Pilot met Slowpitch Softbal competitievormen in seizoen 2021

28 januari 2021

Slowpitch Softbal wordt bekender in Nederland! Steeds meer clubs bieden deze recreatieve spelvorm aan op hun velden en er worden inmiddels tal van activiteiten en toernooien georganiseerd. De KNBSB organiseert daarom in het seizoen 2021 twee verschillende vormen van competitie. De korte, open competitie én een pilot met een gesloten competitie met acht teams van een hoger niveau.

We zien een steeds actievere groep (oud) leden regelmatig in toernooivorm aan de slag gaan met Slowpich Softbal, een spelvorm die goed speelbaar is voor jong en oud, ervaren en beginnende spelers. Door het vele slagwerk is Slowpitch Softbal ook erg leuk om als supporter naar te kijken! En bovendien heeft Slowpitch Softball een grote sociale component. De gezelligheid van samen in gemengde teams softballen en daarna genieten van een hapje en drankje is erg belangrijk bij Slowpitch Softbal.

De KNBSB organiseert al een aantal jaar een aparte, korte regionale competitie met tien speelmomenten voor recreatieve Slowpitchers. Er zijn zes speeldagen voor de zomerstop en vier speeldagen na de zomerstop. Er wordt om de week op een doordeweekse dag gespeeld die de thuisspelende partij kiest. Aan deze competitie doen zo’n tien teams jaarlijks met veel plezier mee. 

We gaan daarom Slowpitch Softbal in 2021 op twee manieren aanbieden:

  1. De regionale korte open competitie met tien speelrondes. Daar zijn we wel afhankelijk van het aantal teams dat zich inschrijft. De reisafstanden mogen niet te groot zijn, aangezien de wedstrijden op een doordeweekse avond gespeeld worden.
  2. Een pilot gesloten toernooi competitie met acht teams van een hoger niveau. Deelnemende teams zijn: DNT, Piratas, Dutch Lions, Eastpro/Stokes, , Team Borachero, Formation, United B&S en Dutch Dragons. Deze competitie bestaat uit vier speel (toernooi)dagen waaraan de acht teams op twee locaties deelnemen. De nummers een en twee plaatsen zich voor de Super Cup 2022. Deze toernooidagen gaan op diverse locaties gespeeld worden. De wedstrijden worden op een honkbalveld gespeeld met aangepaste honkafstanden.

Organiseer een toernooi!
Verenigingen die een honkbalveld hebben dat niet wekelijks volgepland is met duels, kunnen zich aanmelden voor het hosten van een van de toernooien! Kijk spannende slowpitch softbal wedstrijden en genereer kantine-inkomsten! De speelkalender voor deze competities vind je hier. Inmiddels zijn alle toernooi locaties voor 2021 bekend. De toernooidagen voor de pilot zijn: zondag 6 juni, 4 juli, 29 aug, 12 sept 2021. 
Indien de pilot een succes is, gaan we deze competitievorm wellicht de komende jaren uitbreiden.

datum locaties
zondag 13 juni  Gryphons en Eagles
zondag 4 juli Tex Town Tigers en Almere 
zondag 29 augustus DVH en Wassenaar
zondag 12 september Zuidvogels en Caribe
   

De KNBSB wil hiermee de ambitie vervullen om slowpitch softbal competitievormen aan te bieden die:

  • Leuk én uitdagend zijn voor spelers/speelsters, coaches en officials om aan deel te nemen
  • Leuk en relevant zijn voor publiek en media om te volgen.
  • Leuk en interessant zijn voor verenigingen om te organiseren en/of te hosten

Lees alles over Slowpitch Softbal!