Wedstrijdzaken

Contactgegevens verenigingsfunctionarissen

Vanwege de privacywetgeving (AVG) zijn contactgegevens van verenigingsfunctionarissen niet openbaar op onze website te vinden. Op de website wordt alleen het algemene adres van de vereniging getoond, zoals door de vereniging geregistreerd in Sportlink. De contactgegevens van de verenigingsfunctionarissen van alle honkbal- en softbalverenigingen zijn te vinden in het Adresboek in Sportlink Club. Lees hier alle informatie over het achterhalen van contactgegevens.

De contactgegevens van bondsofficials zoals bondsscheidsrechters en bondsscorers zijn wel inzichtelijk via de KNBSB-site.

Dispensaties

Er zijn een aantal regels verbonden aan het verkrijgen en verlenen van dispensaties. Deze zijn te vinden in het Reglement van Wedstrijden Verenigingssport. Voor de Honkbal jeugd is dit artikel 8.3 en voor de Fastpitch Softbal jeugd is dit artikel 9.3.

Lees hier meer over de verschillende dispensaties die onder voorwaarden verkregen kunnen worden en hoe dispensaties aan te vragen.

Wedstrijdwijzigingen

Lees de handleiding om wedstrijden te kunnen wijzigen in Sportlink Club.

In Sportlink zit een functionaliteit waardoor een bevestiging van een wedstrijdwijziging automatisch via e-mail naar de betrokken verenigingen en bondsofficials wordt gestuurd.

Lees de handleiding om meer doorstuur e-mailadressen te kunnen instellen

Niet opkomen

Het komt voor dat een team op het laatste moment een wedstrijd wil verplaatsen, afzegt of op het geplande tijdstip niet komt opdagen. Als de wijziging niet 72 uur voor de aanvangstijd van de wedstrijd door de afdeling Competitiezaken is goedgekeurd, spreken we van een niet-opkomen van een team.

Bijvoorbeeld: Staat een wedstrijd op zaterdag om 14.00 uur ingepland, dan moet een eventuele wijziging op de woensdag daarvoor voor 14.00 uur door de afdeling Competitiezaken zijn goedgekeurd.

Lees de procedure bij het niet opkomen van een team.

Aanstellingen bondsofficials

De aanstellingen van de bondsofficials zijn te raadplegen via de KNBSB Competitie-app, Sportlink Club en de KNBSB-website. Een vereniging kan de aanstellingen ook per wedstrijd van de eigen vereniging in Sportlink Club terugvinden. Kies in Sportlink Club onder de menu-optie 'Wedstrijdzaken' voor de optie 'Wedstrijdprogramma'. Klik daarna op het tabblad 'uit en thuis' en het complete programma van een week is in te zien met de aangestelde scheidsrechters. Mocht dat niet lukken, stel dit dan in bij de optie 'kolommen wijzigen' (rechtsboven).

Teamformulier Hoofdklassen

Voor aanvang van een seizoen is het voor teams spelend in de Honkbal Hoofdklasse en Fastpitch Softbal Dames Hoofdklasse verplicht om éénmalig een Teamformulier in te leveren ten behoeve van de inrichting van de Play-by-Play. De KNBSB stelt hiervoor een standaard Teamformulier ter beschikking. Dit formulier moet uiterlijk 7 x 24 uur voor de aanvang van de eerste competitiewedstrijd bij Competitiezaken zijn aangeleverd (competitie@knbsb.nl).

Afgelaste wedstrijden

Voor het opnieuw inplannen van afgelaste wedstrijden en/of het verplaatsen naar inhaalweekenden geldt de volgende procedure.

 

Gestaakte wedstrijden

Er is geen standaardformulier voor het melden van een gestaakte wedstrijd. De betrokken teams/verenigingen én de scheidsrechter(s) moeten binnen 48 uur na afloop van de wedstrijd een verklaring opstellen en naar de afdeling Competitiezaken sturen (per post of e-mail).  Na melding van een gestaakte wedstrijd start een vastomlijnde procedure.

Lees meer hoe een gestaakte wedstrijd na melding wordt behandeld, uitspraak van de Wedstrijdcommissie, eventueel beroep en de verbonden kosten.

 

Avondwedstrijden bij daglicht

Voor het spelen van avondwedstrijden bij daglicht zijn er twee tabellen (honkbal en softbal). Deze tabellen, met per periode de uiterste aanvangstijd, zijn na te lezen in de Competitiebepalingen.

 

Terugtrekken team

In het Reglement van Wedstrijden Verenigingsport artikel 6.7 is het terugtrekken van een team vastgelegd. Bij het terugtrekken van een team wordt een boete van EUR 250,00 opgelegd (voor jeugdteams geldt een boete van EUR 125,00).

Bekijk alle administratieve heffingen

Weersomstandigheden: hitte, kou en onweer

Hitte en kou 
De KNBSB heeft er een aantal jaren geleden voor gekozen geen minimum- of maximumtemperatuur meer in de reglementen op te nemen. Dit omdat de weersomstandigheden niet alleen per regio kunnen verschillen, maar ook omdat de situatie op de dag zelf anders is dan voorspeld dan wel anders ‘aanvoelt’ - door bijvoorbeeld een verkoelende wind bij hoge temperaturen. Wij geven verenigingen nu dan ook mee dat ze met ‘common sense’ de situatie moeten beoordelen en dit met de tegenpartij te bespreken. Hierbij staat vanzelfsprekend altijd de veiligheid van de spelers voorop. 
 

Wat te doen? 
Wanneer je het als vereniging vanwege de weersomstandigheden niet verantwoord vindt om te spelen, dan moet je hierover met de tegenstander in contact treden. Overleg onderling de opties. Denk daarbij aan:  

  • op een ander tijdstip spelen (eerder/later op de dag is het koeler dan midden op de dag);  
  • extra drinkpauzes tijdens de wedstrijd inlassen; 
  • de wedstrijd op een ander moment spelen. 

In dit artikel vind je meer informatie over sporten bij warmere temperaturen.

Onweer  
Geen enkel sportveld is veilig tijdens onweer. Wanneer het onweert, moet de training of wedstrijd uitgesteld dan wel (tijdelijk) gestaakt worden. Verlaat het sportveld onmiddellijk en wacht tot de bui voorbij is.  

Waar schuilen? 
Het best is om in een gebouw te schuilen, bijvoorbeeld de kantine of kleedkamers. Sluit ramen en deuren en blijf weg van de ramen. Blijf uit de buurt van stromend water en ga zeker niet douchen. Een carport, afdak of andere ‘open’ schuilplaats bieden geen bescherming.  

Wanneer er geen schuilplaats in de buurt is: 

  • blijf uit de buurt van hoge bomen, lantaarnpalen, torens, hoogspanningsleidingen, open water, speeltuigen, enz. Blijf minstens op 3 m afstand van hekwerken of afrasteringen. Ga niet op het hoogste punt van de omgeving staan; 
  • maak in geen geval gebruik van een paraplu; 
  • in een groep loop je een groter risico op blikseminslag. Blijf dus niet bij elkaar maar zoek beschutting of houd minstens 3 m afstand van elkaar; 
  • ga gehurkt op je tenen zitten, sla de armen om de knieën met het hoofd zo laag mogelijk, de handen over de oren en de voeten tegen elkaar. Ga nooit plat op de grond liggen. Hurk zo mogelijk in een greppel.