Speelsters krijgen presentatie over slaap/waakritme van Propeaq

23 februari 2018

De speelsters van Team Kingdom of the Netherlands kregen op woensdag 21 februari een presentatie over het slaap/waakritme en de invloed daarvan op de prestaties van topsporters. Slaap is een ontzettend belangrijk en veelal onderschat aspect van het topsportleven. Propeaq is specialist op dit gebied en heeft brillen ontworpen die topsporters helpen om sneller in het ritme te komen van de tijdzones waarin zij over de hele wereld moeten presteren. Voor de softbalsters is dat dit jaar uiteraard Japan, waar het WK Women's Fastptich Softbal van 2 tot 12 augustus.

Namens Propeaq vertelde CEO Toine Schoutens aan de speelsters van het Koninkrijksteam en de talenten uit het CTO-programma voor honkbal en softbal over het belang van slaap voor topsporters. Hoe werkt in slaap vallen nu precies? Welk stofje zorgt ervoor dat het lichaam een signaal afgeeft dat je moet gaan slapen? Deze vragen werden in een korte, maar leerzame presentatie beantwoord. Om ervoor te zorgen dat topsporters in andere werelddelen zo min mogelijk last hebben van jetlags en het bijbehorende slaaptekort hebben zij de Propeaq Lichtbril ontworpen. Deze bril zorgt er met behulp van verschillende gekleurde glazen en LED-verlichting voor dat het slaap/waakritme optimaal aangepast kan worden aan de andere tijdzone en het betreffende toernooischema.

De roodgekleurde glazen in de Propeaq Lichtbril zorgen ervoor dat het lichaam het nachthormoon melatonine aanmaakt. Dit is het stofje dat het lichaam het signaal geeft dat je moet gaan slapen. Het blauwe LED-licht zorgt juist voor het tegenovergestelde effect. Door de bril op de juiste momenten met de juiste glazen en het juiste gebruik van blauw licht te gebruiken, kan op eenvoudige wijze het slaap/waakritme naar wens aangepast worden. Zo kunnen we het slaap/waakritme van de topsporters zodanig aangepast worden, zodat zij op het juiste moment (tijdens de wedstrijden) de topprestaties kunnen leveren. Dit kleine verschil kan net de laatste ruggensteuntje zijn die het team nodig heeft om een medaille te pakken op het WK en wellicht de Olympische Spelen in 2020.

Na afloop van de presentatie moest de Propeaq Lichtbril uiteraard getest worden en gingen Marjolein Merkx en Britt Vonk ermee op de foto.