home » nieuws » gieskens: "scheidsen is een manier om actief met onze mooie sport bezig te zijn"

Gieskens: "Scheidsen is een manier om actief met onze mooie sport bezig te zijn"

6 september 2017 10:36:00


Bob Gieskens in actie tijdens een wedstrijd in de Golden League
(Foto: Hennie Edelenbos)

Tijdens de Week van de Scheidsrechter staan we stil bij de vele vrijwilligers die zich inzetten als official voor onze mooie sporten. Hieronder een interview met Bob Gieskens, bondsscheidsrechter softbal.

Bob Gieskens is al sinds 2002 actief als bondsscheidsrechter, maar zijn eerste wedstrijd leidde hij al velen jaren eerder: "Dat moet zo'n 30 jaar geleden geweest zijn bij een jeugdwedstrijd. Toen ik zelf nog speelde. In 1998 ben ik er een beetje ingerold toen een bevriende coach mij vroeg om thuiswedstrijden van zijn team in de toenmalige eerste klasse te leiden. Vervolgens ben ik de scheidsrechteropleiding gaan volgen en ben ik in 2002 bondsscheidsrechter geworden."

Over het antwoord op de vraag wat hij nu zo leuk vindt aan scheidsen, hoeft hij niet lang na te denken: "Scheidsrechteren is voor mij, net als gooien, vangen en slaan, een manier om actief met onze mooie sport bezig te zijn. Ik vind het leuk om op het veld te staan en daar, net als de spelende teams, een goede prestatie neer te zetten. Daarbij gaat het niet om winnen of verliezen, maar wel om het nemen van de correcte beslissingen. Daarvoor moet je het spelletje begrijpen en spelsituaties kunnen lezen, zodat je tijdig vanuit de juiste positie kunt waarnemen."

Genieten
Net als spelers moeten scheidsrechters volgens Gieskens vooral kunnen genieten van het spel: "Sport is natuurlijk vooral beleving, ook voor mij als umpire. Ik kan enorm genieten van mooie, spannende wedstrijden waarbij de inzet en wedstrijdspanning bij de teams zichtbaar en voelbaar is. En het met overtuiging verkopen van een close call maakt daar ook deel vanuit."

Ontwikkelingen
Net als zijn medescheidsrechters houdt Gieskens de ontwikkelingen in de wereld van scheidsrechters en officials nauwlettend in de gaten. Zo volgen zij ontwikkelingen op nationaal en internationaal gebied en hebben zij contact met hun collega's uit andere landen. Met het niveau van de topscheidsrechters in Nederland zit het volgens Gieskens dan ook wel goed.

Wel maakt hij zich zorgen om de aanwas van nieuwe scheidsrechters: "Dat is iets wat al langer gaande is en wat je niet in een paar maanden oplost. Het vraagt aandacht op alle niveaus; bij de bond, bij de clubs en bij speelsters, spelers en coaches. Onderdeel hiervan is de vernieuwing van de scheidsrechtersopleidingen. De nieuwe U1 en U2 opleidingen zijn inmiddels gereed, en de U3-opleiding, die uiteindelijk door alle bondsofficials moet worden gevolgd, gaat a.s. oktober voor het eerst van start. Wat ik daar heel goed aan vind is de grotere aandacht voor de praktijk en voor de mentale aspecten van het scheidsrechteren."

Een andere ontwikkeling die Gieskens noemt zijn de nieuwe regels die voor seizoen 2018 in het softbal bekend gemaakt zullen worden. "Dat is niet alleen belangrijk voor scheidsrechters uiteraard, maar ook voor spelers en coaches. Een goed begrip van de regels draagt enorm bij aan de sfeer en samenwerking tijdens de wedstrijden."

Over de landsgrenzen
Zo lang Gieskens plezier beleeft tijdens het leiden van wedstrijden zal hij ermee doorgaan. Dat plezier haalt hij zo nu en dan ook uit zijn internationale uitstapjes. In Europa kwam hij als scheidsrechter uit in landen als België, Tsjechië, Italië en zelfs Griekenland toen daar in 2000 in aanloop naar de Olympische Spelen van 2004 gewerkt werd aan de opbouw van de softbalsport.

Ook buiten de Europese grensen kwam Gieskens al in actie: "Buiten Europa heb ik de kans gehad om een World Cup in Oklahoma te scheidsrechteren en op twee Wereldkampioenschappen actief te zijn; in Whitehorse, Canada, bij de jongens U19 en afgelopen zomer in Florida voor de meiden U19, waaraan ook Talent Team Holland deelnam. Dat zijn natuurlijk de spreekwoordelijke kersen op de taart met softbal op hoog niveau waar ik ook ontzettend veel heb geleerd van de collega’s uit de diverse landen."

Het contact met de buitenlandse collega's tijdens deze trips is een van de belangrijke redenen dat deze trips voor Gieskens zo memorabel zijn: "Tijdens de internationale toernooien zijn vaak de onderlinge contacten met bekende en nieuwe collega’s uit andere landen heel leuk en ook zeker inspirerend."

Tips voor beginnende scheidsrechters
Beginnende collega softbalscheidsrechters geeft hij twee tips mee: "De belangrijkste is: scheidsrechter met dezelfde inzet en beleving die je als speler en/of coach hebt of had. Dat maakt het scheidsen leuk en geeft de teams ook wat ze verdienen. De tweede is: blijf continu leren. Doe ervaring op door veel wedstrijden te leiden, kijk naar en praat met ervaren collega’s over hun en jouw wedstrijden. Mijn ervaring is dat alle collega’s bereid zijn om je feedback te geven die je kan helpen. De kunst is om daar die dingen uit te halen waar je wat mee kunt en daaraan te werken."

Als ervaren scheidsrechter ziet Gieskens voor zichzelf wel een rol weggelegd in de begeleiding van nieuwe scheidsrechters: "Ik wil de komende jaren bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het scheidsrechteren in Nederland. Het is belangrijk dat de aanwas groeit en dat de nieuwe scheidsrechters goede begeleiding krijgen."

KNBSB NOC*NSF
Twitter YouTube Facebook