Pilot Softbal Aspiranten Enkels 2021

Pilot Softbal Aspiranten Enkels 2021

De KNBSB heeft voor softbal de ambitie om wedstrijden in competitievormen te organiseren die aantrekkelijk zijn:

  • Leuk én uitdagend voor spelers/speelsters, coaches en officials om aan deel te nemen.
  • Leuk en relevant voor publiek en media om te volgen.
  • Leuk en interessant voor verenigingen om te organiseren en/of te hosten.        

Dit geldt ook voor de softbal aspiranten enkels (onder 15 jaar). De KNBSB gaat tijdens de competitie 2021 samen met de betrokken verenigingen als pilot experimenteren met een aantal nieuwe ideeën: De competitie gaat bestaan uit drie competitiedelen met tijdens de zomermaanden meer ruimte voor verenigingen om een toernooi te organiseren en voor speelsters en teams dus meer toernooien om aan deel te nemen.

Voor deze toernooien kunnen verenigingen nieuwe teams inschrijven en hebben teams ook de mogelijkheid om nieuwe speelsters (bijvoorbeeld uit een andere sport) mee te laten doen. Kortom: de deelname aan de toernooien is voor leden en niet-leden (betalen inschrijfgeld). Er is voor deze competitie een eigen regelkaart met aanvullende spelregels die het spel aantrekkelijk(er) en laagdrempelig(er) maken om te spelen. De regelkaart wordt op dit moment samengesteld.

En last but not least: tijdens de toernooien zorgen de op dat moment niet-spelende teams voor de scheidsrechters (een volwassene en een speelster). De pilotcompetitie loopt van het derde weekend april tot en met laatste weekend september, zie de speelkalender.

Hoe ziet deze competitie er uit?

Opening: Spring Tournaments
We starten op zondag 11 april met regionale oefentoernooien. Per poule wordt er bij één van de betrokken (en geïnteresseerde) verenigingen, door deze gastvereniging, een toernooi voor alle teams uit de betreffende poule georganiseerd.

Spring Games
In april en mei spelen de teams in hun eigen poule wekelijks op zaterdag of zondag wedstrijden tegen elkaar (een halve competitie).

Summer Tournaments
In juni en juli, tot de zomerstop,  gaan diverse verenigingen toernooien organiseren waarvoor verenigingen (nieuwe) aspirantenteams (met nieuwe speelsters) kunnen inschrijven. En speelsters hebben de mogelijkheid om vriendinnetjes mee te nemen om hen zo kennis te laten maken met softbal.

Data voor deze toernooien zijn:
Zondag 13 juni
Zondag 20 juni
Zondag 27 juni
Zondag 4 juli
Zondag 11 juli

Fall Games
In augustus en september, vanaf de zomerstop, spelen de teams na herindeling in een nieuwe poule. Deze herindeling is zoveel mogelijk op speelniveau, rekening houdend met de reisafstand. Ook deze wedstrijden worden wekelijks op zaterdag of zondag gespeeld (een halve competitie).

Afsluiting: Fall Tournament
Als afsluiting organiseren we op zondag 10 oktober een groot landelijk softbaltoernooi waarvoor alle softbal aspirantenteams die aan de pilot hebben deelgenomen kunnen inschrijven. Deze promotionele activiteit brengt alle ongeveer 30 teams samen op één locatie voor een groot softbalfeest!

Natuurlijk zijn we op zoek naar verenigingen die het leuk vinden om één of meerdere toernooien te willen organiseren. Dit levert de vereniging sowieso extra (kantine)inkomsten op.

Verenigingen die belangstelling hebben om een Spring of Summer Tournament te organiseren kunnen zich hiervoor aanmelden via het aanmeldingsformulier op deze pagina.

Pilot Softbal Aspiranten Enkels 2021

Een puntje van attentie: let op de beschikbaarheid van uw velden in combinatie met competitiewedstrijden die al gepland zijn.

*
*
*
*
*
*
*