Pilot Jeugdsoftbal wordt in 2022 uitgebreid

9 december 2021

Vanuit het project 'Aantrekkelijk aanbod' is de KNBSB op zoek naar manieren om de competities aantrekkelijker te maken voor deelnemers en verenigingen. Wij zoeken hierbij naar een mooie combinatie van wedstrijden spelen in competitieverband afgewisseld met toernooien.

Toernooien zijn aantrekkelijk voor de speelsters en ook voor organiserende verenigingen. Zij kunnen daar extra kantine inkomsten uithalen.

Afgelopen seizoen hebben we een pilot gedraaid in de softbal aspiranten (U15) competitie enkels. De competitie was ingedeeld in drie blokken waarbij in het tweede blok zes weken lang  toernooien toernooien werden gespeeld. Deze pilot hebben we in goede samenwerking met de doelgroep gedraaid en geëvalueerd en de pilot heeft uiteindelijk mooie resultaten opgeleverd.

We willen deze pilot voor U15 in 2022 graag een vervolg geven en uitbreiden met de softbal U12 klasse. Naar aanleiding van de evaluatie en de feedback gaan we de vorm iets aanpassen.

Opzet

In 2022 gaan de Softbal U15 enkels en Softbal U12 een competitie spelen waar reguliere enkele wedstrijden weer gecombineerd gaan worden met toernooien. Bij de indeling van de poules gaan we uit van regionale teams om de reisafstanden beperkt te houden. Er worden drie of vier wedstrijdrondes ingepland met daarna een toernooi. In totaal plannen we vier toernooien in gedurende het seizoen.

Data toernooiweekenden

In de speelkalender zijn de volgende data voor toernooien opgenomen

  • 30 april - 1 mei 2022
  • 11 – 12 juni 2022
  • 16 – 17 juli 2022
  • 1 – 2 oktober 2022

Het seizoen wordt daarna afgesloten met een groot gezamenlijk eindtoernooi per klasse in het weekend van 22-23 oktober.

Toernooien

We bieden deze toernooien aan op twee niveaus, een A en een B niveau. Zo maken we het interessant voor zowel gevorderden als beginnende teams en kunnen teams op gelijkwaardig niveau tegen elkaar spelen. Verenigingen kunnen aangeven dat zij belangstelling hebben een toernooi te organiseren. Zij kunnen zelf kiezen voor zaterdag of zondag en op welk niveau zij een toernooi willen organiseren en spelen. De teams schrijven zichzelf in voor het toernooi waar zij mee willen doen. We werken eraan om dat via Sportlink te laten lopen.

Bij de toernooien hebben ook meiden die nog geen lid zijn de mogelijkheid om mee te doen. Daar werken we niet met een DWF. Deze tellen dus ook niet mee in de ranking van de competitie.

Zo kunnen teams vriendinnetjes van speelsters uitnodigen om mee te doen en hen op een leuke laagdrempelige manier kennis laten maken met onze sport.

Regels

De wedstrijden en toernooien worden gespeeld met de aangepaste regels die in de aspiranten en pupillen competitie van 2021 ook zijn gebruikt. Er zijn wat kleine wijzigingen.

We zullen deze voor de start van de competitie nogmaals duidelijk communiceren met de deelnemende teams.

Belangstelling voor de organisatie van een U12 of U15 toernooi? Mail dan naar sportontwikkeling@knbsb.nl