Het eerste openbare kunstgras BeeBall veld in de wereld geopend

4 april 2018

Op dinsdag 3 april opende sportwethouder Ben Tap samen met honkbalinternational Nick Urbanus het allereerste openbare kunstgras beeball-veld in Nederland. Het ligt tussen twee basisscholen (De Tweemaster en De Pontonnier) in Hoorn, op een openbare speelruimte. Het kunstgrasveld is gerealiseerd door de Gemeente Hoorn in samenwerking met de Hoornse honkbalvereniging Urbanus, met de bedoeling om kinderen ook de sport BeeBall te laten spelen buiten de vereniging.

Spelenderwijs kennismaken

Het Urbanus veld is geheel van kunstgras, zodat het het hele jaar door gebruikt kan worden. Urbanus-voorzitter Martin van Drunen: ‘We hebben bewust gekozen voor BeeBall. BeeBall is zodanig ingericht dat kinderen spelenderwijs leren hoe je moet honkballen. Door het veld juist buiten de vereniging en vlakbij scholen aan te leggen kunnen kinderen in hun eigen tijd en tijdens bijvoorbeeld de gymles honkballen. Zo bieden we kinderen de mogelijkheid om te ontdekken hoe leuk teamsport voor hen kan zijn zonder de verplichtingen van een direct lidmaatschap. Als ze er lol in hebben kunnen ze bij uiteraard onze vereniging verder gaan.’ Tevens geeft een door de gemeente Hoorn en HBSV Urbanus aangestelde Combinatie functionaris al de afgelopen twee jaar les aan groep 3 en 4 van de Basisscholen in Hoorn, dit jaar zelfs bij 26 scholen in totaal 180 uur.

Proef

Net als de Cruyff Courts start dit initiatief als een proef. Een leerkracht van basisschool de Tweemaster: 'Juist door samen te werken met de gemeente en met HBSV Urbanus bundelen we onze expertise in omgaan met kinderen met die van een honkbalclub en het beleid van de gemeente om jeugdsport te stimuleren. Wij zien dit als een ideale mogelijkheid om kinderen te leren dat buiten sporten minstens zo leuk is als gamen en net zo leerzaam is als sociale vaardigheden opbouwen. Honkbal staat bekend als een echte familiesport, met actief betrokken ouders (die vaak zelf ook spelen) en een stimulerende leer-omgeving. HBSV Urbanus heeft bovendien al de nodige jaren ervaring opgebouwd in het ‘wegleren' van honkbal aan kinderen. Ons schoolaanbod wordt er bovendien door uitgebreid en verrijkt!’

Martin van Drunen vult aan: ‘Wij gaan ook onze beeballers op het veld laten trainen en zullen daarnaast openbare trainingen verzorgen, waraan ieder kind kan meedoen. Zo laten wij in de buurt zien hoe leuk buitensport kan zijn en hoe gemakkelijk het is om het gewoon te proberen. Het is echt vergelijkbaar met het spelen in de buurt: zien spelen doet meespelen!’

Meer velden, meer buiten spelen

Wethouder Ben Tap: ‘Ik heb vroeger ook gehonkbald en ben begonnen met peanutball. Dat is nu BeeBall. Het is goed dat er naast de Cruyff courts nu een soortgelijke openbare voorziening komt voor een andere sport. Ik ben ook blij met de samenwerking tussen de vereniging en het onderwijs. Als het experiment met dit veld slaagt is dit misschien een opmaak voor meer van deze velden in kinderrijke buurten in Hoorn. Op welke termijn die worden gerealiseerd hangt af van de mogelijkheden die de huidige samenwerkingspartners elkaar kunnen bieden.’ Voorzitter van Drunen: "De vereniging is vernoemd naar de bekende honkbal familie Urbanus, vandaar dat wij het passend vonden om aan dit BeeBallveld ook deze naam te geven'. 

Uiteraard was er op dinsdag ook iemand uit de Koninklijke Honkbalfamilie aanwezig om het veldje te openen. Nick Urbanus, international bij Team Kingdom of the Netherlands en infielder in de hoofdklasse bij L&D Amsterdam kreeg de eer om het veld, dat naar de oom van zijn vader vernoemd is, te openen.