home » nieuws » zwanenburg: "inmiddels mijn derde seizoen en ik vind het geweldig!"

Zwanenburg: "Inmiddels mijn derde seizoen en ik vind het geweldig!"

6 september 2017 10:45:00


Ric Zwanenburg hier in actie als scheidsrechter tijdens BATC
(Foto: BATC)

Tijdens de Week van de Scheidsrechter staan we stil bij de vele vrijwilligers die zich inzetten als official voor onze mooie sporten. Hieronder een interview met Ric Zwanenburg, bondsscheidsrechter honkbal.

Kindervakantieweek
Vaak zie je dat scheidsrechters in hun jeugd zelf gehonkbald of gesoftbald hebben en de sport zo leuk vonden dat zij vervolgens ook op andere manieren betrokken wilden raken bij de sport. Scheidsrechteren is dan een mooie optie natuurlijk! Bij bondscheidsrechter Ric Zwanenburg liep dit even anders: "Mijn eerste wedstrijden waren tijdens een kindervakantieweek samen met iemand van de lokale honkbalvereniging (Gryphons). Ik was toen een jaar of 15 en honkbalde zelf nog niet eens. Het was eigenlijk vanaf het begin erg leuk om te helpen als scheidsrechter en ik ben daarna gelijk zelf begonnen met honkbal."

USA
Als clubscheidsrechter startte Zwanenburg een jaar of tien geleden zelfsturend: "Af en toe wat wedstrijden, puur op basis van mijn eigen ervaring als speler. En ik vond het meteen al hartstikke leuk om te doen. Na twee jaar al zelf lerend ben ik de level 2 cursus gaan doen om de diverse aspecten van het scheidsen beter te begrijpen en erachter gekomen dat het niet zomaar iets is. Vervolgens heb ik, tijdens een vakantie in de USA, ook maar meteen mijn eigen uitrusting gekocht. Ik ging de winkel in voor alleen een masker, schoenen en een shirt. Door een hele goede deal nam ik echter een volledige uitrusting en tenue mee naar huis. Dat was voor mij het omslagpunt om het echt serieus op te pakken."

Bondsofficial
Eind 2014 stopte Zwanenburg als speler en in 2015 besloot hij zich volledig op het scheidsen te richten. "In dat eerste jaar heb ik de level 3 cursus gedaan en ben meteen begonnen als bondsofficial. In het begin nog rustig aan, eens per week en niet al te ver weg. Inmiddels zit ik in mijn derde seizoen, vaak twee wedstrijden per weekend, door het hele land en ik vind het geweldig. Mijn mouw nummer (#15) herinnert me aan die officiële start."

Plezier
Het meeste plezier haalt de 53-jarige scheidsrechter uit de beleving rond spannende wedstrijden: "Het leuke aan scheidsen is dat je midden in de wedstrijd staat en continue bezig bent met het spel, vaak met je neus boven op de actie. Onlangs had ik een geweldig spannende wedstrijd in Alkmaar waarbij de spelers op het randje van hun kunnen speelde. Beide teams (en het publiek) bleven tegelijkertijd ook zeer sportief. Na die wedstrijd liep ik echt met kippenvel van genot van het veld af."

Het plezier staat bij Zwanenburg voorop: "Boven alles wil ik vooral heel veel plezier aan deze hobby beleven. Dat denk ik het beste te kunnen doen door een zo goed mogelijke scheidsrechter te worden (binnen mijn eigen kunnen). Perfect zal het nooit worden, maar laten we zeggen dat er nog meer dan voldoende ruimte voor verbetering mogelijk is. Hoe ver en tot op welk niveau me dat gaat brengen zien we dan wel weer. Daarnaast vind ik het geweldig om regelmatig eens aan een mooi (internationaal) toernooi te mogen bijdragen. Hopelijk binnenkort zelfs eentje buiten Nederland. Dat zijn de kersen op de taart."

Buitenland?
Na eerder een internationale scheidsrechtersclinic van oud MLB-scheids Jim Evans en een EK Little League in Moergestel lijkt er namelijk nog een mooi internationaal evenement aan te komen en deze keer buiten de landsgrenzen: "Er zit een kansje in dat ik in Phoenix (Arizona, USA) mee mag helpen tijdens de Mens Senior Baseball League (MSBL) World Series, op een MLB spring training complex. Dat zou een ongelooflijke ervaring zijn!"

Ontwikkelingen
Met het oog op het verbeteren van zijn kwaliteiten als scheidsrechter let Zwanenburg goed op de ontwikkelingen in zijn 'vakgebied'. "De KNBSB biedt erg mooie opleidingsmogelijkheden. Als je voor de bond scheidst krijg je begeleiding in de vorm van een coach en andere beoordelaars die je allemaal verder willen helpen. Een nieuw fenomeen daarin is dat de scheidsrechters "oortjes" in krijgen en zij tijdens de wedstrijd van hun coach, die langs de kant mee zit te kijken, advies krijgen. "

Zwanenburg geeft ook aan dat het onderlinge contact tussen de officials een zeer leuke bijkomstigheid van het scheidsen is: "Ik had nooit verwacht dat ook het onderlinge contact tussen de collega scheidsrechters zo leuk is. De een kom je iets meer tegen dan de ander, maar omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten (gezamenlijk het "derde team" zijn) voelt het als een onverwacht plezierige verbondenheid onderling. Scheidsen is voor mij een (serieuze) hobby en het is fijn om dat te kunnen delen met gelijkgestemden."

Tips voor beginnende scheidsrechters
Tenslotte heeft Zwanenburg nog wel een aantal mooie tips voor de beginnende scheidsrechters:

  1. Ga vooral gewoon beginnen en doe zo veel mogelijk praktijkervaring op. Je leert meer van een wedstrijd dan een dag spelregels bestuderen.
  2. Leer niet alle regels in één keer, maar doe dat beetje bij beetje. Zoek na elke wedstrijd een spelregel op die je toe hebt moeten passen. Oh, en geef gerust een keer aan als je het niet precies weet of er naast zit.
  3. Zorg dat je "veilig" gekleed bent achter de plaat. Door voldoende bescherming voel je je veilig, daardoor meer op je gemak en maak je betere calls.
  4. Respecteer de spelers en coaches, zij spelen het spel, jij bent er "slechts" om leiding aan het spel te geven. Straal autoriteit uit zonder autoritair te zijn.
  5. En misschien wel de belangrijkste van allemaal: Geniet van het spel."
KNBSB NOC*NSF
Twitter YouTube Facebook