Transgender aan het woord: 'Binnenkort ga ik meedoen met het herensoftbal'

30 april 2021

Honkbal en softbal zijn voor iedereen. Elke sporter moet zich welkom en geaccepteerd voelen in een team, ondanks de onderlinge verschillen in gender, leeftijd, gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie. Helaas durft nog niet iedereen helemaal zichzelf te zijn op en rondom de velden. Daar hopen we zo spoedig mogelijk verandering in te brengen! Simon (gefingeerde naam) is een transgender die nu als man door het leven gaat. Hij vertelt anoniem hoe het voor hem is om te softballen en legt uit welke verbeterpunten er zijn voor de omgang met transgenders (in de sportwereld). 

 

Britt Vonk is KNBSB ambassadeur voor inclusieve sport! Lees hier het volledige interview met haar. 

Hieronder volgt het interview met Simon.

Hoe identificeer jij jezelf?
Ik identificeer mij als een man

Hoe voelde jouw eerste dag als man?
Ik had niet echt een eerste dag als man, mijn overgang van vrouw naar man was meer een proces, maar de eerste keer dat ik werd aangesproken als man voelde ik mij gevalideerd en goed.

Toen je met je transitie begon, had je rolmodellen die transgender waren?
Ik volgde een YouTuber, Noahfinnce, die veel muziekvideo’s maakt. Hij is transgender en daar post hij ook veel over. Ik heb zijn transitie vanaf de beginfase tot nu gevolgd, hij is gestart met hormoontherapie en heeft zijn borstverwijderende operatie gehad. Het geeft een beetje hoop om iemands proces zo te volgen.

Hoe was jouw ervaring toen je aan je omgeving vertelde over je transitie? En hoe reageerde je team?
Mijn ouders hadden er in het begin wat moeite mee, dit heeft best veel effect op mij gehad omdat ik vrij jong was. Gelukkig draaiden ze relatief snel bij. Mijn vrienden waren in die periode mijn grootste steun en ik heb met hen dan ook gekeken hoe mijn voornaamwoorden en mijn nieuwe naam aanvoelden. Mijn team was direct heel relaxt en pakte alles goed op.

Hoe ervaar je het softballen momenteel?
Heel goed. De coronacrisis is natuurlijk wel een beetje jammer, maar dat maakt de sport gelukkig niet minder leuk.

Heeft jouw transitie effect gehad op het sporten?
Ik vond het gezamenlijk douchen nooit echt leuk en sinds mijn transitie is dat erger geworden.  Gelukkig is dat makkelijk opgelost door de technische commissie en krijg ik een eigen kleedkamer. Zodra ik met mijn hormoonbehandeling begin, mag ik niet meer met de vrouwen meedoen. Dan zal ik gaan meedoen met de heren van herensoftbal.

Wat is tot nu toe jouw grootste obstakel geweest sinds je transitie?
De coronacrisis. Alle wachtlijsten bij het VUmc Amsterdam zijn een stuk langer geworden. Ik zou namelijk vorig jaar zomer al mijn eerste intake gesprek hebben. Dit is helaas opgeschoven tot januari. Ook moet ik 3 maanden langer wachten op een afspraak met een gespecialiseerde psycholoog van het VUmc. Alles duurt dus vele malen langer dan ik had gehoopt.

Wat is tot nu toe jouw grootste overwinning geweest sinds je transitie?
Ik heb afgelopen januari mijn eerste intake gesprek gehad, drie jaar nadat ik uit de kast kwam. Dit was natuurlijk een enorme mijlpaal in mijn transitie.

Wat kunnen mensen vermijden om tegen een transgender te doen of te zeggen?
Er zijn meerdere dingen. Vragen over wat er in mijn broek zit, zijn natuurlijk nooit gepast. Ik heb ook al eens gehad dat iemand vroeg waarom ik niet eerder had verteld dat ik transgender ben, wat ook geen leuke vraag is. De reden is omdat ik er zelf niet heel open over ben als het niet hoeft, ik heb het dus niet verteld omdat er geen noodzaak was (en het gaat mensen ook eigenlijk niet zoveel aan wat er allemaal in mijn privéleven speelt).

Wat kan de wereld doen om ervoor te zorgen dat transgenders zich meer op hun gemak voelen om zichzelf te zijn?
Wees respectvol. Het is jammer dat in een land als Nederland de lat nog steeds zo laag ligt, maar sinds de verkiezingen is mij heel duidelijk geworden dat menig Nederlander zich nog steeds niet kan gedragen. RTLnieuws had een post op instagram over Lisa van Ginneken, de eerste transgender vrouw in de kamer en de reacties waren allemaal zo respectloos. Het betrof reacties als: 'transformer optimus', en 'wat een kerel'. Helaas is Nederland niet zo progressief als ik hoopte.

Heb je advies voor degenen die worstelen met hun genderidentiteit?
Het komt wel goed. Hoe lang het ook lijkt te duren en hoe lastig het nu ook is, het komt allemaal echt wel goed. Dit klinkt wellicht een beetje cliché maar veel mensen moeten het toch horen. Als jij het moeilijk hebt, wees niet bang om hulp te zoeken. Wees geduldig met je omgeving, zij vinden het ook lastig en gaan vanzelf beter met je nieuwe naam en voornaamwoorden om. Het is oke als je je soms vergist in je eigen naam (het is ook wel een beetje wennen hoor).