-interview met Huub Nelissen en Dennis Duin van de Scorecommissie

6 september 2017 10:34:00

Tijdens de Week van de Scheidsrechter staan we stil bij de vele vrijwilligers die zich inzetten als official voor onze mooie sporten. Hieronder een interview met Dennis Duin en Huub Nelissen van de scorecommissie.


Huub Nelissen (links) en Dennis Duin (rechts) in actie (Foto's: Marco Stoovelaar)

Huub Nelissen en Dennis Duin zijn lid van de scorecommissie en zijn niet meer weg te denken uit de scoreboxen langs de Nederlandse honkbal- en softbalvelden. Nelissen is als sinds 1989, direct na het slagen voor zijn score-examen, scorer bij wedstrijden in de hoofdklasse. Duin was eerder al actief als scheidsrechter op hoofdklasseniveau, maar moest vanwege een knieblessure stoppen. In 2006 behaalde hij zijn licentie en kon hij als scorer gelukkig toch nog bij de sport betrokken blijven.

Wat maakt scoren nu zo leuk?

Huub Nelissen, die inmiddels al bijna 30 jaar scorer is, trapt af: "Met scoren ben je meer betrokken bij het spel. Kijken hoe coaches de spelers aangeven waar ze moeten staan en hoe scheidsrechters elkaar tekens geven. Dit alles maakt het kijkspel aantrekkelijk."

Dennis Duin vult aan: "Het leuke aan scoren is inderdaad dat je betrokken bent bij de wedstrijd en niet te vergeten de interactie die je hebt met de scheidsrechters, announcers, je collega-scorers en iedereen die aanwezig is in het score huis."

Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van scoren gaande?

Dennis is al sinds 1986 actief als bondsofficial. Eerst als scheidsrechter en vanaf 2006 als scorer: "Op Europees en Wereldniveau proberen wij het systeem qua scoren te standaardiseren. Dat houdt in dat iedereen op dezelfde manier scoort en dat maakt het voor iedereen een stuk makkelijker. Daarnaast zie je een duidelijke opkomst van het digitale scoren. Er zijn verschillende softwareprogramma’s in omloop, zoals iScore, GameChanger en ook het programma waar wij nationaal en internationaal mee werken TAS (The Automated Scorebook). Papier scoren zal altijd blijven. We blijven altijd praten over technologie. Wat gebeurt als je laptop crasht? Als de batterij van je iPad leeg is of als je geen internet connectie hebt, blijf je altijd je papieren scoresheet nodig hebben als backup."

Huub: "Een andere ontwikkeling is dat wij sinds vorig jaar proberen de instapcursus scorer level-1 aantrekkelijker te maken voor de mensen door het bij toernooien te doen met ontvangst, lunch en in de middag praktijk. Men komt daar liever en leert daar meer dan op een winteravond in een kantine."

Dennis, je noemde net al even TAS. Kun je iets meer over dit programma vertellen?

Dennis: "TAS is gekozen uit veel verschillende softwareprogramma’s. In 2007 heeft de Italiaanse Federatie een haalbaarheidsstudie gedaan en alle voordelen en nadelen naast elkaar gezet. Vooral de invoer van TAS is ‘eenvoudig’. Je voert op het honk de actie in die plaatsvindt. Veel van de commando’s die we invoeren, komen overeen met de notatie op onze scorekaart. Sinds 2010 maken wij binnen de KNBSB gebruik van dit programma. TAS is ook zeer eenvoudig in het corrigeren van eventuele fouten die gemaakt worden/zijn of het veranderen van een ‘fout’ naar een honkslag. Voor de pitchersresultaten hebben we te maken met Verdiende punten, Onverdiende punten en Onverdiende punten die nog Verdiend kunnen worden. Veel van de andere apps, zoals iScore en GameChanger berekenen de verdiende punten, echter sommige beslissingen kunnen niet ‘berekend’ worden en hebben een visuele beslissing nodig van de scorer. TAS kan dit heel eenvoudig doen. Op internationaal niveau zijn we opnieuw een haalbaarheidsstudie aan het doen welk programma het beste is. Het is altijd goed om een softwareprogramma te evalueren. Technologie verandert snel, daarom is het altijd goed om bij te blijven."

