KNBSB Awards uitgereikt tijdens Congres

9 december 2018

Tijdens het KNBSB Congres is op zaterdag 8 december in Nieuwegein een vijftal KNBSB Awards uitgereikt. Nadat alle individuele topsportawards eerder dit jaar al uitgereikt waren, stonden er tijdens het KNBSB Congres nog vijf belangrijke uitreikingen op het programma. Zo werden de awards voor Verenigingsofficial van het Jaar en Vereniging van het Jaar uitgereikt, maar ook De Slugger, de Nol Houtkamp Award en de Leen Volkerijk Award.

De Verenigingsofficial van het Jaar-Award ging in 2018 naar Martin Evers. Deze award is in het leven geroepen om de Meest Waardevolle official, die zich op verenigingsniveau inzet om jeugd en/of senioren wedstrijden te leiden, te eren. Voor deze award konden leden iemand nomineren en op basis van de nominaties heeft de benoemingscommissie van de KNBSB Martin Evers van HSV Catch gekozen als winnaar met de volgende motivatie uit een inzending van Catch:

"Martin staat op het veld als speler, scorer, supporter, maar vooral als scheidsrechter en scheidsrechtercoördinator. Hij scheidsrechtert zelf héél graag, staat bijna elk weekend meer dan één keer achter de plaat of in het veld. Zijn record is 12 wedstrijden in één week en leeft en ademt honkbal en softbal. Hij heeft me eens verteld dat hij ‘s avonds voor het slapen gaan, de spelregels en uitzonderingen doorneemt. Het spelregel boek ligt dus op zijn nachtkastje! Hij neemt het bijzonder serieus. Hij geeft scheidsrechtercursussen en trainingen aan zowel de senioren als onze jeugd en valt in als er niet iemand beschikbaar is. Sinds dit jaar is hij ook de scheidsrechtercoördinator. Zonder Martin zouden we naar mijn mening echt een probleem hebben als vereniging en hij verdient het echt om in het zonnetje te worden gezet."

Martin Evers

Martin Evers ontving zijn KNBSB Award uit handen van KNBSB Pennngmeester Remko de Bie

Vereniging van het Jaar

De Award voor Vereniging van het Jaar ging in 2018 naar het Haarlemse Onze Gezellen. De winnaar van deze prijs wordt bepaald door de accountmanagers van de KNBSB en "OG" is dit jaar benoemd tot winnaar om de volgende redenen:

-    Onze Gezellen is een familievereniging met een familiecultuur, waarbinnen ieder lid even belangrijk is en men zich inzet om leden en bezoekers zich thuis te laten voelen.

-    De vele meewerkende leden verrichten gezamenlijk alle werkzaamheden binnen de vereniging, zoals in de coördinatie, teambegeleiding, bemensing van het clubhuis en  onderhoud van de accommodatie.

-    De vereniging beschikt voor beide sporten over prachtige velden en heeft als omni-vereniging een eigen sporthal en een clubhuis dat het hele jaar geopend is om elkaar te ontmoeten en een drankje te gebruiken.

-    Last but not least: Voorzitter Paul van Kimmenaede. Zijn beminnelijke en vasthoudende inzet tijdens bijna alle dagen van de week. Alleen al vanwege hem, mogen we supertrots zijn op onze vereniging.

Van Kimmenaede ontving de prijs op zaterdag uit handen van KNBSB voorzitter Mark Herbold.

De Slugger

Deze prijs wordt jaarlijks door 'De Kieviten' uitgereikt aan een persoon die zich op propagandistisch niveau inzet voor onze sporten. Dit jaar ging de award naar Jos Peeters van de North Stars uit Amsterdam voor zijn inzet voor het G-Honkbal.

