Aanpassingen voor de competitie 2023

23 december 2022

Naar aanleiding van gesprekken als het doelgroepenoverleg in combinatie met de ervaringen van de afdeling Competitiezaken gedurende het seizoen, is besloten tot de volgende wijzigingen dan wel toevoegingen voor het honkbal en/of softbal competitieseizoen 2023. De inschrijving voor de competitie opent op woensdag 4 januari 2023. Verenigingen kunnen tot en met 23 januari 2023 hun teams opgeven. 

 1. Keuze 14 of 18 speeldagen 
  Vanaf 2023 bestaat er een optie te kiezen voor een competitie met 14 wedstrijden in plaats van een competitie van 18 wedstrijden. In deze brief, verstuurd aan de wedstrijdsecretarissen, staat meer uitleg en achtergrondinformatie. Bovendien maakt de toegevoegde conceptindeling inzichtelijk waar het verschil zit in een competitie met 14 en 18 wedstrijden.  
   
  Bij inschrijving van de teams in de betreffende klassen kan in het opmerkingenveld bij de geïnteresseerde teams ‘14 wedstrijden’ vermeld worden. 
   
 2. Honkbal Senioren 4e klasse 
  Recentelijk heeft het Bondsbureau een verzoek ontvangen of het mogelijk is om in de Honkbal Senioren 4e klasse een speelduur van 7 innings (of maximaal 2.30 uur) aan te bieden. Sinds een aantal jaar is dat ook in de Honkbal Senioren 5e klasse van toepassing. Voordeel is dat het voor eenieder veel duidelijker is hoelang een wedstrijd maximaal duurt en daarmee de tijdsinvestering voor alle betrokkenen beduidend minder maakt.  
   
  Bij inschrijving van teams in de Honkbal Senioren 4e klasse kan in het opmerkingenveld vermeld worden: ‘wel/geen interesse in een 7-innings competitie'. 
    
 3. Fastpitch Softbal Heren 3e klasse 
  Vanaf 2023 wordt een 3e klasse toegevoegd aan de categorie Fastpitch Softbal Heren. Deze klasse is met name bedoeld voor die teams waarvoor de 2e klasse net te hoog gegrepen is. Voorbeeld hiervan is de poule ‘Masters Haarlem’, die in de afgelopen jaren een aparte poule vormden in de 2e klasse. 
   
 4. Slowpitch Mixed League  
  Vanaf 2023 wordt de Slowpitch competitie in de Mixed League niet meer verdeeld over twee delen (voor de zomerstop en na de zomerstop), maar gepland over het hele seizoen. 
   
 5. Fastpitch Softbal Jeugd 
  Met ingang van seizoen 2023 verdwijnen de termen “dubbels” en “enkels” uit de benamingen van de klassen. 

  Nieuwe benaming vanaf 2023 Oude benaming
  U21 1e klasse U21 1e klasse dubbels
  U21 2e klasse U21 1e klasse enkels
  U15 1e klasse U15 1e klasse dubbels
  U15 2e klasse U15 1e klasse enkels
 6. Geen 2e inschrijfperiode U12 en BeeBall-competitie
  Vanaf 2023 is er geen 2e inschrijfperiode meer voor teams in de U12 2e en 3e klasse, en de BeeBall-competities. De competities worden voor het hele seizoen gepland. Indien een vereniging in de loop van het seizoen alsnog een nieuw team wil aanmelden, kan dit aangeven worden bij Competitiezaken. Vervolgens wordt gekeken naar de opties of het team al dan niet in een lopende competitie kan instromen.