home » nieuws » van verenigingsscheidsrechter naar bondsscheidsrechter

Van verenigingsscheidsrechter naar bondsscheidsrechter

6 september 2017 10:16:00

Tijdens de Week van de Scheidsrechter staan we stil bij de vele vrijwilligers die zich inzetten als official voor onze mooie sporten. Hieronder een artikel over de scheidsrechterscoaches vanuit de Stuurgroep Honkbal.

Altijd al willen scheidsrechteren in de hoofdklasse?
De overgang van het scheidsrechteren vanuit de vereniging naar het scheidsrechteren voor de KNBSB, wordt door velen als grote stap ervaren. Een gedegen opleiding zorgt ervoor dat de beginnende scheidsrechter zo goed mogelijk wordt geholpen in zijn traject naar het hoogst haalbare.

Hoe ziet de indeling van scheidsrechtergroepen eruit
De KNBSB werkt met verschillende kwaliteitsklassen waarin zich momenteel 75 scheidsrechters bevinden, Bij deze indeling wordt uitgegaan van acht groepen. In deze groepen, met de benamingen HA t/m HH (H van Honkbal), worden de scheidsrechters onderverdeeld. De eerste drie groepen zijn bestemd voor de hoofdklasse scheidsrechters en staan bij de wedstrijden met drie man. De leden uit de HD groep, zijn scheidsrechters die opgeleid worden voor dit drie-man systeem. Zij hebben de mogelijkheid om door te groeien naar de hoofdklasse. De HE t/m HH groepen worden bezet door de overige scheidsrechters die hun top hebben bereikt of nog moeten doorgroeien in hun ontwikkeling. Zij leiden hun wedstrijden via het twee-man systeem. (link: aanstellingsbeleid scheidsrechters vanuit de documenten)

De eerste stap
Na een van de scheidsrechtercursussen start het opleiden in de HH groep. Deze groep staat onder leiding van een vaste scheidsrechtercoach, ondersteund door ervaren instructeurs die ook de opleidingen verzorgen. De nieuwe scheidsrechters worden hier opgevangen en goed geholpen in hun nieuwe rol als bondsscheidsrechter.

‘Instructional League’
Scheidsrechters vanuit de HG en HH groepen worden ingezet bij de Instructional League. Deze league bestaat uit de honkbalscholen (hoogste junioren competitie), waarbij elke school een vaste scheidsrechtercoach heeft. Gedurende de wedstrijd heeft hij de mogelijkheid om, tussen de innings, feedback te geven. Op deze manier kunnen de scheidsrechters, de direct gekregen feedback verwerken tijdens de wedstrijd.

Een persoonlijke toegewezen scheidsrechtercoach
De leden in de groepen HE t/m HG worden gekoppeld aan een persoonlijke scheidsrechtercoach. Hij is het aanspreekpunt waar je terecht kunt met vragen over spelregels, methodiek en gebeurtenissen tijdens een wedstrijd. Er zijn twee mogelijkheden waarbij hij zijn ‘pupil’ kan begeleiden; in het meest voorkomende geval, in het veld als collega scheidsrechter, maar ook achter de backstop is het mogelijk. Na de wedstrijd volgt er in de kleedkamer een korte evaluatie in de vorm van een feedback. Voordat de eerstvolgende wedstrijd geleid moet worden, krijgt de betreffende scheidsrechter deze ook via de mail, door middel van een speciaal ontworpen feedbackformulier.

Momenteel zijn er negen scheidsrechtercoaches, die elk drie tot vijf pupillen begeleiden. Zelf worden zij door een vaste instructeur begeleid. Hij traint de scheidsrechtercoaches door workshops te geven en is beschikbaar voor vragen en opmerkingen. Op deze manier krijgen de scheidsrechtercoaches ook de begeleiding die nodig is om hun rol zo goed mogelijk te kunnen vervullen.

In de groep scheidsrechterscoaches zitten alleen maar (ex)hoofdklasse scheidsrechters. De meeste van hun zijn nog zelf actief, waarvan drie zelfs als international. De kennis en vaardigheden die zij hebben willen ze graag overbrengen aan alle scheidsrechters in de betreffende groepen.

De laatste stap
De hoofdklasse scheidsrechters worden door onafhankelijke beoordelaars bekeken. Dit zijn ex scheidsrechters die zelf op hoog niveau hebben geacteerd. Ook zullen de verrichtingen van deze scheidsrechters nauw worden gevolgd door de commissioner van de scheidsrechters. Hij is verantwoordelijk voor het aanstellen van deze leden in de belangrijke wedstrijden uit de competitie en grote internationale toernooien.

Enthousiast geworden?
Wil je de stap gaan wagen, je zal er geen spijt van hebben. Neem contact op met de KNBSB via competitie@knbsb.nl.

KNBSB NOC*NSF
Twitter YouTube Facebook