Huub, jij vertelde net over de scorecursus level-1, die werd gegeven tijdens het EK Honkbal 2016 en het WPT in 2017. Hoe heb jij die cursus ervaren?

Huub: "Bij het EK 2016 was het de eerste keer en het is zeer goed aangeslagen. In de ochtend heb ik de theoriecursus gegeven en na de lunch waren enkele official scorers bij de groep om in de praktijk te helpen met acties en de notaties op de kaart. Van deze groep cursisten is meer dan de helft geïnteresseerd om verder te gaan met de level-2 cursus.

Dit jaar stroomden de aanmeldingen voor het WPT ook heel snel binnen. Het waren er eigenlijk meer dan ik in mijn eentje kon hebben. Omdat het animo groot is willen wij dit vaker gaan doen bij toernooien, maar ook bij clubs: in de ochtend theorie en in de middag bij een wedstrijd direct de praktijk."

Passen deze cursussen ook goed binnen de plannen en ambities van de scorecommissie?

Dennis: "In de afgelopen jaren zien we een terugval van het aantal scorers. Voornaamste doel is om onze scorergroep te laten groeien. Om scorers aan te trekken proberen we het scoren te promoten met de hulp van het bondsbureau."

Huub: "Dat doen we door meer cursussen te geven. Zo betrekken we meer mensen bij het scoren en proberen we daardoor meer mensen te krijgen die doorgaan met de volgende cursussen om daarna official scorer te worden."

Om nog maar even aan te geven hoe leuk scoren kan zijn en waarom men vooral bondsofficial moet worden: Kunnen jullie aangeven bij welke evenementen en in welke landen het scoren jullie gebracht heeft?

Dennis: "Het scoren heeft mij bij diverse evenementen zowel nationaal als internationaal gebracht. Ik heb tijdens diverse honkbal Europa Cups geacteerd als Scoring Director in Nederland, Europese kampioenschappen softbal in Nederland, maar ook Europa Cups en het EK in Tsjechië, meetings in Malta, Italië en zeer recent als Scoring Director WK Softbal U19 in Clearwater, Florida."

Huub: "Buiten het scoren ben ik ook announcer bij wedstrijden en toernooien. Zo heb ik dat onder anderen gedaan bij de Indoorcup, het WPT, Europa Cups, het Mastenbroektoernooi, de Little League. Competitiewedstrijden bij Pioniers, Pirates, Neptunus als de eigen announcer er niet is. Gescoord heb ik vele toernooien in Nederland zoals EK’s en WK’s en was ik Scorer in Chief bij toernooien in Nederland. Ik heb de volgende landen bezocht als Scorer in Chief: Turkije, Griekenland, Israël, Denemarken, Tsjechie, Polen, Bulgarije. Dit alles voor honkbal en/of softbal. Tevens heb ik in Polen een scorecursus gegeven van een paar dagen."

Wat zijn jullie persoonlijke plannen en ambities met betrekking tot scoren?

Huub: "Vanwege mijn leeftijd zal ik niet nog vele jaren scoren, maar het lijkt mij nog leuk om een paar toernooien buiten onze landsgrenzen te kunnen doen."

Dennis: "Sinds 2010 ben ik voorzitter van de scorecommissie van de European Softball Federation en sinds april 2016 lid van de scorecommissie WBSC softball division. Persoonlijk hoop ik nog heel lang door te kunnen gaan met het scoren en de ontwikkelingen op het gebied van scoren van dicht bij te mogen meemaken. Mijn ambitie is het hoogst mogelijke te halen. Nu met de Olympische Spelen weer op het programma zou het natuurlijk een eer zijn op zo’n toernooi te mogen scoren of als Scoring Director te acteren."

Wat zou je nog met mensen met scorersaspiraties willen laten weten? Hoe trek je hen over de streep?

Huub: "Aan het scoren binnen en buiten onze landsgrenzen hou je ontzettend veel leuke contacten over. Ik kan het een ieder aanraden."

Dennis: "Als je van dichtbij de wedstrijden wilt meemaken, samen wilt werken met een gezellige groep mensen van collega scorers, maar ook met de vrijwilligers van een vereniging, je interesse hebt in statistieken, maar zeker in het spelletje, meld je aan voor een cursus!"

KNBSB NOC*NSF
Twitter YouTube Facebook