home » competitie » reglementen » doping

Doping

Op deze pagina treft u belangrijke informatie aan omtrent doping.

Handige links:

Essentiele anti-doping informatie voor sporters en begeleiders

De Dopingautoriteit is dè Nederlandse autoriteit op het gebied van dopingcontroles en dopingvoorlichting. Op www.dopingautoriteit.nl is veel informatie te vinden over de risico’s, de rechten en de plichten van sporters en begeleiders bij dopingcontroles. De meest essentiële informatie staat in dit artikel op een rijtje.

De dopinglijst
Een sporter is altijd zelf verantwoordelijk voor wat zich in zijn of haar lichaam bevindt. Het is daarom van belang altijd goed te controleren of middelen die gebruikt worden op de dopinglijst voorkomen. Of het nu gaat om iets dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen.

Begin dit jaar is de Dopingwaaier aangepast en omgezet in een App (iOS en Android). De inhoud van de Dopingwaaier App is deels nieuw en deels vertrouwd. Zo kun je met de App direct alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen controleren. Ook kun je de lijst van veilige voedingssupplementen checken, de dopingcontroleprocedure bekijken en de belangrijkste dopingregels nalezen. De App is ook beschikbaar als mobiele website: www.dopingwaaier.nl.

www.dopingautoriteit.nl/dopinglijst

Medicijngebruik en dopingcontroles
Komt het voor dat een sporter, vanwege een ziekte of aandoening, iets moet gebruiken wat op de dopinglijst staat, dan moet hiervoor dispensatie worden aangevraagd. Sporters die voornamelijk actief zijn op nationaal niveau, kunnen dit doen bij de Dopingautoriteit, via Geneesmiddelen Dispensatie Sporter (GDS). Sporters die internationaal actief zijn dienen dit meestal bij de Internationale Federatie af te handelen. Bovendien, sporters die voornamelijk nationaal actief zijn, maar meedoen aan een officieel International Event (vaak EK’s, WK’s, World Cups, …) dienen de dispensatie meestal internationaal af te handelen, ook al is deze via de GDS al verkregen.
www.dopingautoriteit.nl/GDS

Doping in je vitaminepil?
Uit onderzoek is gebleken dat 2% – 25% van alle voedingssupplementen vervuild zijn met dopinggeduide stoffen. Deze stoffen staan dus niet op het etiket vermeld, maar zitten er soms wel in. Sporters kunnen hierdoor onbewust positief testen en geschorst worden. Om de kans op zo’n onbedoelde positieve dopingcontrole te minimaliseren is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) ontwikkeld. Mocht je voedingssupplementen willen gebruiken gebruik dan alleen NZVT- goedgekeurde voedingssupplementen. Dan hou je het risico op een positieve controle minimaal.
www.dopingautoriteit.nl/NZVT

Kunnen voedingssupplementen doping bevatten?
Van topsporters worden buitengewone topprestaties verwacht. Eén van de voorwaarden voor maximale prestaties én het behoud van de gezondheid is een verantwoord gebruik van voeding en voedingssupplementen, afgestemd op de individuele behoefte van de topsporter. Uit onderzoek in 2007 is wederom gebleken dat voedingssupplementen dopinggeduide stoffen kunnen bevatten, zonder dat dit op het etiket vermeld staat. Dit kan leiden tot een positieve uitslag van een dopingcontrole.
Voor meer info kijk op: www.dopingautoriteit.nl

De dopingcontroleprocedure
Zorg dat je op de hoogte bent van de rechten en plichten tijdens een dopingcontroleprocedure. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan.
www.dopingautoriteit.nl/dopingcontrole

Sportergegevens en whereabouts
Sporters die behoren tot de zogenaamde nationale Testing Pool moeten hun whereabouts aanleveren bij de Dopingautoriteit. Tot deze Testing Pool behoren onder andere sporters met een A-, B- en HP-status van NOC*NSF. Of een sporter lid is van deze Testing Pool en vanaf wanneer de sporter zijn of haar whereabouts moet aanleveren wordt officieel bekend gemaakt middels een brief van de Dopingautoriteit.
www.dopingautoriteit.nl/sportergegevens

Doping Infolijn
Voor antwoorden op alle dopingvragen kan men mailen naar: dopingvragen@dopingautoriteit.nl. Mails worden binnen één werkdag beantwoord.
dopingvragen@dopingautoriteit.nl

100% Dope Free
100% Dope Free betekent nee zeggen tegen doping. Het is een manier van leven waarbij je de verantwoordelijkheid neemt voor een dopingvrije sport en waarbij je op eigen kracht het beste uit jezelf haalt zonder het gebruik van verboden stoffen en methoden. Teken het statement, draag de 100% Dope Free – True Winner armband en draag het uit!
www.100procentdopefree.nl

KNBSB NOC*NSF
Twitter YouTube Facebook