Bericht van KNBSB Bestuur inzake coronacrisis

24 maart 2020

Beste honkballers en softballers,

Hier even een kort bericht vanuit het Bondsbestuur in deze bijzondere en onwerkelijke tijden. Het is allemaal razendsnel gegaan. Van een verweg-virus uit een onbekende stad in China, naar een pandemie met grote gevolgen voor heel Nederland. In eerste instantie spannend nieuws, maar nu het zo dichtbij is gekomen maken we ons natuurlijk allemaal grote zorgen. Die zorgen hebben wij zelf ook; bijvoorbeeld om onze ouders, waarvan we juist nu afstand moeten houden terwijl we ze zo graag een knuffel willen geven en geruststellen. Of om onze vrienden en familie, zorgen om hun gezondheid of omdat ze hun inkomen zien teruglopen.

De impact van het coronavirus is heel groot en raakt ons allemaal. We moeten er met z’n allen alles aan doen de verspreiding van dit virus zoveel mogelijk te vertragen zodat onze zorgverleners het aankunnen. Daarvoor zijn ook ingrijpende maatregelen ingevoerd waar we ons zo goed mogelijk aan moeten houden. Deze maatregelen raken onze sporten en sporters vol. 

Voor jullie als verenigingen is het een zware tijd. Naast onzekerheid over de gezondheid van bestuur, vrijwilligers en leden is er ook zorg over de financiële continuïteit als gevolg van minder inkomsten. Onze collega’s van het Bondsbureau zijn druk bezig om alternatieve oplossingen te bedenken om, zodra het weer kan, de competitie zo snel en zinvol mogelijk op te starten. Maar veiligheid boven alles, we gaan pas starten als het ook echt kan.

Nu alle nationale team-programma’s tot nader order stilgelegd zijn, moeten we ook aan de topsportkant improviseren en is het behelpen. Dat is niet altijd even makkelijk. Van Technisch Directeur Tjerk Smeets begrepen we dat er knap werk is geleverd om alle spelers te voorzien van programma’s waarmee ze thuis (zo goed en kwaad als het kan) honkbal- en softbalfit kunnen blijven. Heel veel meer kunnen we nu niet doen.

Met alle afgelastingen in de sportwereld snappen wij dat het lastig is om gefocust te blijven. Er zijn nog veel onzekerheden. Je weet immers niet wanneer je weer lekker het veld op kan en op welk toernooi of competitie je jezelf moet voorbereiden.

Het is, kortom, nu even aanpassen. Het belangrijkste is dat je goed voor jezelf zorgt, voor naasten, voor dierbaren en voor elkaar. Houd elkaar goed in de gaten, houd contact (op afstand) en help elkaar waar nodig. 

Take care en stay safe.

Het bestuur van de KNBSB,

Peter van der Aart 
Petra Arends                                  
Job van Beekhoven                      
Remko de Bie
Mark Herbold
Gerald Smith