Jos is de stuwende kracht achter de ontwikkeling van G-Honkbal. Hij werkt bij welzijnsinstelling Cordaan al jarenlang met jongeren met een licht verstandelijke beperking. Een aantal van deze jongeren veroorzaakten na hun dagbesteding wel eens voor overlast. Jos bedacht dat honkbal voor licht verstandelijk beperkten een ideale manier van teamsport bedrijven kon zijn, omdat er nauwelijks contact in voor komt, en dode spelmomenten zijn zodat een speler zich weer kan herpakken. Samen met Rinus Paardekooper kwam hij tot het idee om zachte knuppels en ballen te gebruiken, de  sport in 2009 te introduceren tijdens een Cordaan-toernooi en kozen zij de naam G-honkbal. Al vrij snel begon men te trainen en kort daarna werd de eerste officiële wedstrijd gespeeld tegen Double Stars. Dit bleek een succes te zijn. Om de sport verder te promoten werd er landelijk gezocht naar andere verenigingen. Dit resulteerde in 2011 in een landelijke G-Honkbaldag. Sindsdien is het ledenaantal binnen de vereniging gegroeid tot 25 geregistreerde G-honkballers, die 6-7 toernooien per jaar spelen. Jos' ultieme doel is om een G-team in de reguliere competitie te krijgen. Zonder Jos was G-honkbal nooit zo ver gekomen.


Jos Peeters ontvangt de Slugger uit handen van voorzitter van de Kieviten Henk den Duijn

Nol Houtkamp Award

De Nol Houtkamp Award, vernoemd naar de eerder dit jaar overleden Nol Houtkamp, die zich jarenlang inzette voor de groei en ontwikkeling van de softbalsport, wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die zijn gedachtegoed volgt. Dit jaar ging de prijs naar Rieke Dirks.

Rieke is al ruim 45 jaar onlosmakelijk aan de softbalsport verbonden. Een echt softbaldier die alles voor haar sport doet. Zij is Erelid bij Ducks, maar inmiddels alweer 13 jaar bij ROEF! actief. Daarnaast is zij coach geweest bij Jong Oranje en heeft zij in de regio heel veel gedaan voor Rayonteams en op dit moment bij de talenten van de Brabant Bandits. Voor de KNBSB was zij lange tijd official scorer. Daarnaast zet zij in voor de ontwikkeling van softbal in Nigeria door kleding en spelmateriaal voor hun te verzamelen en softbaltrainingen te verzorgen.

Andy Houtkamp, de zoon van Nol, had de eer om de prijs die naar zijn vader vernoemd is, uit te reiken aan Rieke Dirks.

Leen Volkerijk Award

De Leen Volkerijk Award is door de KNBSB ingesteld ter nagedachtenis aan Leen Volkerijk die in een lange reeks van jaren op verschillende manieren de honkbalsport heeft gediend. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan iemand die zich net als Volkerijk heeft ingezet voor de honkbalsport. In 2018 werd de Award door Bart Volkerijk uitgereikt aan een oud-teamgenoot uit de nationale selectie: Charles Urbanus.

Urbanus startte direct na zijn actieve spelersloopbaan met coachen. Hij coachte bij Terrasvogels, het Nederlands team (1988-1991 en tijdens de Olympische Spelen 2000 in Sydney), 4 seizoenen Neptunus (1991-1994) en een lange periode bij Amsterdam Pirates (1995-1997 en 2008-2018). Tijdens zijn 12 jaar als hoofdcoach in de hoofdklasse, leidde hij zijn teams elk seizoen naar de play-offs, werd 3x landskampioen (1991, 1993 en 2011) en won 1x de Europa Cup voor Landskampioenen (2016).

Ten aanzien van de algemene ontwikkeling van de honkbalsport heeft Charlie door de jaren heen een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de trainer/coach-opleidingen van de KNBSB en  zich tevens jarenlang ingezet als docent voor deze opleidingen.

Een heeft hij in de rol van Manager CTO Amsterdam een belangrijke bijdrage geleverd bij het opzetten van de topsportprogramma’s voor honkbal en softbal in het Centrum voor Topsport en Onderwijs in Amsterdam.

Alle award winaars inclusief de in de Eregalerij opgenomen Robert Eenhoorn en Fred van Groningen Schinkel.