Honkbal - Batlist

In de Honkbal Hoofdklasse moet een knuppel, conform artikel 1.10 van de spelregels honkbal, voldoen aan:

  • Het slaghout moet zuiver rond zijn, zonder oneffenheden, niet langer dan 1.07 meter (42 inches) en mag nergens een groter diameter hebben dan 6.63 cm (2.61 inches). Het moet geheel van massief hout vervaardigd zijn. NB: In wedstrijden mogen geen slaghouten bestaande uit twee of meer stukken of experimentele slaghouten worden gebruikt, tenzij deze door of namens het bondsbestuur zijn goedgekeurd.
  • Slaghouten met uitholling. In het einde (het z.g. dikke gedeelte) van het slaghout mag aan de bovenzijde een uitholling voorkomen. Deze uitholling mag max. 3 cm diep zijn en moet een 8 doorsnede hebben van minimaal 2½ cm en maximaal 5 cm. De uitholling mag geen rechte hoeken bevatten en mag geen vreemde substantie bevatten.
  • De greep van het slaghout mag over een afstand van ten hoogste 46 cm. gemeten vanaf de onderzijde, omwonden of bewerkt zijn met ieder materiaal of met iedere stof, teneinde het houvast te verbeteren. Indien deze bewerking heeft plaatsgevonden over een afstand van meer dan 46 cm., dit ter beoordeling van de scheidsrechter, mag het slaghout niet in een wedstrijd worden gebruikt. De behandeling mag geen invloed hebben op het effect van het slaghout. NB: Wanneer de scheidsrechter ontdekt dat het slaghout niet voldoet aan de bepalingen van regel 1.10(c) op een moment dat de bal in spel is of in spel is geweest, is dit geen aanleiding om de slagman uit te geven of uit het veld te zenden.

Indien de bewerking over een afstand van meer dan 46 cm heeft plaatsgevonden, dan zal de scheidsrechter, op eigen initiatief of indien er op geattendeerd door de tegenstander, de slagman opdragen een ander slaghout te gebruiken. De slagman mag het slaghout later in de wedstrijd alleen gebruiken indien het teveel aan bewerking is verwijderd. Indien er geen bezwaren zijn ingediend vóór het gebruik van het slaghout, dan zal een ontstane spelsituatie door overtreding van regel 1.10c niet ongeldig worden, en tegen een dergelijke situatie zijn geen protesten mogelijk.

Het merk en typenummer van de knuppel moet duidelijk herkenbaar en leesbaar zijn zodat deze ten alle tijden gecontroleerd kan worden of het geen composiet knuppel is. Wanneer de knuppel niet duidelijk geïdentificeerd kan worden door de scheidsrechter moet het team van de speler die de knuppel gebruikt aantonen dat de knuppel wel tot de officieel goedgekeurde knuppels behoort. Als dit niet kan behoort de knuppel officieel tot de niet-goedgekeurde knuppels.

Hiernaast staan de merken die goedgekeurd zijn voor de Honkbal Hoofdklasse, mits de knuppels voldoen aan de bovenstaande eisen. Dat betekent dus dat de compositie bats van de merken die worden genoemd niet goedgekeurd zijn.

 
Akadema HiGold Prairie Sticks
Asics (Rawlings) Hoosier Rawlings
Axe Pro Iron Wood RockBats
Axis Journeyman Route 66 Klubs
B45 kR3 Bats Sabrecat
Brett Bros. (incl. BOA) Kai Bat Sam Bat
BWP Kubota Slugger SSK
Carolina Lacasse Bats STR
Controlling the Game Louisville Slugger Striker
D-Bat Marucci Superior Bat
Dash Bats Mash Bat Sure Play (SP)
DC-Bats Mattingly Sports Swedish Birch Bats
Detrolam Max Bat Taku
Descente Mela Birch Bats Teammate Bats
Diablo Bats Mine Bats Tuff (X Bat)
Dinger Bats Mizuno Xanas
Easton Nicolas Rouch Yaya Bats
Fonza Bats Nike Zett
Franklin Old Hickory Zinger
Glomar Phoenix World Baseball Bats


In de Honkbal Overgangsklasse mag sinds 2016 ook met composiet knuppels worden gespeeld. Wanneer een Overgangsklasse-team in promotie-degradatiewedstrijden tegen een Hoofdklasse-team speelt, gelden de regels van de Hoofdklasse en moet het Overgangsklasse-team met goedgekeurde houten knuppels slaan.