Softbal Knuppelinformatie

Algemene knuppelinformatie

Informatie over de vereisten aan de knuppels die tijdens een softbalwedstrijd mogen worden gebruikt, is te vinden in de Officiële Spelregels Softbal (spelregelnummer 2.3.1 en appendix 2). Het document met de Officiële Spelregels Softbal is te vinden op deze paginaLet op: In de spelregels wordt een knuppel aangeduid als bat.
In zijn algemeenheid geldt dat een knuppel moet voorkomen op de WBSC-knuppellijst.

WBSC-knuppellijst en controletool

Bekijk onze tool om te kunnen controleren of een knuppel op de WBSC-knuppellijst voorkomt. De WBSC-knuppellijst is hier te vinden.

Uitzonderingen

Uitzonderingen op de spelregels (bijvoorbeeld voor de Softbal Dames Hoofdklasse en 1e klasse en de Softbal Jeugd) zijn vastgelegd in het Reglement van Wedstrijden Verenigingssport en/of de jaarlijkse Competitiebepalingen. Deze documenten zijn eveneens te vinden op deze pagina.

  1. Uitzondering Softbal Jeugd: Zie artikel 9.5 in het Reglement van Wedstrijden Verenigingssport.
  2. Uitzondering Fastpitch Softbal Dames Hoofdklasse en 1e klasse: Zie artikel 6.9 in het Reglement van Wedstrijden Verenigingssport.

Het overzicht met de ‘batlists’ van de teams in de Fastpitch Softbal Dames Hoofdklasse en 1e klasse is te vinden op deze pagina.

Nieuwe regel in Hoofdklasse en 1e klasse vanaf 2022

Binnen de KNBSB is het al jaren gebruikelijk dat knuppels die in de Fastpitch Softbal Dames Hoofdklasse en 1e klasse (voorheen Golden League en Silver League) worden gebruikt niet op de ASA non-approved batlist mogen voorkomen. Het gebruik van deze lijst conflicteert met de Spelregels Softbal. De KNBSB heeft daarom besloten met ingang van seizoen 2022 een andere knuppellijst te hanteren: de WBSC-knuppellijst.

Bekijk onze tool om te kunnen controleren of een knuppel op de WBSC-lijst voorkomt. De WBSC-lijst is hier te vinden.