Bericht van Voorzitter Herbold en Directeur Eskes inzake de naleving van de protocollen

29 juli 2020

Geacht bestuur, beste honkbal- en softbalvrienden,

Op alle velden horen we sinds 1 juli weer het bekende ‘Play Ball’. Ook de honkballers in de Hoofdklasse staan sinds vorige week donderdag weer op de velden in competitieverband. De teams hebben zich aan elkaar kunnen meten en de punten in de eerste speelronde zijn intussen verdeeld. Met de start van de Hoofdklasse kwam er voor al onze sporters en liefhebbers van honkbal en softbal een eind aan het lange wachten.

Ongeveer een maand geleden werden wij blij verrast met de aankondiging dat wij vanaf 1 juli weer met alle competities mochten starten; dus genoeg ruimte vóór de (korte) zomerstop om direct een aantal wedstrijden te spelen en ook perspectief voor een competitieve periode voor de hoogste klassen vanaf medio juli.

De aankondiging met versoepelingen voor buitensporten die vanuit de overheid werd gedaan kwam niet uit de lucht vallen. De KNBSB heeft zich met collega sportbonden en NOC*NSF enorm ingezet om verruiming van de maatregelen voor elkaar te krijgen. Gesprekken op diverse niveaus, lobby bij de politiek, aandacht in de media en inzet van stakeholders en influencers zijn belangrijk geweest in dat proces. Het ontwikkelen, beschrijven en implementeren van protocollen, waarmee wij laten zien dat wij onze sporten kunnen spelen met een beperkt risico voor besmetting, heeft een enorme bijdrage geleverd aan het besluit van de overheid om de maatregelen voor buitensporten te versoepelen. De protocollen zijn met aandacht en zorg tot stand gekomen om zo min mogelijk ‘af te doen’ aan wat onze honkbal- en softbalsport zo leuk maakt om te spelen en om naar te kijken.

Door de luwe sportzomer en de aandacht die wij hebben gevraagd, is de media actief rondom en tijdens onze wedstrijden. Wij krijgen de aandacht van lokale en landelijke media waar we lang op hebben gewacht en hard aan hebben gewerkt. Samen met de Hoofdklasseverenigingen zijn we dit jaar ook gestart met Honkbal TV, waarmee we het hele seizoen alle wedstrijden live en in samenvattingen in beeld brengen. Ook de NOS Studio Sport koos voor een sfeerverslag en samenvatting van de kraker L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus tijdens het eerste speelweekend van de Hoofdklasse. Wij staan met onze sport dus vol in de schijnwerpers!

Vol in de schijnwerpers staan is prachtig, maar vraagt ook om bewustwording daarvan. Op grote schaal wordt goed omgegaan met het naleven van de coronaprotocollen en hebben verenigingen de noodzakelijke maatregelen getroffen. Echter blijkt ook dat regelmatig te gemakkelijk wordt omgegaan met de protocollen, er minder aandacht voor is of deze zelfs genegeerd worden. Door de (media) aandacht die onze sport krijgt is dit gedrag voor iedereen binnen en buiten onze sport zichtbaar en dat kan een direct negatief effect hebben op de ruimte die wij nu hebben om onze sport te bedrijven.

Wij willen jullie met klem vragen om allereerst persoonlijk en ook als vereniging, als team of als official verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar, elkaars gezondheid, elkaars ruimte en elkaars sportplezier. De sporters die volop zichtbaar zijn in de media hebben een voorbeeldfunctie en moeten zich extra bewust zijn van hun verantwoordelijkheid. De KNBSB en de verenigingen zijn er om de protocollen te communiceren en te implementeren, niet om te handhaven. Het volgen van de protocollen is ieders verantwoordelijkheid. Het kunnen spelen, meebeleven en genieten van onze sporten vraagt om kleine offers en aanpassingen van iedereen. Alleen als we bereid zijn om die offers te brengen, dan horen wij de komende maanden nog heel vaak ‘Play Ball’.

Sportieve groet,

namens de KNBSB

Mark Herbold, Voorzitter
Stefaan Eskes, Algemeen Directeur