Pilot Softbal Aspiranten Enkels 2021

De KNBSB heeft voor softbal de ambitie om wedstrijden in competitievormen te organiseren die aantrekkelijk zijn:

  • Leuk én uitdagend voor spelers/speelsters, coaches en officials om aan deel te nemen.
  • Leuk en relevant voor publiek en media om te volgen.
  • Leuk en interessant voor verenigingen om te organiseren en/of te hosten.        

Dit geldt ook voor de softbal aspiranten enkels (onder 15 jaar). De KNBSB gaat tijdens de competitie 2021 samen met de betrokken verenigingen als pilot experimenteren met een aantal nieuwe ideeën: De competitie gaat bestaan uit drie competitiedelen met tijdens de zomermaanden meer ruimte voor verenigingen om een toernooi te organiseren en voor speelsters en teams dus meer toernooien om aan deel te nemen.

Eigen regelkaart
Voor deze toernooien kunnen verenigingen nieuwe teams inschrijven en hebben teams ook de mogelijkheid om nieuwe speelsters (bijvoorbeeld uit een andere sport) mee te laten doen. Kortom: de deelname aan de toernooien is voor leden en niet-leden. Er is voor deze competitie een eigen regelkaart met aanvullende spelregels die het spel aantrekkelijk(er) en laagdrempelig(er) maken om te spelen. 

En last but not least: tijdens de toernooien zorgen de op dat moment niet-spelende teams voor de scheidsrechters (een volwassene en een speelster). De pilotcompetitie loopt van het derde weekend april tot en met laatste weekend september, zie de speelkalender.

Hoe ziet deze competitie er uit?

Opening: Spring Tournaments
Door de corona maatregelen hebben we dit jaar niet de mogelijkheid om de openingstoernooien te spelen.

Spring Games
In april en mei spelen de teams in hun eigen poule wekelijks op zaterdag of zondag wedstrijden tegen elkaar (een halve competitie). Dit deel van de competitie start zodra de overheid de mogelijkheid biedt om competitie te kunnen spelen.

Summer Tournaments
In juni en juli, tot de zomerstop,  gaan diverse verenigingen toernooien organiseren waarvoor verenigingen (nieuwe) aspirantenteams (met nieuwe speelsters) kunnen inschrijven. En speelsters hebben de mogelijkheid om vriendinnetjes mee te nemen om hen zo kennis te laten maken met softbal. 
Teams kunnen zich inschrijven voor deze toernooien, rechts op deze pagina. Dat kan tot een week voor het desbetreffende tournooi. 

Mocht er nog geen mogelijkheid zijn om in juni- juli toernooien te organiseren maar wel competitie te spelen, dan zullen we in deze periode competitie wedstrijden plannen.

Voor extra informatie over de organisatie van een toernooi in deze pilot vind je hier de handleiding. 

Planning toernooien: 

Datum Organiserende vereniging Aantal teams
13 juni 2021 Herons, Heerhugowaard 8
  Kinheim, Haarlem 12
  Adegeest, Voorschoten 8
  Robur 58, Apeldoorn 8
     
20 juni 2021 Gryphons, Rosmalen 8
  Wassenaar, Wassenaar 8
  Houten Dragons, Houten 8
     
27 juni 2021 Hilversum Hurricanes 8
  Jeka, Breda vol
  Blue Birds, Delft 12
     
4 juli 2021 Hilversum Hurricanes vol
  Adegeest, Voorschoten vol
     
11 juli 2021 Starlights, Schijndel 12
  Robur 58, Apeldoorn 8
  Red Lions, Rijswijk 8

Inschrijven voor deze toernooien kan aan de rechterkant van deze pagina.

Fall Games
In augustus en september, vanaf de zomerstop, spelen de teams na herindeling in een nieuwe poule. Deze herindeling is zoveel mogelijk op speelniveau, rekening houdend met de reisafstand. Ook deze wedstrijden worden wekelijks op zaterdag of zondag gespeeld (een halve competitie). 

Afsluiting: Fall Tournament
Als afsluiting organiseren we op zondag 10 oktober een groot landelijk softbaltoernooi waarvoor alle softbal aspirantenteams die aan de pilot hebben deelgenomen kunnen inschrijven. Deze promotionele activiteit brengt alle ongeveer 30 teams samen op één locatie voor een groot softbalfeest!

 

 

Pilot Softbal Aspiranten Enkels 2021

Schrijf je in!

*
*
*
*
*
*