home » verenigingen » ondersteuning » vrijwilligerswerving

Vrijwilligerswerving

Vrijwilligers vormen de ruggengraat van de vereniging. Zonder de vrijwilligers heeft de vereniging geen bestaansrecht. Elke vereniging stelt zichzelf de vraag op welke manier deze vrijwilligers te werven, te behouden en te 'managen' zijn. Op deze pagina treft u een drietal producten waar u als vereniging mee aan de slag kan op het gebied van vrijwilligerswerving. 

 1. Workshop: Vrijwilligersbeleid
 2. Workshop: Meer vrijwilligers in korte tijd
 3. Vrijwilligersmodule Sportlink

1. Workshop vrijwilligersbeleid

Tijdens deze 2,5 uur durende workshop geven we vorm aan het vrijwilligersbeleid van uw vereniging. Aan de hand van drie onderwerpen; werving, waardering en behoud ontwikkelen we beleid. Dit beleid biedt sturing en houvast in de oplossing van het tekort aan vrijwilligers.

Welke onderwerpen komen aanbod tijdens de workshop:

 • Wie vraag je?
 • Hoe vraag je?
 • Voor welke taken werf je?
 • Hoe beloon/waardeer je vrijwilligers?
 • Hoe blijft iemand actief als vrijwilliger?

Het doel van de workshop is om bestuurders voldoende handvatten te geven om beleid te maken op het werven, waarderen en behouden van vrijwilligers. Na het volgen van de workshop beschikt u dan ook over de middelen om meer vrijwilligers te binden aan uw vereniging.

De workshop is gratis en bedoeld voor bestuurders en/of vrijwilligerscoördinatoren. 

Aanvragen workshop vrijwilligersbeleid

2. Meer vrijwilligers in kortere tijd

In deze cursus, die volledig digitaal gevolgd kan worden, word u begeleidt naar meer vrijwilligers. Dit doet u niet alleen, maar samen met uw werkgroep. De online coach kijkt voortdurend met jullie mee en ondersteunt jullie in het gehele traject. Daarnaast staan jullie op het e-learning platform in contact met andere sportverenigingen waarmee u kennis kunt delen.

 • Komt het werk binnen uw vereniging vaak op dezelfde schouders terecht?
 • Heeft uw vereniging een tekort aan vrijwilligers?
 • Wilt u in een korte periode het imago rondom het vrijwilligerswerk binnen de vereniging verbeteren?
 • Vindt u dat vrijwilligerswerk vanzelfsprekend moet zijn?
 • Wilt u graag gestructureerd stap voor stap aan de slag?
 • Is resultaat het enige dat telt?

Na afloop van deze cursus heeft u het volgende geleerd en uitgevoerd

 • Wie er actief als vrijwilliger binnen uw vereniging is
 • Weet u welke taken er zijn en hoeveel tijd er met deze taken gemoeid is
 • Hoe u door middel van een campagne het imago rondom vrijwilligerswerk hebt verbeterd
 • Hoe u leden en ouders van jeugdleden persoonlijk benadert om zich in te zetten voor de vereniging
 • Hoe u vrijwilligers behoudt
 • Hoe u een vrijwilligersbeleid ontwikkelt en uitvoert

De kosten op een rijtje:
€295,- Na afronding van het traject krijgt de vereniging €150,- retour. Als de vereniging het traject volledig doorloopt kost het €145,- en levert het meer vrijwilligers op. Meer info

E-Learning aanvragen

3. Sportlink Club.Vrijwilligers module

Hoe kunt u de vrijwilligers enthousiast en betrokken houden bij uw vereniging? Ieder lid van de vereniging heeft een voorkeur voor vrijwilligerstaken en beschikbaarheid. Deze voorkeuren kunt u eenvoudig vastleggen in Club.Vrijwilligers. U kunt deze voorkeuren gebruiken bij het verdelen en inplannen van de vrijwilligerstaken. Op deze manier plant u uw vrijwilligers zo efficiënt mogelijk in, zodat uw leden tevreden zijn met de ingeplande vrijwilligerstaken. Het coördineren van de vrijwilligerstaken is op deze manier erg eenvoudig.

Hoe houdt u momenteel uw leden op de hoogte van de verdeelde vrijwilligerstaken? Iedere vrijwilliger een aparte e-mail toesturen vergt enorm veel tijd. Mocht u iedere vrijwilliger bijvoorbeeld twee dagen voor de ingeplande taak ook nog een herinnering willen sturen, dan bent u nog meer tijd kwijt. In Club.Vrijwilligers stuurt u al uw leden eenvoudig een e-mail toe en kunt u instellen wanneer automatisch een herinneringsmail wordt verstuurd. ‘Ik was mijn bardienst vergeten’ behoort met Club.Vrijwilligers tot het verleden.

Met Club.Vrijwilligers heeft u altijd en overal een overzicht van de planning en verdeling van alle vrijwilligerstaken. De leden geven hun voorkeuren aan, de vrijwilligerscoördinator plant de taken in en brengt de vrijwilligers via mail vanuit Club.Vrijwilligers op de hoogte. Laat het systeem het werk doen!

Club.Vrijwilligers en de app Sportlinked
Maakt uw club gebruik van de Sportlink app? Dan zijn er nog meer mogelijkheden om de vrijwilligerscoördinatie te vereenvoudigen. Club.Mobiel combineert Club.Vrijwilligers namelijk ook met de Sportlink app. Dit betekent dat vrijwilligers zelf via de app heel eenvoudig kunnen aangeven welke bardienst zij bijvoorbeeld graag willen draaien. Maar de combinatie van Club.Vrijwilligers en de Sportlink apps biedt meer!

 • Leden kunnen zelf via de app voorkeurstaken en beschikbaarheid aangeven. Dit scheelt veel handmatige handelingen;
 • De toegewezen vrijwilligerstaken worden beschikbaar gesteld in de app. Indien de taak het toelaat (conform de instellingen) kunnen vrijwilligers onderling taken ruilen. Dit scheelt veel coördinatie;
 • Ook kunt u een taak publiceren en kunnen vrijwilligers zichzelf inschrijven op een taak.

De kosten op een rijtje:
Club.Vrijwilligers – €0,20 per lid / per jaar + eenmalig €10,-
Club.Mobiel - €1,00 per lid / per jaar
Meer info

KNBSB NOC*NSF
Twitter YouTube Facebook