Rolstoelsoftbal in Nederland

21 augustus 2019

Bij Sparks Haarlem is rond de Haarlemse Honkbalweek 2018 begonnen met het formeren van een Rolstoelsoftbal Team. Momenteel vindt er elke maand een training plaats onder leiding van Frank Hooning. Sparks Haarlem heeft als doel om Rolstoelsoftbal in Nederland uit te breiden.

Bij Sparks Haarlem trainen momenteel meerdere mensen vol enthousiasme. Dit is bijna een compleet team. Trainingen krijgen steeds meer vorm en de spelers krijgen steeds meer vaardigheden. Spelers melden dat slaan en gooien vanuit een stoel toch wel iets lastiger is, maar al met al krijgen ze er steeds meer handigheid in.

World Series
Rolstoelsoftbal is in Amerika reeds een sport die langer dan 35 jaar gespeeld wordt. Samen met Japanse Teams strijden ze elk jaar om de World Series. Zo goed als alle clubs in Amerika hebben ondersteuning vanuit een MLB of Minor League team. Binnen Nederland is het nog niet heel erg bekend, maar Sparks Haarlem heeft als doel deze sport op te zetten en uit te breiden. Een ander doel is wedstrijden spelen, nationaal maar ook internationaal. Ze zijn op zoek naar andere clubs die deze visie willen overnemen en open staan voor informatie en clinics zodat rolstoelsoftbal kan worden vergroot binnen Nederland. De KNBSB heeft aangegeven dat ze hiermee willen helpen en de Rolstoelsoftbal-tak is dan ook de nieuwste tak onder de G-Sport.

Rolstoelsoftbal speel je niet op een regulier honkbal of softbal veld, maar op een verhard veld (asfalt bij voorkeur) of binnen in een zaal, echter zijn hier dan enige limitaties aan verbonden. Een veld is in het buitenveld maximaal 50 meter en het binnenveld heeft de aspiranten afmetingen, er zijn wel aanpassingen qua honken, deze zijn plat op de grond en zijn vergroot zodat je deze met de rolstoel kunt aantikken en ook zodat de veldspeler met de rolstoel geen obstructie hoeft te vormen.

Spraks Rolstoelsoftbal heeft een eigen Facebookpagina.

Voor meer informatie en voor clinics op locatie, kun u contact opnemen met Sandra Nypels of Frank Hooning

Frank Hooning
+31(0)6-41304332