Terugblik op het online KNBSB Najaarscongres 2020

7 november 2020

Het KNBSB Najaarscongres 2020 werd gehouden op zaterdag 7 november. Vanwege de coronamaatregelen werd het Congres voor de eerste keer online gehouden, een aanpak die prima past bij de huidige tijdsgeest. Het online Congres werd bijgewoond door bijna honderd aanwezigen van ongeveer 40 verenigingen.

De leiding van het online Congres was zaterdag 7 november in handen van bondsvoorzitter Mark Herbold. Aan de hand van een presentatie werden alle punten op de agenda langsgelopen. Namens de Commissie van Toezicht kwam René van der Horst uitgebreid aan het woord. Hij rapporteerde aan het Congres over de samenwerking met en het toezicht op het Bondsbestuur in het afgelopen jaar.  

Picture of Success
Bestuurslid Petra Arends (NTTO Softbal) praatte de aanwezigen daarna bij over de voortgang 2020, de KNBSB-ambitie Picture of Success en de Routekaart 2021+. Daarbij werd steeds ingezoomd op de secties Verenigingssport en Nationale Teams en Talentontwikkeling. Gerald Smith, bestuurslid marketing, communicatie en events, reikte virtueel enkele KNBSB-Awards uit. Bovendien werd bondsscorer Dieks Bannink benoemd als Lid van Verdienste. Alle aanwezigen zetten voor dat moment hun microfoon aan om hem een hartelijk applaus te geven!

KNBSB-begroting 2021
Penningmeester Remke de Bie leidde het Congres op hoofdlijnen door de KNBSB-begroting 2021. Voorafgaand aan het Congres vond op maandag 2 november al een Financieel Vragenuur plaats.‚Äč Alle vooraf ingediende vragen over financiën werden tijdens dat Vragenuur behandeld. Deze vragen werden tijdens het Congres op zaterdag niet meer in detail behandeld.

Stemmen
De andere (online) vorm van het Congres had ook impact op de besluitvorming door het KNBSB Congres. Waar normaal tijdens het Congres ter plekke over voorstellen wordt gestemd, waren de stemmen nu voorafgaand aan het Congres via een online stemformulier al ingediend. Op zaterdag 7 november vond er dus geen stemming meer plaats. Aan het einde van het Congres lichtte de voorzitter de uitslagen van de stemmingen over zeven voorstellen toe. Alle zeven voorstellen van het Bondsbestuur waren door het Congres aangenomen.

Het KNBSB Congres is opgenomen en is later terug te kijken. De besluitenlijst en de presentatie die gegeven is tijdens het Congres worden later gepubliceerd op de website van de KNBSB.

KNBSB Awards 2020
De coronamaatregelen hebben ook invloed op de uitreiking van de KNBSB Awards. Voorgaande jaren deden we wat met leuke vlogs of fysiek tijdens het congres, maar dat zat er nu niet in. Aan het begin van de Holland Series hebben we gelukkig nog een paar awards fysiek kunnen uitreiken. De overige awarduitreikingen hebben we op een andere manier aangepakt.

Victor Draijer (MVP Award en Beste Slagman, Kalian Sams (Homerun King) en Roelie Henrique (Meeste gestolen honken) ontvingen hun award tijdens de Holland Series. De Award voor de vereniging die zich in het bijzonder onderscheidt in de ontwikkeling naar een vitale vereniging is HSV Thamen. De club kreeg dit tijdens het congres te horen. Tijdens dit virtuele congres kunnen we fysiek geen awards uitreiken. Daarom nodigden we enkele awardwinnaars met een smoesje uit voor een videocall, waarin zij verrast werden door onze presentator Norbert van Oosterhout. Bekijk hieronder de filmpjes met de winnaars:

1. Verenigingsofficial van het Jaar: Rein Eikema, een van de drijvende krachten van BSV Falcons.
2: De Slugger award ging naar Erik Eilering van Bedrocks Emmen.
3: Official van het jaar: Huub Nelissen. 

Vanwege de coronamaatregelen zijn nog niet alle KNBSB awards uitgereikt aan de winnaars, zoals de softbalawards van de Golden League, de Bill Arce Award en de Fred van Groningen Schinkel Award. Houd daarom de online KNBSB kanalen voor een compleet beeld van de winnaars!