Keuzemogelijkheid voor competitie van 14 wedstrijden in 2023

22 december 2022

In de open seniorenklassen en de jeugdklassen zien we de afgelopen jaren dat het spelen van achttien competitiewedstrijden een steeds grotere uitdaging is. Maatschappelijke en sociale ontwikkelingen en trends liggen aan de basis hiervan. Met afgelopen jaar als gevolg: een groot aantal wedstrijd-wijzigingsverzoeken, veel niet uitgespeelde competities en daardoor meer werkdruk voor wedstrijdsecretarissen bij de verenigingen. Om die reden biedt Competitiezaken voor het seizoen 2023 de mogelijkheid om met één of meerdere teams deel te nemen aan een competitie van veertien wedstrijden.

Speelkalender met 14 en 18 wedstrijden inzichtelijk
Recentelijk zijn de speelkalenders 2023 voor verschillende klassen gepubliceerd. Voor de bovengenoemde open seniorenklassen en de jeugdklassen is er nu de optie voor deelname aan een competitie van 14 wedstrijden. De informatiebrief, die naar de wedstrijdsecretarissen is gestuurd, geeft meer uitleg en achtergrondinformatie, en op de laatste pagina staat een conceptindeling met zowel veertien als achttien competitiewedstrijden. Het maakt in een oogopslag inzichtelijk waar het verschil zit: bij een ingekorte competitie worden geen wedstrijden gepland tijdens schoolvakanties en feestdagen.

In de vrijgekomen weekenden kunnen verenigingen vanzelfsprekend zelf een toernooi of activiteit organiseren. Iets wat de KNBSB stimuleert en ondersteunt, onder meer met draaiboeken. Een ander voordeel is dat de speelkalender zo meer ruimte biedt om competitiewedstrijden te verplaatsen of in te halen.

Betrek de betreffende teams bij de keuze
Als vereniging kun je bij de inschrijving van de teams voor seizoen 2023, die woensdag 4 januari 2023 opent en doorloopt tot en met 25 januari, zelf aangeven waar de voorkeur per team ligt. Als bond raden wij aan om bij het maken van de keuze van veertien dan wel achttien wedstrijden de honkballers en softballers uit de betreffende teams en klassen te betrekken. Zij spelen immers de wedstrijden. Waar gaat hun voorkeur naar uit, wat sluit het beste aan bij hun dagelijks leven en eventuele andere activiteiten, zijn ze persoonlijk en daarmee als team in een kortere competitie beter in staat om aan alle wedstrijden deel te nemen?

De mogelijkheid van een competitie van veertien wedstrijden geldt voor de volgende klassen:

  • Honkbal Senioren 5e klasse en lager;
  • Softbal Dames 3e klasse (alleen doordeweekse poules) en lager;
  • Softbal Heren 1e klasse en lager;
  • Honkbal Jeugd U21, U15 en U12 2e klasse en lager;
  • Softbal Jeugd U21, U15 2e klasse (voorheen 1e klasse enkels) en Softbal Jeugd U12 1e klasse.

De inschrijving
Bij inschrijving van de teams in Sportlink, kun je in het opmerkingenveld aangeven of je 14 wedstrijden wilt spelen (zie informatiebrief). Na de inschrijfperiode bekijkt Competitiezaken welke teams de voorkeur voor een competitie van veertien wedstrijden hebben. Wanneer er genoeg animo is en in een cluster complete poules met acht teams (zeven thuis- en zeven uitwedstrijden) kunnen worden samengesteld, dan kan de aanpassing worden doorgevoerd. Wanneer in uw regio geen poule kan worden geformeerd op basis van veertien wedstrijden, blijft de opzet met achttien wedstrijden.