Umpire

De umpire is misschien wel de belangrijkste persoon op het honkbal- of softbalveld om een wedstrijd op een goede en sportieve manier te laten verlopen. Zonder umpire immers geen wedstrijd. De taak als umpire is leuk, stoer, maar zeker ook uitdagend. Voor degene die deze uitdaging aan willen gaan, organiseert de KNBSB een viertal opleidingen voor de beginnend umpire tot en met de Hoofdklasse umpire of zelfs internationaal scheidsrechter. Op deze pagina tref je een overzicht aan van deze vier opleidingen:

  • Umpire 2
  • Umpire 3
  • Umpire 4
  • Honkbal- en Softbalmasterz

Umpire 2

In de Umpire 2 clinic hierboven maakten beginnende deelnemers kennis met de rol van de Umpire. Enthousiaste deelnemers stromen door naar de Umpire 2 (U2) opleiding. Het doel van de Umpire 2 opleiding is het opleiden van deelnemers voor het leiden van wedstrijden in de honkbal en/of softbalsport De U2 opleiding is geschikt voor een ieder die als umpire wedstrijden wil gaan leiden in de competities van de KNBSB, bij de eigen vereniging of beiden. Voor degene die aspiraties heeft de top te willen bereiken is deze opleiding veelal de eerste stap.

De opleiding omvat 7,5 uur verdeeld in twee theorieworkshops van 2,5 uur en één praktijkworkshop van 2,5 uur. De opleiding wordt afgerond met het oefenen van praktijkvoorbeelden tijdens de praktijkworkshop. Verenigingen kunnen het hele jaar door bij de BUBS (Belangenvereniging Umpires, Beoordelaars, Scorers Baseball & Softball) een aanvraag doen om de U2 opleiding intern te organiseren. Om die reden verschillen de kosten per aanvraag.

Een U2 opleiding aanvragen kan per mail via umpire2@knbsb.nl

Meer informatie over de opleiding Umpire 2

Umpire 3

Een Honkbal of Softbal Umpire op niveau U3 is in staat om wedstrijden te leiden in de senioren 1e en 2e klasse en de hoogste jeugdklassen honkbal en/of softbal. Deze opleiding is tevens de basis om door te kunnen stromen naar de toekomstige U4 opleiding, waarmee op het hoogste niveau wedstrijden geleid kunnen worden. Bij deze opleiding staat het 'leren door doen' centraal. De U3 opleiding is bedoeld voor mensen die als verenigingsscheidsrechter of onafhankelijke umpire wedstrijden op senioren 1e en 2e klasse en de hoogste jeugdklassen honkbal en/of softbal willen leiden.

De opleiding bestaat uit 6 of 8 workshops en wordt afgerond met een Proeve van Bekwaamheid. De deelnamekosten bedraagt € 165,00 per persoon, inclusief Proeve van Bekwaamheid (PvB). 

Meer informatie over de opleiding Umpire 3

In 2019 is de KNBSB gestart met een Opleidingsplicht voor verenigingen .
Meer informatie over de opleidingsplicht Umpire 3 voor verenigingen is te vinden op deze pagina.

Umpire 4

De Honkbal-Umpire en Softbal-Umpire opleiding op niveau U4 is een startkwalificatie om in de hoogste klasse van het honkbal of softbal wedstrijden te leidenDeze opleiding is ook de basis om door te kunnen stromen naar een toekomstig internationaal niveau. Bij deze opleiding staat het 'leren door doen' centraal. Deze opleiding staat ook open voor de verenigingsscheidsrechter, in het bezit van het diploma U3, die zijn kennis op het gebied van het leiden van wedstrijden wil vergroten.

De opleiding bestaat uit 4 workshops en wordt afgerond met een Proeve van Bekwaamheid. De deelnamekosten bedragen € 115,00 voor de opleiding en € 80,00 voor de Proeve van Bekwaamheid (PvB).

Meer informatie over de opleiding volgt z.s.m.

Meer informatie over de opleiding Umpire 4

Honkbal- en Softbalmasterz

Via de Honkbal- en Softbalmasterz is het spelregelbewijs te behalen. Dit bewijs vormt de basis voor Umpire 2. Het spelregelbewijs haal je hier!