Honkbal

Wat is honkbal?


Honkbal is een slagbalspel. In de rest van de wereld is honkbal bekend onder naam "Baseball". Het is een van de meest beoefende sporten ter wereld. Vooral in de Verenigde Staten, Japan, het Caraibisch gebied en grote delen van Azië is honkbal net zo populair als voetbal in Europa. In Europa is baseball een kleine sport. Het wordt in vrijwel alle landen gespeeld. Sportief gezien is Nederland een van de toonaangevende landen.

Als je honkbal voor het eerst ziet lijkt het een ingewikkeld spel, maar in de praktijk valt dat reuze mee. In de brochure van de KNBSB "Honkbal in het kort" wordt het spel op een toegankelijke manier uitgelegd.

In onderstaand filmpje wordt op een ludieke manier uitleg gegeven over baseball.
Let op, in de praktijk gaat het niet helemaal zo!

Goofy speelt honkbal (uitlegvideo)

 

Spelregelboekje


Honkbal kent veel spelregels. Deze speregels staan goed uitgelegd in het Spelregelboekje.

 

Wat heb je nodig aan materialen?


Om te kunnen honkballen heb je niet heel veel eigen spulletjes nodig.
Een aantal materialen zijn meestal ook bij de vereniging aanwezig.

Om zelf aan te schaffen:

  • Een handschoen
  • Noppenschoenen of spikes (afhankelijk van je leeftijd)
  • Een honkbalpak van de vereniging waar je speelt

Via je vereniging:

  • Knuppels
  • Ballen
  • Slaghelm
  • Catcher uitrusting (alleen voor een catcher)

Verenigingen waar je kunt honkballen / softballen


Door het hele land zijn verenigingen waar je kunt honkballen. Op onze website kun je kijken welke club bij jou in de buurt zit.

Topsport Honkbal


Topsport Honkbal kun je volgen op de website www.honkbalsite.com 
Daar is alles terug te vinden over onze topsport teams inclusief de Nederlandse selectie teams die onder de naam ‘Team Kingdom of the Netherlands’ uitkomen voor ons land.

 

 

Spelregels op de Honkbal – Softbal Masterz


Via deze officiële KNBSB-site leren jeugdspelers (en alle andere honkballers en softbalsters) op een aantrekkelijke én effectieve manier de spelregels beter begrijpen. Dit leidt uiteindelijk tot het spelregelbewijs.

Met hulp van deze site leren honkballers en softbalsters, al van jongs af aan, ook de regels beter accepteren en juist toe te passen tijdens de wedstrijd. Dit leidt tot meer begrip voor de beslissingen van de scheidsrechter. Bovendien brengt het beheersen van de regels voor hun team de winst dichter bij!

Leeftijden


Honkbal is een sport voor alle leeftijden en wordt over het algemeen door jongens en mannen gespeeld. Maar je kunt als meisje ook honkballen. De jongste jeugd begint vaak bij BeeBall, de aangepaste vorm van honkbal voor jonge kinderen vanaf 5 jaar.

Honkballen kun je in de volgende leeftijdscategorieën:

Tot 10 jaar:           BeeBall
Tot 13 jaar:           Pupillen
Tot 16 jaar:           Aspiranten
Tot 21 jaar:           Junioren
Vanaf 16 jaar        Senioren

Respect the Game


Bij honkbal staat sportplezier voorop. Of je nou topsport of wedstrijdsport speelt, met plezier sporten blijft het belangrijkste. Dat betekent dat we met respect voor elkaar, de tegenstander en de scheidsrechter onze sporten beleven.

Ouders HD