Vanwege de privacywetgeving (AVG) zijn contactgegevens van verenigingsfunctionarissen niet openbaar op onze website te vinden. Op de website wordt alleen het algemene adres van de vereniging getoond, zoals door de vereniging geregistreerd in Sportlink. De contactgegevens van de verenigingsfunctionarissen van alle honkbal- en softbalverenigingen zijn te vinden in het Adresboek in Sportlink Club. Lees hier alle informatie over het achterhalen van contactgegevens.
De contactgegevens van bondsofficials zoals bondsscheidsrechters en bondsscorers zijn wel inzichtelijk via de KNBSB-site.
Er zijn een aantal regels verbonden aan het verkrijgen en verlenen van dispensaties. Deze zijn te vinden in het Reglement van Wedstrijden Verenigingssport. Voor de Honkbal jeugd is dit artikel 8.3 en voor de Fastpitch Softbal jeugd is dit artikel 9.3.
Lees hier meer over de verschillende dispensaties die onder voorwaarden verkregen kunnen worden en hoe dispensaties aan te vragen.
In januari 2024 vonden drie online bijeenkomsten plaats waarin de afdeling Competitiezaken van de KNBSB het nieuwe seizoen doorsprak met de wedstrijdsecretarissen. Tijdens deze bijeenkomsten werden tips & tricks gedeeld richting het aankomende seizoen en werden veelgestelde vragen behandeld.
Bekijk de presentatie hier.
Lees de handleiding om wedstrijden te kunnen wijzigen in Sportlink Club.
In Sportlink zit een functionaliteit waardoor een bevestiging van een wedstrijdwijziging automatisch via e-mail naar de betrokken verenigingen en bondsofficials wordt gestuurd.
Lees de handleiding om meer doorstuur e-mailadressen te kunnen instellen
Het komt voor dat een team op het laatste moment een wedstrijd wil verplaatsen, afzegt of op het geplande tijdstip niet komt opdagen. Als de wijziging niet 72 uur voor de aanvangstijd van de wedstrijd door de afdeling Competitiezaken is goedgekeurd, spreken we van een niet-opkomen van een team.
Bijvoorbeeld: Staat een wedstrijd op zaterdag om 14.00 uur ingepland, dan moet een eventuele wijziging op de woensdag daarvoor voor 14.00 uur door de afdeling Competitiezaken zijn goedgekeurd.
Lees de procedure bij het niet opkomen van een team.
De aanstellingen van de bondsofficials zijn te raadplegen via de KNBSB Competitie-app, Sportlink Club en de KNBSB-website. Een vereniging kan de aanstellingen ook per wedstrijd van de eigen vereniging in Sportlink Club terugvinden. Kies in Sportlink Club onder de menu-optie 'Wedstrijdzaken' voor de optie 'Wedstrijdprogramma'. Klik daarna op het tabblad 'uit en thuis' en het complete programma van een week is in te zien met de aangestelde scheidsrechters. Mocht dat niet lukken, stel dit dan in bij de optie 'kolommen wijzigen' (rechtsboven).
Voor aanvang van een seizoen is het voor teams spelend in de Honkbal Hoofdklasse en Fastpitch Softbal Dames Hoofdklasse verplicht om éénmalig een Teamformulier in te leveren ten behoeve van de inrichting van de Play-by-Play. De KNBSB stelt hiervoor een Teamformulier ter beschikking. Dit formulier moet uiterlijk 7x 24 uur voor de aanvang van de eerste competitiewedstrijd bij competitie@knbsb.nl zijn aangeleverd.
Voor het opnieuw inplannen van afgelaste wedstrijden en/of het verplaatsen naar inhaalweekenden geldt de volgende procedure.
Er is geen standaardformulier voor het melden van een gestaakte wedstrijd. De betrokken teams/verenigingen én de scheidsrechter(s) moeten binnen 48 uur na afloop van de wedstrijd een verklaring opstellen en naar de afdeling Competitiezaken sturen (per post of e-mail). Na melding van een gestaakte wedstrijd start een vastomlijnde procedure.
Lees meer hoe een gestaakte wedstrijd na melding wordt behandeld, uitspraak van de Wedstrijdcommissie, eventueel beroep en de verbonden kosten.
Voor het spelen van avondwedstrijden bij daglicht zijn er twee tabellen (honkbal en softbal). Deze tabellen, met per periode de uiterste aanvangstijd, zijn na te lezen in de Competitiebepalingen.
In het Reglement van Wedstrijden Verenigingsport artikel 6.7 is het terugtrekken van een team vastgelegd. Bij het terugtrekken van een team wordt een boete van EUR 250,00 opgelegd (voor jeugdteams geldt een boete van EUR 125,00).
Hitte en kou
De KNBSB heeft er voor gekozen geen minimum- of maximumtemperatuur in de reglementen op te nemen. Dit omdat de situatie op de speeldag anders kan zijn dan van tevoren voorspeld, de weersomstandigheden per regio kunnen verschillen en de omstandigheden per speellocatie kunnen verschillen door bijvoorbeeld een verkoelende wind bij hoge temperaturen. De afdeling Competitiezaken geeft de verenigingen en (bonds)scheidsrechters mee dat ze met ‘common sense’ de lokale situatie beoordelen en dit samen met alle partijen bespreken. Hierbij staat vanzelfsprekend altijd de veiligheid van de deelnemers aan de wedstrijd voorop.
Wat te doen?
Wanneer een vereniging het spelen van een wedstrijd vanwege de weersomstandigheden niet verantwoord vindt, neem dan hierover contact op met de wedstrijdsecretaris van de tegenstander.
Bespreek hoe om te gaan met het spelen op een hete dag:
In dit artikel vind je meer informatie over sporten bij warmere temperaturen.
Onweer
Een honkbal- en softbalveld is onveilig tijdens onweer. Wanneer het onweert moet een training of wedstrijd direct (tijdelijk) worden gestaakt. Verlaat onmiddellijk het speel en wacht op een veilige plek de situatie af.
Onweer wordt gevaarlijk voor spelers, toeschouwers, enzovoort als de tijd die verloopt tussen het zien van de bliksemflits en de daaropvolgende donder minder is dan tien seconden. Dit betekent dan dat het onweer zich globaal op drie kilometer afstand bevindt. Aangezien onweer zich snel kan verplaatsen, is het dan tijd maatregelen te treffen.
Waar schuilen?
Het best is om in een gebouw te schuilen, bijvoorbeeld het clubhuis of de kleedkamers. Sluit ramen en deuren en blijf weg van de ramen. Blijf uit de buurt van stromend water en ga zeker niet douchen. Een carport, afdak of andere ‘open’ schuilplaats bieden geen bescherming.
Wanneer er geen schuilplaats in de buurt is: