Bestuur en Selectiecommissie geven update tijdens tussentijds Congres

8 september 2023

Op woensdagavond vond op het bondsbureau in Nieuwegein het tussentijdse KNBSB Congres plaats. Tijdens het Voorjaarscongres is met de verenigingen en het interim-bestuur afgesproken dat er tijdens dit tussentijdse Congres een update gegeven zou worden over de stand van zaken op financieel gebied en in de zoektocht naar een nieuw bestuur.

Interim-voorzitter Bob Bergkamp opende de avond door het interim-bestuur en de directie voor te stellen en de ca. 40 aanwezigen te verwelkomen. Hij stond even stil bij het overlijden van Willem Broertjes en roemde de successen van de nationale teams en clubteams tijdens de internationale toernooien van deze zomer.

Nadat het verslag van het Voorjaarscongres vastgesteld was, kreeg interim-penningmeester Elliott Rivera het woord. Hij introduceerde zichzelf als oud-honkballer van Haarlem Nicols en Kinheim, die vanwege zijn maatschappelijke loopbaan moest stoppen met honkbal op het hoogste niveau. Die ervaring als financieel directeur bij een farmaceutische multinational gebruikt hij nu om als penningmeester de financiën van de KNBSB te overzien.  “Ik ben gevraagd door mijn oud-teamgenoot Peter Kwakernaak en vind het een eer om deze rol te vervullen!”

Rivera presenteerde vervolgens de prognose voor zowel Verenigingssport als NTTO. Voor verenigingssport wordt er op dit moment een klein positief resultaat verwacht. Door het dalende ledenaantal zijn de contributie inkomsten weliswaar lager, maar omdat er meer subsidie binnenkwam en meer sponsoring is binnengehaald op het HonkbalTV project, wordt er nu een positief resultaat verwacht.

Aan de NTTO kant ligt er nog een uitdaging voor commercie om extra sponsoring op te halen voor de rest van 2023. Rivera presenteerde hierna nog een aantal trends van de afgelopen jaren, die invloed hebben op de begroting van de KNBSB, zoals bijvoorbeeld het dalende ledenaantal afgezet tegen stijgende personeelskosten (bijv. door inflatiecorrectie).

Selectiecommissie

Na de presentatie van de penningmeester was het tijd voor Jan van Gorkum van de Selectiecommissie ten behoeve van de formatie van het KNBSB Bestuur om een update te geven over de zoektocht naar nieuwe bestuursleden.

De commissie is een samenwerking aangegaan met K+V, een specialist op het gebied van werving en selectie. Deze partij pakt de werving van nieuwe bestuursleden op via een vacature, terwijl de selectiecommissie over de uiteindelijke selectie gaat.

Op de vacature, die nog tot en met maandag 11 september online staat, ontvangt K+V volgens van Gorkum nog dagelijks nieuwe inzendingen. Onder de inzendingen zitten nu drie potentiële voorzitters en vijf potentiële bestuurders.

Van Gorkum sloot af met een oproep om de vacatures nog eens binnen het netwerk van de verenigingen te delen, zodat er voor 12 september nog een aantal nieuwe aanmeldingen binnenkomen. De eerste gespreken met kandidaten worden vanaf 16 september gevoerd.

Verenigingsbijeenkomsten

Ten slotte kreeg Yvonne Campfens het woord. De voorzitter van Kinheim heeft sinds het Voorjaarscongres samen met Fred Remmers in verschillende sessies gesproken met honkbal- en softbalverenigingen. “In deze drie bijeenkomsten hebben wij elkaar gevonden in zorg over de staat van de sport en hebben met een pragmatische en positieve insteek gebrainstormd. Samen zetten wij de schouders eronder.”

In alle sessies werd gekeken naar: wat kunnen wij zelf als vereniging? Wat kunnen wij samen met andere verenigingen doen? En waar hebben we de bond voor nodig?

Één van de concrete plannen die daar al uitgerold is op het gebied van aantrekkelijke aanbod is de organisatie van een aantal wintertoernooien door het hele land, waardoor er voor de jeugd het hele jaar door aanbod is.

Zaterdag 30 september is er een nieuwe meeting met daarop in elk geval deze onderwerpen op de agenda:

  • vaste speeldag jeugdcompetities
  • jeugdtoernooien in de winter

Wil jij erbij zijn namens jouw vereniging? Dat kan. De volgende meeting is op 30 september om 08.00 uur ’s ochtends (vanwege het wedstrijdprogramma later op de dag) bij UVV in Utrecht.

Het volgende congres is het Najaarscongres op zaterdag 9 december.