Voormalig KNBSB-bestuurder André van Overbeek overleden

5 mei 2021

André van Overbeek, die vele jaren bestuurder is geweest op verenigingsniveau, landelijk niveau en internationaal niveau, is op dinsdag (4 mei) op 71-jarige leeftijd overleden. Hij maakte 4,5 jaar deel uit van het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond, leidde de European Softball Federation (ESF) acht jaar en was een club-icoon van Euro Stars, waar hij de voorzitter was.

(Tekst: Marco Stoovelaar, via catcher.home.xs4all. Foto: Foto: Dirk Steffen.)

André van Overbeek werd geboren op 30 december 1949 in Rotterdam. Het was in deze stad dat André's loopbaan in honkbal en softbal in de jaren zestig begon. Destijds, op 18-jarige leeftijd, voetbalde hij bij de vereniging DOS '32 in Rotterdam. In dezelfde periode bezocht hij op Sportpark Vreelust wedstrijden van Sparta, de succesvolle Rotterdamse ploeg die in die jaren verschillende kampioenstitels veroverde. Hij genoot onmiddellijk niet alleen van het spel, maar ook van de sfeer onder de honderden toeschouwers. André werd gelijk een enthousiaste honkbalfan. In de hiernavolgende jaren was hij altijd met bijzonder veel plezier op een honkbal- of softbalveld te vinden. Niet alleen om naar een wedstrijd te kijken, maar misschien meer nog om samen te zijn met vrienden en liefhebbers van de sport, een praatje maken en natuurlijk wat eten en drinken.

Toen Piet van Ruitenburg, de voorzitter van DOS '32, besloot een honkbalteam te vormen begon André te spelen, samen met een aantal voetbalvrienden. De coach van het team was de Amerikaan Charley Brown, die later als werper uitkwam voor Euro Stars. André raakte in latere jaren ook nauw betrokken bij Euro Stars. Die vereniging werd in 1966 opgericht toen de honkbal/softbal-afdeling van voetbalclub RFC zich losmaakte en als onafhankelijke club verder ging. Onder de eerste bestuursleden van Euro Stars was Rinus van der Ham, die een club-icoon werd. Hij werd later voorzitter van de vereniging en was zodoende een voorganger in die functie van Van Overbeek.

André van Overbeek honkbalde zo'n twintig jaar voor DOS '32, waarna hij zich meer ging richten op coaching. Hij stopte als speler en begon met het coachen van vrouwen softbalteams bij zowel NDC '86 als DOS '32.

Scheidsrechter
In het begin van de jaren tachtig is André kort actief als scheidsrechter in zowel honkbal als softbal in het toenmalige Rayon Zuidwest Nederland. Eveneens in de jaren tachtig maakt hij enige jaren deel uit van de publiciteitscommissie (propagandacommissie) van dit Rayon. Andere leden in deze jaren zijn ondermeer Leo van den Boomgaard, Jan van der Sande en Gerard Vaandrager. In 1992-1994 is André de voorzitter van de jeugdcommissie van Rayon Zuidwest Nederland. Andere leden hiervan zijn ondermeer Rieke Dirks, Ton Geenen en Charles van der Meijs.

Toen zijn zoon begon te honkballen bij Euro Stars volgde André al snel zelf ook naar deze club. Daar ging hij jeugdteams en softbalteams coachen. In 1989 was hij één van de coaches van het eerste honkbalteam van Euro Stars samen met voormalig Nederlands Team-pitcher Jan Venema als Hoofd Coach. Onder de spelers in het team waren Hugo Almeida da Silva, Edward Franka, Peter Paul de Heer, Johan Korpel, Mario Reinders, Bas van Rooijen, Leo Voogd en Michael Zwitzer, die allen ook in de Hoofdklasse hebben gespeeld. Een aantal van hen ging zelf ook verder in de coaching, zoals Franka, Korpel, Voogd en Zwitzer.

Vanwege zijn werk woonde André van Overbeek negen jaar lang in de schitterende Russische stad Sint-Petersburg, dat hij zijn tweede thuis noemde. André sprak vloeiend Russisch, genoot van zijn verblijf in de stad, van de inwoners en hun muziek. Hij woonde regelmatig concerten en balletten bij in het grote Mariinski Theater. Dat deed hij ook wanneer hij in recente jaren weer een bezoek bracht aan Sint-Petersburg. Tijdens zijn verblijf in deze stad was André ook bezig met softbal, want hij coachte en trainde een lokale ploeg.

Na terugkeer uit Rusland, eind jaren negentig, gaat André deel uitmaken van verschillende commissies bij Euro Stars. Hij wordt voorzitter van de vereniging en leidt ook de technische honkbal- en softbalcommissies.

