Blue Lions en Cheetahs zijn Rookvrij: ‘Alleen de barbecue rookt hier nog’

25 januari 2021

  Het herkenbare blauwe 'Rookvrij' bordje bij HSV Cheetahs.

De KNBSB is aangesloten bij het netwerk Nederland Rookvrij. Enkele tientallen honk- en softbalclubs zijn al rookvrij en hopelijk volgen meer hun goede voorbeeld! HSV Cheetahs en HSC Blue Lions vertellen meer over hun rookvrije vereniging.

Niemand wil dat kinderen meeroken of zelf gaan roken. Toch raken helaas veel kinderen verslaafd aan sigaretten. Gelukkig zijn steeds meer plekken waar kinderen komen rookvrij, zo ook de sportparken van HSC Blue Lions en HSV Cheetahs. De respectievelijk Brabantse en Limburgse vereniging bewijzen dat rookvrij sporten hoog op de agenda staat in het zuiden van ons honk- en softballand.


                                                                                                                       HSC Blue Lions uit Tilburg is Rookvrij.
Enthousiaste reacties
“Sigaretten en sport gaan niet samen, daarom besloten we dat we ons wilden aansluiten”, zegt Angela Bankers namens Blue Lions uit Tilburg. “Tijdens de algemene ledenvergadering opperden we het idee en de reacties waren lovend”, legt de voorzitter uit. Ook bij het Beekse Cheetahs was de kogel zo door de kerk toen het plan werd geopperd. “Het irriteerde meerdere leden dat er gerookt werd rondom de velden. Enkele sporters rookten zelfs na iedere inning, dat kon echt niet meer. We kregen veel enthousiaste reacties over ons besluit”, zegt bestuurslid en coach Peter Bouvrie.

Borden vertellen de boodschap
Is jouw club nog niet rookvrij? Laat dan je stem horen via https://rookvrijegeneratie.nl/wat-jij-kunt-doen/sport/. Op deze pagina vinden clubs het stappenplan rookvrije sport, andere downloadbare tools, de mogelijkheid tot gratis één op één ondersteuning door een coach en het aanvragen van gratis borden. Bij Cheetahs had de komst van de ‘Rookvrij’ bordjes direct het gewenste effect. “Er hangen borden op ons complex op plekken die je niet kunt missen. Er hangt er eentje bij het veld, eentje bij de dug-out van de tegenstander en eentje bij de kantine. Opvallender kan bijna niet.” 

Ook in Tilburg wordt er gehoor gegeven aan de oproep om niet te roken op het sportpark van Blue Lions, dat borden op verschillende plekken plaatste. “Onze leden en bezoekers houden zich over het algemeen al goed aan de boodschap op de borden: deze sportaccommodatie is rookvrij.”

Spreek elkaar aan!
Steekt er bij Blue Lions tóch iemand een sigaret op? Dan wordt hij of zij aangesproken door clubleden van de Tilburgse vereniging. “We kennen onze leden en de ouders goed en zij kennen onze regels. Helaas moeten we soms nog wat bezoekers duidelijk maken dat roken verboden is”, zegt Bankers. “Hopelijk is dat in de toekomst steeds minder nodig.” Ook bij HSV Cheetahs zorgt de clubleiding dat de regels worden nageleefd. “Als iemand rookt op ons terrein, ondernemen we actie. Kinderen moeten zo min mogelijk in aanraking komen met rokers en ik denk dat wij het goede voorbeeld geven”, stelt Bouvrie.

Angela Bankers sluit af met een mooie woorden. “Alleen de barbecue mag bij ons nog roken. Hopelijk gaat dat vaak gebeuren tijdens een mooi, zonnig en feestelijk seizoen 2021, waar de hele honk- en softbalwereld denk ik erg naar verlangt.”  

Is jouw club al Rookvrij?
Onze bond zet zich actief in voor een Rookvrije Generatie en wij willen samen met onze partner rookvrije sport stimuleren bij alle leden. Bekijk meer informatie en maak ook jouw club Rookvrij!