De KNBSB is partner van Nederland Rookvrij! Is jouw club al Rookvrij?

26 november 2020


De KNBSB is aangesloten bij het netwerk Nederland Rookvrij! Onze bond zet zich actief in voor een Rookvrije Generatie en wij willen samen met onze partner rookvrije sport stimuleren bij alle leden. Zo kunnen hopelijk alle honk- en softballers straks op hun vereniging rookvrij sporten. Want roken en sporten gaan niet samen en kinderen verdienen een goed voorbeeld!

Niemand wil dat kinderen meeroken of zelf gaan roken. Toch raken helaas veel kinderen verslaafd aan roken. Gelukkig zijn steeds meer plekken waar kinderen komen rookvrij. Maar we zijn er nog niet.

Rookvrij honkballen en softballen
De KNBSB vindt het belangrijk om rookvrije sport te stimuleren bij alle honk- en softbalclubs om op die manier sporters, en met name kinderen, een rookvrije omgeving te bieden. Veel sportverenigingen in Nederland, waaronder ook veel honk- en softbalclubs, hebben de stap naar rookvrij al gezet. Met een rookvrije sportaccommodatie wordt de jeugd beschermd tegen de verleiding om te gaan roken en het schadelijke meeroken!

 

Is jouw club al Rookvrij?
Is jouw club nog niet rookvrij? Laat dan je stem horen via https://rookvrijegeneratie.nl/wat-jij-kunt-doen/sport/.
Op deze pagina vinden clubs het stappenplan rookvrije sport, andere downloadbare tools, de mogelijkheid tot gratis één op één ondersteuning door een coach en het aanvragen van gratis borden.

Naar schatting 30 honk- en softbalclubs hebben al een (gedeeltelijk of geheel) rookvrij-beleid voor het buitenterrein.

Als lid of ouder van een jeugdlid kun je ook iets doen. Door op Rookvrije Generatie aan te geven dat jouw club rookvrij moet worden, geeft iemand een duidelijk signaal af. Hoe meer mensen tekenen, hoe makkelijker het wordt om met elkaar de bestuurders van de clubs te overtuigen van het invoeren van een rookvrij-beleid. Zie ook de voorbeeldmail om te sturen naar het bestuur.

Maak een eigen banner en plaats deze op je website!
De banner op je eigen website van je club laat in één oogopslag het aantal verzamelde ondertekeningen voor jouw locatie zien. Het aantal handtekeningen toont het draagvlak voor rookvrij op jouw locatie. Hoe? Dat is heel eenvoudig. Klik op https://rookvrij.nl/maak-online-banner. Vanaf hier kun je in 3 stappen je eigen banner aanmaken.  Gebruik hierbij de video die uitlegt hoe de banner aan te maken is.