Organisatieteam
Zijn organisatorische en administratieve kwaliteiten werden ook gebruikt tijdens het World Port Tournament. In 1985, wanneer de eerste editie wordt georganiseerd, staat het Organisatie-Comité onder leiding van Gerard Vaandrager met wie André samenwerkte in de publiciteitscommissie in Rayon Zuidwest Nederland. André gaat deel uitmaken van het organisatieteam en door de jaren heen levert hij een lange bijdrage aan het tweejaarlijkse honkbal-evenement in Rotterdam, dat in elk oneven jaar wordt georganiseerd. Hij stopt met zijn activiteiten voor het World Port Tournament na de editie van 2007, maar desondanks blijft hij op de achtergrond wel nauw betrokken.

Bestuurlisd KNBSB
In september 2004 wordt André van Overbeek interim-bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). Hij neemt dan de taken over van Ton Hendriks, die in maart 2004 was gekozen, maar zich moest terugtrekken om gezondheidsredenen. In de voorgaande maanden had Hendriks al aan Van Overbeek gevraagd hoe hij er over dacht. Hendriks stelde André voor als zijn opvolger en toen hij begin 2005 bekend maakte dat hij zich definitief terugtrok werd Van Overbeek op 12 maart 2005 gekozen en werd hij officiëel bestuurslid voor softbalzaken. In deze positie was André verantwoordelijk voor Topsport Softbal binnen de KNBSB en overzag hij niet alleen de hoogste competities, maar ook alle activiteiten met betrekking tot de Nationale Softbalteams voor zowel vrouwen als mannen. Als bestuurslid voerde hij besprekingen met de coaches en stafleden van de Nationale Vrouwen (senioren/jeugd) en Mannen Teams en had ook verschillende vergaderingen en besprekingen met vertegenwoordigers van het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF), sponsors, andere instanties en uiteraard bestuursleden van de Nederlandse softbalverenigingen.

Toen André van Overbeek in maart 2005 werd gekozen waren de andere KNBSB-bestuursleden Jan Rijpstra (voorzitter), Leo Smallegange (secretaris/vice-voorzitter), Guus van Dee (honkbalzaken), Edwin van den Berk (wedstrijdofficials), Charles van der Meijs (breedtesport), Jacques van Doezum (commerciële zaken) en Gijs Langevoort (internationale zaken). Binnen een jaar stopten Van Doezum, Van Dee, Smallegange en Van der Meijs allemaal om verschillende redenen. Toen een nieuw bestuur werd samengesteld in maart 2006 keerde Van Overbeek terug, net als Rijpstra, Van den Berk en Langevoort. Zij krijgen gezelschap van Ruud van Zetten (secretaris/penningmeester) en Leny Jansen-van der Gevel (breedtesport). Vanwege zijn werk als burgemeester van de nieuwe gemeente Tynaarloo stopt Rijpstra in februari 2007 en wordt opgevolgd door Van Zetten, terwijl Reinoud Wieling de nieuwe secretaris/penningmeester wordt. In 2008 komen Cees Groot (honkbalzaken) en Gerben Hardeveld (wedstrijdofficials) in het Bondsbestuur.

Begin 2009 maakt André bekend dat hij zich niet verkiesbaar stelt als Bondsbestuurslid in maart van dat jaar, omdat hij zich kandidaat heeft gesteld voor het voorzitterschap van de ESF. In maart wordt hij opgevolgd door Anton Kops, die een goede vriend van hem was. Echter, vanwege ziekte kan Kops zijn positie op dat moment nog niet innemen en André blijft nog wat langer als interim-bestuurslid. Eind augustus 2009 neemt Anton Kops de taken over. Door de jaren heen spraken André van Overbeek en Anton Kops zeer regelmatig met elkaar over allerlei plannen en lopende zaken over het (internationale) softbal. Anton Kops overleed iets meer dan een jaar geleden op 2 januari 2020 op 74-jarige leeftijd.

Toegewijde vertegenwoordiger
Als Bondsbestuurder bezocht André van Overbeek regelmatig competitiewedstrijden, maar ook (inter)nationale evenementen als vertegenwoordiger van de KNBSB. In die functie was André een zichtbare en toegewijde KNBSB-vertegenwoordiger, was voor iedereen beschikbaar en vormde uiteraard zijn eigen inzicht over de voortgang van de nationale teams en competities, maar genoot er altijd zichtbaar van de softbalteams te ondersteunen. In 2007 had André tranen in zijn ogen en was bijzonder trots toen het Nederlands Softbal Team zich plaatste voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China) toen de ploeg in 2007 het spannende Olympisch Kwalificatie Toernooi in Italië won. Als KNBSB-vertegenwoordiger reisde André, voor zover zijn werk dat toeliet, zo vaak als mogelijk mee met de Nederlandse Nationale Teams. Uiteraard was hij ook bij de ploeg in Peking tijdens de Spelen in 2008.

