Slowpitch Softbal

Deze attractieve variant van softbal wordt wereldwijd actief gespeeld. Slowpitch Softbal richt zich vooral op spelplezier en met aangepaste regels is Slowpitch Softbal dan ook geschikt voor jong en oud. Slowpitch Softbal focust zich voornamelijk op het allerleukste onderdeel van onze sporten, namelijk: slaan. En om dit te bewerkstelligen wordt de bal onderhands en met een boog opgetost.

COED Slowpitch League

Vanuit het project aantrekkelijk aanbod is de KNBSB steeds weer op zoek naar aantrekkelijke, alternatieve competitievormen. We zien dat de belangstelling voor Slowpitch Softbal groeit. Al jaren wordt er een recreatieve Slowpitch competitie georganiseerd waar we een aantal doordeweekse wedstrijdavonden plannen. Hier doen een aantal enthousiaste teams aan mee. Toch zien wij meer kansen voor deze spelvorm en zijn we aan de slag gegaan met een alternatief aanbod.

Sinds 2021 organiseerden we een Slowpitch Softbal competitie in een alternatieve vorm, een gesloten toernooi competitie voor 8 sterke prestatieve teams met vier speel/ toernooidagen. Er is ook ruimte voor Belgische en Duitse teams.

We organiseren deze competitie in nauwe samenwerking met de doelgroep. Het Nederlandse team wat deze League wint plaatst zich voor het eerst volgende Super Cup toernooi.  

De resultaten van deze competitie!

Slowpitch Softbal opstarten bij jouw vereniging

Ook in Nederland begint Slowpitch Softbal steeds populairder te worden. Het spelletje is geschikt voor ervaren en onervaren spelers en bovendien kan het tot op hoge leeftijd gespeeld worden. De sport leent zich erg goed voor bijvoorbeeld ouders van (jeugd)leden, oud-leden en voor leden die om bepaalde (maatschappelijke) redenen geen Fastpitch Softbal meer willen of kunnen spelen.

Wil jij als vereniging je leden een gezellige en laagdrempelige sport aanbieden? Dat kan, maar hoe doe je dat? Vanuit de KNBSB bieden wij hierbij graag ondersteuning. Voor vragen en ondersteuning kun je contact opnemen met sportontwikkeling@knbsb.nl.

Wil je direct meer weten? In de handleiding voor verenigingen is handige informatie te vinden en verschillende tips en tricks om Slowpitch Softbal binnen jouw vereniging vorm te geven!

 

Download de 'Handleiding voor verenigingen'

 

Start een interne Slowpitch competitie!

SV&HV Schiedam startte in 2018 een interne Slowpitch cup.
Omdat er nog veel beperkingen zijn door Corona is dit het ideale moment om met een interne slowpitchcompetitie toch met je clubgenoten bezig te zijn op de club. En misschien kan je jouw buurman of een kameraad ook eens meenemen! 
Bekijk het projectplan van SV&HV Schiedam ter inpiratie voor jouw club!

Recreatieve Slowpitch Softbal Mixed Competitie

Ieder seizoen organiseert de KNBSB een korte Mixed Slowpitch Softbal competitie. Deze competitie bestaat uit twee aparte delen. De voorjaarscompetitie bevat zes speelmomenten die voor de zomerstop plaatsvinden. De wedstrijden vinden ongeveer eens per twee weken plaats van april tot eind juni. Het tweede deel begint na de zomerstop en bevat vier speelmomenten. 

Lijkt het jou leuk om hieraan mee te doen met een team? Dat kan! Neem dan contact op met competitie@knbsb.nl

 

Ledenbinding & ledenwerving

Denk eens aan interne competities, maar ook aan familietoernooien of open avonden waarop leden hun vrienden, buren en familieleden kunnen uitnodigen om wedstrijdjes Slowpitch te spelen bij je club! Hiermee stimuleer je de kantineomzet en wie weet haal je er wel een paar nieuwe leden uit. Kijk ook eens of je nog wat oud-leden kunt overhalen om terug te keren naar de velden!

Slowpitch is bovendien een spel dat je ook na het officiële seizoen in bijvoorbeeld oktober nog kunt spelen om zo het seizoen, dat aan de voorkant zo ingekort is, aan de achterkant toch nog iets te verlengen. Ga dus gelijk aan de slag met Slowpitch!

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op via sportontwikkeling@knbsb.nl

Posters en flyers

De KNBSB heeft wervingsflyers, spelregelflyers en posters die je als vereniging kunt gebruiken om belangstellenden informatie te verschaffen over Slowpitch Softbal. Deze zijn te verkrijgen via de webshop. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met sportontwikkeling@knbsb.nl.

De spelregelflyers ‘Slowpitch in ’t kort’ zijn ook te downloaden:
- Mixed League
- Men's League

 

Slowpitchmat

Ter ondersteuning van de scheidsrechter kan er gebruik gemaakt worden van een ‘strike-out-zone mat’. Enkel wanneer de bal van de pitcher deze mat raakt is het een slagbal. Afmetingen: 43 cm breed en 65 cm lang, met een uitsparing voor de punt van de thuisplaat.

Gratis Slowpitch Softbal clinic

Het Dutch National slowpitch Team (DNT) organiseert op verschillende locaties in ons land Slowpitch Softbal clinics. Deze clinics zijn geschikt voor ervaren en onervaren spelers, voor Slowpitch Softballers en niet-Slowpitch Softballers. Tijdens deze clinic leer je van de echte kenners van de sport!

Heeft jouw vereniging interesse in een clinic van de echte kenners van de sport? De kosten van de clinic worden vergoed door de KNBSB. Alleen de reiskosten (€ 75,-) voor de DNT leden zullen nog betaald moeten worden.  
Voor meer informatie kun je een mailtje sturen naar sportontwikkeling@knbsb.nl.

Slowpitch Softbal Clinic bij HSV Rooswijk