Sporten in binnenruimte niet toegestaan, buiten sporten mag wel

15 december 2020


Het kabinet heeft maandagavond 14 december een harde lockdown aangekondigd voor Nederland die tot en met dinsdag 19 januari 2021 van kracht is. Voor de sport betekent dit dat voor een periode van vijf weken het sporten in een binnensportaccommodatie niet is toegestaan. Buiten kan onder voorwaarden wel worden gesport.

Premier Mark Rutte heeft maandagavond vanuit het Torentje in Den Haag aangekondigd dat per dinsdag 15 december 00.00 uur een harde lockdown in Nederland van kracht is. Dit houdt in dat sporten in de binnenruimte niet is toegestaan. Buiten sporten mag wel:

  • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën op minimaal 1,5 meter afstand.
  • Kinderen tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen bij de eigen club, maar ook alleen buiten.

Gevolgen voor honkbal en softbal
Voor honkbal en softbal betekent dit dat indoor activiteiten zoals winterscholen en indoor toernooien tot en met dinsdag 19 januari niet kunnen doorgaan. De binnensportaccommodaties zijn op last van de Rijksoverheid gesloten.

Topcompetities
Het kabinet maakte vorige week bekend dat de topcompetities vanaf 17 december weer van start kunnen gaan en dat blijft zo, ook na de aankondiging van de harde lockdown. Voor honkbal en softbal betekent dit dat teams uitkomend in de Honkbal Hoofdklasse en de Fastpitch Softbal Dames Hoofdklasse (voorheen Golden League) in principe weer mogen trainen/spelen. Echter, deze uitzondering voor de topcompetities geldt alleen als de teams zich houden aan het Protocol Topcompetities. De verenigingen met een team in genoemde klassen worden hierover apart geïnformeerd.

Meer informatie
Op de site van NOC*NSF kunt u meer informatie vinden, zoals dit nieuwsbericht. Ook staat hier het generieke sportprotocol van NOC*NSF en de sportbonden. Klik hier voor de meest actuele versie van dit protocol.

Veelgestelde vragen en antwoorden over het coronavirus en sport vindt u op de sites van de Rijksoverheid en NOC*NSF.

Zie ook ons coronadossier.