Memorabele dag voor Youri in de vip-box van de Honkbalweek

20 juli 2022

Echt honkbal

Tekst: Maartje Backus

Iedere vereniging kan een stukje schrijven over een team die een geweldige prestatie geleverd heeft. Ook bij de Red Caps uit Leusden zou dit zonder moeite lukken. Toch zijn er speciale teams, teams die meer doen dan verwacht wordt. Meer team zijn dan andere teams. Meer naar elkaar omkijken en voor elkaar zorgen. Het G-team van de Red Caps is zo’n team.

Een van de spelers, Youri, werd getroffen door een hersentumor. Ieder teamlid begreep dat dit niet goed was en leefde mee op zijn of haar manier. Youri kreeg chemotherapie. Het gezwel zou moeten slinken en na een jaar zou er positief resultaat geboekt moeten worden. Niets was minder waar. Na een jaar was de tumor niet weg en een tweede jaar van zwaardere chemo werd gestart.

Om Youri en zijn moeder even weg te halen uit de sleur van ziekenhuizen, chemotherapie en artsen, werd bij Jolanda van der Vloed van de KNBSB geïnformeerd of er iets voor deze twee mensen gedaan kon worden. Het antwoord was mooier dan de wens. Youri werd –samen met zijn moeder en het hele G-team met begeleiding– uitgenodigd om op de viptribune de wedstrijd USA-Curaçao te kijken. Inclusief hapjes en drankjes. Dat laatste is, naast de wedstrijd, voor een G-team ook erg belangrijk!

Er werd door de trainers van de Red Caps direct actie ondernomen en gezocht naar een touringcarbedrijf dat met enige korting het team naar Haarlem zou kunnen brengen. Door corona en personeelsgebrek zat sponsoring door het touringcarbedrijf er niet. Gelukkig stond er nog een oude afspraak met de Scheltus Stichting en binnen een dag was er een berichtje van Driekje Richters: "Stuur de rekening van de bus maar door. Die betalen wij."

Alle stukjes vielen in elkaar. Het team werd ingelicht en de slapeloze nachten en een periode duizend en één vragen begon. Iedere training waren er nieuwe vragen vanuit het team en de dagen werden afgeteld. De spanning liep op…

Eindelijk was het zover. Op 13 juli om 13.00 uur verzamelen bij de Red Caps en daar kwam de touringcar aanrijden. Eten en snoep voor onderweg werd ingeladen en het team, trainers en enkele ouders vonden hun plekje in de grote bus. Youri achter de chauffeur, zijn moeder ernaast. De reis naar Haarlem kon beginnen.

Na enkele kleine omzwervingen kwamen we bij het stadion aan. De grote tenten met verschillende hapjes, de muziek, de hoeveelheid mensen. Het maakte indruk! Na de kaartcontrole mochten we naar binnen en werden door Jolanda van der Vloed ontvangen in de vip-box. Youri maakte kennis met haar, enthousiasme van twee kanten. De plekken werden opgezocht en het eerste drankje werd geserveerd.

Twee teams betraden de arena voor hun duel. Luid applaus. De toeschouwers discussieerden nog even voor welk team ze waren en de eerste slagman betrad het veld. Gespannen gezichten op de tribune.

De pitcher gooide de eerste bal. Die ging hard! De klap van de slagman was nog harder. Diep onder de indruk zaten onze toeschouwers te kijken. Soms was er in de vip-box wat reuring. Iemand moest naar het toilet of er werd rondgegaan met een schaal met kleine snacks. Ook het volgende drankje vond gretig aftrek.

Curaçao kwam op voorsprong. Het ontging de meeste spelers van ons team. Te veel indrukken, te veel andere zaken. Zoals een bekende Nederlander in de vip-box naast hun… Curaçao won van USA met 3-2. Het was niet belangrijk. Youri had een geweldige dag. Hij genoot. Zijn teamgenoten genoten. Een top dag. Bij het verlaten van het stadion werd iedereen getrakteerd op een patatje. Een spontane actie van een van de ouders.

Terug in de bus waren er knikkende hoofden en een serene ademhaling klonk soms door de bus. Moe en voldaan. De ontbeerde nachtrust werd hier ten dele ingehaald. Terug bij het veld van de Red Caps stonden de ouders iedereen op te wachten. Verhalen vulden de lucht.

Youri was ook weer wakker. Een droom werkelijkheid geworden.

Met dank aan de trainers van het G-team van de Red Caps. Deze dames die zich iedere week weer totaal belangeloos hebben inzetten en alle mensen die dit op wat voor manier mogelijk hebben gemaakt.

Iedere vereniging kan een verhaal schrijven over een team. Niemand heeft echter zo’n topteam als de Red Caps.