Pilot: 90-seconden regel in de Hoofdklasse

26 april 2018

Op donderdagavond 26 april gaat het nieuwe seizoen in de Honkbal Hoofdklasse van start. De KNBSB en de verenigingen willen meer publiek trekken naar wedstrijden. De attractiviteit van wedstrijden is daarbij van groot belang. Een attractieve wedstrijd is een spannende wedstrijd waar snelheid in zit. Een van de redenen waardoor de wedstrijden langer duren zijn de langere wisseltijden tussen de innings. Daarom is besloten om te bekijken of we deze tijd kunnen inkorten en wordt er in de eerste zeven speelrondes van 2018 gestart met een pilot waarbij de maximale ‘wisseltijd’ tussen de innings 90 seconden bedraagt. 

Het doel van deze pilot is om de gemiddelde duur van de wedstrijden in de eerste zeven speelrondes van het seizoen 2018 met 15 minuten in te korten ten opzichte van dezelfde speelrondes in het afgelopen seizoen. Om hiervoor te zorgen zullen de scheidsrechters daarom in de gaten moeten houden dat de teams tussen de innings binnen 90 seconden klaar zijn om de nieuwe slagbeurt te beginnen. De veldscheidsrechters houden de tijd bij en geven de plaatscheidsrechter na 75 seconden een signaal.

Is een van de teams nog niet klaar om na 90 seconden de nieuwe slagbeurt te starten dan zal er een sanctie volgen. Is de veldploeg nog niet op tijd klaar om te starten dan start de count van de slagman met 1 wijd en 0 slag. Andersom zal de slagman, wanneer hij niet op tijd klaarstaat de count beginnen met 1 slag en 0 wijd.

Op 28 mei, na vijf weken, wordt er een eerste evaluatie georganiseerd. Dan kan ook bepaald worden of de pilot geslaagd is en doorgetrokken wordt over het gehele seizoen.