Ledenaantal HSV Zwijndrecht flink gestegen: ‘Je moet samen de schouders eronder zetten’

24 oktober 2019

Foto van het Veteranen toernooi bij HSV Zwijndrecht (gemaakt door Anneke Thuss-Moes)

HSV Zwijndrecht sloot half oktober het seizoen op traditionele wijze af met een reeks van feestelijke activiteiten. Daar was alle reden voor. Op het veld boekten de teams goede resultaten en bovendien groeide het aantal leden met maar liefst twintig procent. Clublid Gerard Vaandrager (67) legt uit hoe de club dit voor elkaar kreeg.

Het mogelijke kampioensduel van het herensoftbalteam werd op zaterdag 12 oktober afgelast, maar toch sloot HSV Zwijndrecht het seizoen dat weekend feestelijk af. Een dag later werd het traditionele Veteranen toernooi gespeeld met teams van onder meer Zwijndrecht Old School, Curaçao Legends en Friday Night Baseball League, bestaande uit spelers tussen de 45 en 60 jaar oud. “Het toernooi was één grote reünie”, zo blikt voormalig voorzitter Gerard Vaandrager terug op de dag. “Sowieso hebben we bij HSV een leuk en sterk veteranenteam, dat onderling wedstrijdjes speelt en ook uitkomt in de Friday Night Baseball League. Onder meer Percy Isenia en bondscoach Evert-Jan ‘t Hoen behoren tot die groep, die alsmaar groeit. Sinds vorig jaar zijn we gestart met dit initiatief en het is een groot succes. Het zou gaaf zijn als meer clubs een team kunnen starten.”

Jeugdafdeling
Het ledenaantal van HSV Zwijndrecht steeg afgelopen seizoen van 149 naar 183 leden. Vooral de jeugdafdeling maakte een groei door. Sterke groei was er bij de Beeballertjes van 5 tot 8 jaar, waardoor er een extra team is gevormd. Ook met het meisjessoftbal gaat het goed. Volgend jaar komt HSV voor het eerst in het 55-jarig bestaan met drie meisjesteams uit in de competitie. In totaal doen zeven jeugdteams mee aan de competitie. Zowel de aspiranten honkbal als de aspiranten softbal werden bovendien afgelopen jaar kampioen. Wat is het geheim achter de groei? “We besteden veel aandacht aan het bezoeken van scholen”, zo begint Vaandrager zijn uitleg. “We geven softbal tijdens gymlessen en nodigen klassen uit bij onze club, dat werkt. Als je een groepje enthousiaste kinderen hebt, kan er een sneeuwbaleffect ontstaan. De dochter van Percy Isenia is gaan softballen bij ons en Percy coacht de meiden op een leuke manier. Hierdoor werden anderen weer enthousiast, waardoor het clubje is gegroeid.”

Als je als vereniging wilt groeien, moet je volgens Vaandrager beschikken over een fanatiek clubje vrijwilligers dat samen de handjes laat wapperen. “Je moet zorgen dat je overal zichtbaar bent”, zegt hij. “Met HSV werken we intensief samen met de gemeente en sportcoaches en je moet ervoor zorgen dat je in de publiciteit komt, zodat mensen je kennen. We zijn op sociale media actief en informeren de lokale media als er nieuws is. Die aanpak werkt.” Daarnaast heeft HSV een actieve jeugdcommissie, die tal van activiteiten organiseert, zoals het jaarlijkse jeugdkamp. Vaandrager stelt dat je als club niet te moeilijk moet denken. “Wij hebben het wiel niet opnieuw uitgevonden: je moet ervoor zorgen dat je de juiste mensen op de goede plaats hebt. Met een goede groep kun je veel bereiken. Een gerichte aanpak werkt, maar wel op de lange termijn. Je moet een lange adem hebben en samen de schouders eronder zetten.”

Verduurzaming
HSV heeft een eigen sporthal, waardoor de club nu het seizoen voorbij is in de hele winter kan doortrainen. Bovendien heeft de club plannen om 60 zonnepanelen op het dak van de eigen sporthal te plaatsen, zodat de vereniging geheel in haar eigen stroombehoefte zal gaan voorzien. Dat is inclusief de energie voor de binnenkort verwachte plaatsing van een kunstlichtinstallatie rond het softbal- annex jeugdveld. Deze verlichting is hoognodig om de huidige groei bij het softbal op te kunnen vangen qua trainingsmogelijkheden en wedstrijdtijden. Het gaat dus goed met HSV Zwijndrecht,    tot grote tevredenheid van Vaandrager, die al 51 jaar lid is van de club. “Het seizoen was erg geslaagd, nu moeten we de groei proberen door te zetten.”   

 

Nog een foto van het veteranentoernooi bij HSV Zwijndrecht (Foto gemaakt door Anneke Thuss-Moes).