ESF
Zijn organisatorische kwaliteiten, maar ook zijn goede contacten, werden ook erkend door de European Softball Federation (ESF). Op 7 februari 2009 wordt André van Overbeek gekozen tot President van de overkoepelende Europese Softbal Bond als opvolger van de Brit Mike Jennings. Van Overbeek's verkiezing betekent de derde keer dat een Nederlander leiding geeft aan de ESF. Theo Vleeshhouwer (1985-1991) en Jos Gieskens (1995-2003) waren eveneens voorzitter van de European Softball Federation. Van Overbeek wordt herkozen als President voor een tweede termijn van vier jaar op 16 februari 2013 tijdens het ESF Congres in Bled (Slovenië). Doordat een President na twee termijnen niet meer herkiesbaar is wordt Van Overbeek op 4 februari 2017 tijdens het ESF/CEB Congres in Belgrado (Servië) opgevolgd door de huidige President Gabriel Waage uit Tsjechië. In 2018, tijdens het Congres in Parijs (Frankrijk) ontvangt André de Presidential Award uit handen van ESF-President Waage.

Op 24 oktober 2009 wordt André van Overbeek gekozen tot Vice-President for Europe van de International Softball Federation (ISF), samen met Ami Baran (Israël). Hij vervult deze functie tot en met 2017. In 2016 en 2017 is André ook de voorzitter van de Hall of Fame Committee Softball van de World Baseball Softball Confederation (WBSC).

In de acht jaar (2009-2017) dat André van Overbeek leiding geeft aan de European Softball Federation waren er vele activitetiten in Europa. Het ledental van het aantal aangesloten landen groeide, net als het aantal beoefenaren van de sport bij zowel vrouwen als mannen. In die jaren werd ook een aantal nieuwe toernooien geïntroduceerd in verschillende leeftijdsgroepen. André bezocht vele landen in die periode als vertegenwoordiger van de ESF om deze landen te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun softbal-programma's.

Euro Stars
Ondanks al zijn internationale activiteiten blijft André ook nauw betrokken bij Euro Stars, dat in 1987 verhuist van Rotterdam naar de huidige locatie in Capelle a/d IJssel. Door de jaren heen bij Euro Stars werkt André veel samen met ondermeer Peter den Boer, Rinus van der Ham, Yvonne Krabbendam en John de Vos, die ook enige jaren voorzitter is van de vereniging. John en zijn broers Aad en Jan werden ook goede vrienden van André. Een paar jaar geleden keerde André weer terug als voorzitter en was dat nog steeds. In 2018 verwelkomde hij als trotse voorzitter de deelnemende teams, officials, toeschouwers en vertegenwoordigers tijdens de opening van het toernooi om de European Cup Winners Cup op het fraai gerenoveerde complex van Euro Stars in Capelle a/d IJssel. Van Overbeek memoreerde dat hij er trots op was dat zijn vereniging het recht had gekregen het evenement te mogen organiseren en dat was zeer succesvol. Tijdens het toernooi, maar ook door de jaren heen, genoot André er van lekker voor het clubgebouw op het terras te zitten om de bewegingen van activiteiten en mensen op het complex gade te slaan. Onder het genot van een drankje. In het huidige Euro Stars-bestuur werkte André samen met secretaris Peter den Boer en penningmeester Jerry de Cloe.

André van Overbeek was een geliefde en gerespecteerde persoonlijkheid binnen de internationale softbalgemeenschap. Hij had altijd een brede lach op zijn gezicht en vond het heerlijk op de velden samen te zijn met vrienden en bekenden. Toen de auteur van dit artikel de Media Officer was van het Nederlands Softbal Team waren André en ik kamergenoten in 2008 tijdens een trip naar California en Hawaii, maar ook tijdens de Olympische Spelen in Peking (China). Als we op onze kamer waren spraken we veel over softbal. En we genoten simpelweg van waar we op dat moment waren, maar intussen zorgden we ervoor dat alles voorspoedig liep en goed was verzorgd voor de speelsters en staf van ons Nationale Team.

Lees hier het volledige artikel, inclusief enkele foto's die gemaakt zijn gedurende zijn loopbaan.  

André's aanwezigheid op de velden, zijn passie, toewijding, humor en vriendschap zullen door velen worden gemist.

De KNBSB condoleert André's familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.