Partner Jaco van Ekeris heeft hart voor onze sporten: 'Ik blijf sponsoren'

16 juni 2020

  Jaco van Ekeris, eigenaar van Van Ekeris Expo Service

 

In de rubriek Partner in de Spotlight maken wij een run langs al onze trouwe partners. Deze keer is het de beurt aan Van Ekeris Expo Service. Ondanks het feit dat zijn omzet naar nul is gedaald, belet het eigenaar Jaco van Ekeris niet om de honk- en softbalwereld te blijven sponsoren. ‘Noem het maar gewoon hart voor de sporten.’

 

Tekst: Olle Smits van Waesberghe

 

"Ik ben eigenlijk de agent in de Benelux voor de vakbeursorganisatie Messe München", begint Jaco van Ekeris zijn verhaal. "Mijn bedrijf zorgt ervoor dat exposanten en bezoekers vanuit de hele Benelux naar München gaan. Uiteindelijk is het in mijn belang dat bedrijven op die beurzen gaan staan. Ik word pas betaald vanuit München als dat gerealiseerd is."

 

Coronaproblemen

Maar van de een op de andere dag zat Van Ekeris zonder inkomsten door de coronacrisis. Beurzen werden uitgesteld of geschrapt. "Bij vakbeurzen komen er in korte tijd duizenden mensen bij elkaar. Na 15 maart is er een dikke streep gegaan door alles wat met beurzen te maken heeft. En als er in München geen beurzen meer zijn, hebben wij simpelweg geen omzet meer. Toch was er nog genoeg werk voor ons. Wij moesten bedrijven vertellen dat de beurzen niet meer doorgingen, dat ze hun geld zouden terugkrijgen en wanneer de volgende beurs op de agenda zou staan. Mijn contract zegt echter dat ik alleen betaald wordt als de beurzen doorgaan en de bedrijven voor hun plek hebben betaald. Gelukkig kwamen wij in aanmerking voor de NOW-regeling van de overheid. Daar ben ik heel blij en dankbaar voor. Door die regeling kunnen wij ons werk voortzetten. En er gloort licht aan het einde van de tunnel, want in Duitsland mogen na 1 september weer beurzen georganiseerd worden."

 

Maar zelfs als de beurzen weer open gaan, zijn er nog altijd bedrijven die twijfelen om daaraan deel te nemen. "Veel bedrijven hebben last van een reisverbod of vinden het gezondheidsrisico nog te groot, waardoor ze geen mensen naar beurzen sturen. Hoe lang gaat het duren voordat het bedrijfsleven het weer aandurft om op zo’n groot evenement als een vakbeurs te verschijnen? Dat gaat toch nog even duren. Bedrijven willen natuurlijk niet aansprakelijk zijn als de helft van hun personeel ziek thuiszit. Die afweging snap ik wel."

 

Jaco van Ekeris

Hart voor de sporten

Naast zijn bedrijf is Jaco van Ekeris bezeten van honkbal. Naast talloze functies die hij al eens bekleedde, sponsort hij er lustig op los. "Sinds 2000 ben ik sponsor van Terrasvogels Softbal, bij het WK Softbal van een aantal jaar geleden was ik één van de grotere sponsoren en bij de Haarlemse honkbalweek huur ik altijd en box. Daar nodig ik zakelijke relaties uit om ze kennis te laten maken met het spelletje. Op die manier steun ik de honk- en softbalwereld."

 

Op de vraag welke link er is tussen zijn bedrijf en de sport, antwoord Van Ekeris: "Niks. Nul. Noem het maar gewoon hart voor de sport. Ik ben geen sponsor die zakelijk van het honkbal en softbal wil profiteren. Ik vind het spelletje gewoon te leuk. Als ik er toevallig een keer een contact aan over houd, dan is dat mooi meegenomen. Maar dat is niet de insteek van de sponsoring. Ik heb in ieder geval tegen Berry, commercieel manager van de KNBSB, gezegd: zolang ik niet omval blijf ik jullie steunen."


Meer weten over Van Ekeris? Gan naar de website van het bedrijf.

 

Ook Partner worden van de KNBSB? Bekijk de mogelijkheden en neem contact op met commercieel manager Berry van Driel via berry.van.driel@knbsb.nl