home » nieuws » verwaaijen: “volgend jaar ‘de week van de official’”

Verwaaijen: “Volgend jaar ‘de Week van de Official’”

13 september 2017 10:34:00

Vorige week tijdens 'de Week van de Scheidsrechter' stonden we stil bij de vele vrijwilligers die zich inzetten als official voor onze mooie sporten. Hieronder een interview met Hans Verwaaijen, accountmanager en projectleider Respect the Game bij de KNBSB, over de achtergrond en de toekomstplannen van 'de Week van de Scheidsrechter'.

Achtergrond Respect the Game
Hans Verwaaijen is accountmanager en projectleider Respect the Game bij de KNBSB. “NOC*NSF startte enkele jaren geleden met het programma ‘Samen naar een veiliger sportklimaat’ met als doel sportplezier en onderling respect op de velden bij sportbonden in te bedden in het algemeen beleid. De KNBSB heeft dit programma omgedoopt tot ‘Respect the game’ en geïntegreerd in het beleid van afdeling Breedtesport.” Het doel van het programma Respect the Game richt zich op het verbeteren van het sportklimaat op onze velden om excessen te voorkomen en positief gedrag te stimuleren.

Hans: “We proberen dit op verschillende manieren te realiseren. Allereerst bieden we vanuit het accountmanagement verschillende workshops aan voor verenigingen. Zoals de workshop ‘Lang leve de sportouder’. Ouders zijn immers een grote bron voor positief gedrag zowel naar het (eigen of andermans) kind als naar de tegenstander en de scheidsrechter. De workshop ‘Lang leve de sportouder’ is een leuke en interactieve workshop die gratis gegeven wordt bij verenigingen. Ook biedt het accountmanagement workshops aan voor coaches (‘Positief coachen’) en ondersteuning voor bestuursleden.” 

Ook het vergroten van de spelregelkennis bij (met name) kinderen heeft een positieve invloed. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel discussie op het veld ontstaat door onvoldoende spelregelkennis. ”Om de spelregelkennis onder jeugdleden te vergroten is de KNBSB vorig jaar gestart met de Honkbal en Softbal Masterz, een leuke online tool waarmee het spelregelbewijs gehaald kan worden. Ook voor ouders en beginnende (senioren) honkballers en softbalsters kan de Masterz een handige manier zijn of haar om de spelregelkennis te toetsen.”

Topsporters hebben een voorbeeldfunctie. Met Team FUNbassadeurs NL – ambassadeurs van sportplezier – zet de KNBSB (oud-)topsporters in om sportplezier te stimuleren. Ook Club FUNbassadeurs worden geworven om activiteiten te organiseren op hun eigen club om het sportplezier te stimuleren. “En last but not least, de scheidsrechters vormen een belangrijke schakel bij het ervaren van een positieve wedstrijd. Zonder scheidsrechter geen wedstrijd en een goede scheidsrechter weet coaches en spelers te stimuleren tot positief en sportief gedrag.”

Op www.knbsb.nl/respectthegame is meer informatie te vinden over de verschillende onderdelen.


De onmisbare schakel bij elke wedstrijd: de scheidsrechter
(Foto: Barry Bobelsdijk)

De Week van de Scheidsrechter
De ‘Week van de Scheidsrechter’ (hierna WvdS) is een landelijke intitiatief vanuit NOC*NSF, het Ministerie van VWS en de projectleiding ‘Veilig Sportklimaat’. De WvdS is in 2014 gestart om aandacht te vragen voor de rol van de scheidsrechters en om de – met name – clubscheidsrechters in het zonnetje te zetten. “De landelijke en officiële versie van de WvdS vindt plaats in de tweede week van oktober. Omdat ons seizoen dan al is afgelopen heeft de KNBSB ervoor gekozen om de WvdS in te plannen in de eerste week van september. Tijdens de betreffende week proberen wij altijd een leuke manier te vinden om verenigingen de kans te geven hun clubscheidsrechters in het zonnetje te zetten.”

In 2015 organiseerde de KNBSB de eerste editie van de WvdS. Verenigingen konden kosteloos een plaatborstel aanvragen om hun scheidsrechters te bedanken. In totaal zijn er 350 borstels dit jaar aangevraagd. De editie van 2016 viel samen met het EK Honkbal in Hoofddorp en hebben alle scheidsrechters deel kunnen nemen aan diverse workshops met daarna toegang tot de wedstrijd. Ook de scorers werden toen al meer betrokken bij de WvdS. Dit jaar konden verenigingen hun clubscheidsrechter bedanken met een persoonlijke teller en de scorers met een pen. Er zijn ruim 250 tellers en 100 pennen vergeven.

Week van de Officials
In 2018 is besloten om de scorers volledig te betrekken bij de WvdS. Om die reden gaat de naam per 2018 wijzigen naar ‘de Week van de Official’. “Wij zijn van mening dat dit beter aansluit bij het idee van de week en ook eer doet aan de rol die onze scorers vervullen tijdens wedstrijden. Daarnaast hopen we dat volgend jaar nog meer clubs ook zelf tijdens de Week van de Official iets organiseren om hun scheidsrechters en scorers in het zonnetje te zetten. Er komen al hele leuke activiteiten voorbij en we hopen dat die lijn zich volgend jaar doorzet.

KNBSB NOC*NSF
Twitter YouTube Facebook