Baseball 4 the Blind

 

Baseball for the Blind (B4B) is een honkbal spelvorm die speciaal is ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. In Nederland worden op dit moment nauwelijks sporten aangeboden voor blinden en slechtzienden. En als ze er zijn, dan zijn het vaak sporten die met een buddy of met behulp van een taststok of hond gedaan worden. Zo niet bij B4B. De spelvorm is volledig op basis van geluid. De slagman of -vrouw, de teams van B4B zijn gemengd, slaat de bal door deze zelf op te gooien. In de honkbal zitten belletjes, die blijven bellen zolang de bal in beweging is. Zo kunnen ook de veldspelers horen waar de bal zich bevindt. Het eerste honk heeft een elektronisch geluid, en bij het tweede en derde honk staan mensen met klappers. Op deze manier kunnen de sporters de (zo gewenste) vrijheid ervaren van volledig zelfstandig een sport beoefenen.

B4B in Beek/Sittard, Ede en Nieuwegein
In Nederland zijn we in 2021 begonnen met Baseball for the Blind. De Limburgse honkbal en softbalverenigingen HSV Cheetahs en Sittard Condors hebben toen in samenwerking met de organisatie Iedereen kan Sporten Parkstad en Westelijke Mijnstreek een eerste clinic opgezet. De clinic werd gegeven door de Italiaanse Bond Baseball for the Blind (AIBxC), dat het concept al in 1994 heeft opgezet. Daarna volgde snel een tweede clinic, gegeven door de getrainde coaches van de Cheetahs en Sittard Condors. Het eerste B4B-team is daaruit ontstaan en bestaat inmiddels uit elf spelers en speelsters.

Het doel is vanzelfsprekend om te groeien naar teams in heel Nederland en de eerste stappen zijn inmiddels genomen. Na een succesvolle clinic half mei 2023 van het B4B-team van de Cheetahs/Condors bij de Moorfielders in Ede, hebben zowel de Noorfielders als de Diamonds uit Nieuwegein besloten om een Baseball for the Blind team op te richten. Beide verenigingen hebben vrijwilligers opgelijnd staan en zijn qua materiaal goed uitgerust na de donatie van twee starter sets door de Dirk Kuijt Foundation. Beide clubs gaan op de maandagavond trainen: in Ede startend op 3 juli, Nieuwegein heeft nog geen definitieve startdatum.

Meer weten of interesse in een clinic?
Mochten er meer verenigingen in Nederland zijn die graag meer willen weten of interesse hebben in een clinic, neem dan contact op met Jack Heuts, jack.heuts@knbsb.nl.

Aankomende evenementen 
  • 2024 2e WBSC WK in Parijs gelijktijdig met paralympische spelen (onder voorbehoud)

Europees Kampioenschap
Het Nederlands blindbaseball team heeft tijdens haar eerste deelname aan het Europees Kampioenschap op 7 en 8 oktober 2023 de tweede plaats behaald. Lees hier een verslag van het toernooi. Hieronder kun je de halve finale en finale terugkijken.