Britt Vonk KNBSB-ambassadeur voor inclusieve sport: ‘Iedereen moet zichzelf kunnen zijn’

22 april 2021

Honkbal en softbal zijn voor iedereen. Elke sporter moet zich welkom en geaccepteerd voelen in een team, ondanks de onderlinge verschillen in gender, leeftijd, gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie. Softbal-international Britt Vonk (29) wil net als de KNBSB dat iedereen erbij hoort op de club. Daarom zet ze zich als ambassadeur in voor de thema’s diversiteit en inclusie.

 

De sportclub is een plek die mensen met verschillende achtergronden verbindt en verbroedert. Dat zien we op verenigingsniveau bij onze honkbal- en softbalclubs, maar ook in de top. Onze nationale teams bestaan uit een samensmelting van verschillende culturen en onderdelen van het Koninkrijk en daarom noemen we ons vol trots Team Kingdom of the Netherlands. “Ik vind het heel tof dat wij het Koninkrijksteam zijn”, zegt Britt Vonk. “Wij vertegenwoordigen het hele koninkrijk, iedereen hoort erbij. Dat is precies het motto dat overal vanzelfsprekend moet zijn binnen onze sporten en daarom ben ik ambassadeur diversiteit en inclusieve sport geworden”, aldus de ervaren korte stop.

Steentje bijdragen
In een inclusieve sportomgeving staan welkom zijn, erbij horen en acceptatie centraal. Waarom vindt Vonk dit thema zo belangrijk? “Ik heb een master sociologie gestudeerd en mijn afstudeerscriptie over Caster Semenya geschreven, de Zuid-Afrikaanse Olympisch hardloopkampioene, die onder een vergrootglas ligt omdat er in de media twijfels zijn of zij ‘honderd procent vrouw is’ door haar natuurlijke hoge testosteron gehalte. Het onderwerp ligt dicht bij mijn hart. Ik vind het verschrikkelijk als sporters zich niet geaccepteerd voelen voor wie ze zijn en niet kunnen genieten van wat de sport te bieden heeft, vooral gemarginaliseerde groepen die zich uitgesloten voelen, zoals sommigen uit de LHBTI+ community of mensen met een etnische achtergrond. Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan verandering samen met de KNBSB.”

Ambitieus en doelstellingen
De KNBSB gaat de komende jaren aan de slag met de thema’s diversiteit en inclusie, omdat wij dit heel belangrijk vinden! Ook komt er vanuit de samenleving gelukkig ook steeds meer aandacht voor deze onderwerpen. In samenwerking met NOC*NSF lanceren we nieuwe richtlijnen gender- en seksediverse personen. Ook bepalen we ambities en doelstellingen met betrekking tot diversiteit en inclusie binnen onze bond. En we adviseren en stimuleren onze verenigingen over het belang van deze thema’s.

Wat zijn de eerste stappen die je binnen je eigen team kunt nemen volgens Vonk? “Ga in gesprek met elkaar. We zijn allemaal verschillend en dat maakt ons uniek: iedereen heeft haar/zijn eigen kwaliteiten en dat maakt je als team sterk. Maar sommige mensen voelen zich niet welkom door bepaald gedrag of taalgebruik. Daarmee kun je mensen pijn doen. Deel je ervaringen en creëer meer respect voor elkaar.”