500 spelers en speelsters volgen dopingvoorlichting

11 april 2018

Eerder dit jaar maakten wij al bekend dat de Dopingautoriteit onze topsporters in de Hoofdklasse, Overgangsklasse, Golden en Silver League zou voorlichten over doping. Vlak voor de start van het nieuwe seizoen hebben inmiddels al 500 spelers en speelsters van alle topsportteams de voorlichting van de Dopingautoriteit gevolgd.

In 2017 werd de honkbalsport geconfronteerd met een aantal vervelende dopinggevallen. Om dit soort gevallen in de toekomst te voorkomen en onze sporters te beschermen, is er een samenwerking aangegaan met de Dopingautoriteit. Vertegenwoordigers van de Dopingautoriteit hebben in de maanden februari, maart en april bij elke vereniging voorlichtingen gegeven aan de teams die uitkomen in topsportcompetities. Alle spelers en speelsters hebben deze informatieve bijeenkomsten bijgewoond en geleerd over de dopingreglementen zijn, wat allemaal onder doping verstaan wordt en hoe de app "Dopingwaaier" gebruikt kan worden om te controleren of de supplementen die sporters gebruiken veilig zijn.

De meeste vragen van de sporters gingen ook over deze voedingssupplementen. Bij de voedingssupplementen zit het hoogste risico in pre-workouts. Dit is een product dat veel wordt gebruikt, maar niet betrouwbaar is doordat het vaak is vervuild met dopinggeduide stoffen (verkrijgbaar via webshops, met name uit USA). Via de Dopingwaaier kunnen de sporters precies zien of de stoffen die in hun supplementen zitten goedgekeurd zijn of niet.

Op advies van de Dopingautoriteit is afgesproken dat onze topsporters de komende jaren jaarlijks een digitale voorlichting (e-learning) volgen en één keer per vier jaar deelnemen aan een praktijkvoorlichting.  Op deze manier hopen wij onze sporten en sporters schoon te houden.