KNBSB in transitie

20 april 2018

Tijdens de Bondsraad van 18 april zijn de heren Ruud van Zetten, Gerard Vaandrager, Wim van den Hurk en Peter Kwakernaak door de Bondsraad benoemd als bestuursleden ad interim van de KNBSB. De Bondsraad is tevens akkoord gegaan met de benoeming van vier in plaats van vijf bestuursleden zoals de statuten voorschrijven. 

Namens het interim bestuur heeft bestuurslid Peter Kwakernaak aan de Bondsraad een denkrichting over de toekomst van de organisatie gepresenteerd. Tevens werd stilgestaan bij de recente ontwikkelingen (tot en met 2017) waaruit het interim bestuur conclusies heeft getrokken om de organisatie aan te passen. 

Enkele vervolgstappen toegelicht:

  • De belangrijkste en structurele ontwikkeling betreft de scheiding tussen topsport en breedtesport.
    • Onder topsport wordt verstaan de Nationale teams en talentontwikkeling en onder breedtesport alle activiteiten die te maken hebben met verenigingen, competities en sportontwikkeling en -stimulering. In de presentatie benoemd als Verenigingssport.
  • De twee pijlers werken waar mogelijk en noodzakelijk met elkaar samen om de sporten groter en sterker te maken.
  • In het plan wordt uitgegaan van twee pijlers met eigen beleid, passend binnen het meerjarenbeleid van de KNBSB,  eigen begroting,  professioneel dagelijks bestuur, toezichthoudend en controlerend orgaan met professionele kennis (bijvoorbeeld als Raad van Commissarissen) en aan de pijlers gerelateerde professionals in de uitvoering. 
  • De plannen worden uitgewerkt in de komende 3 á 4 maanden en worden ter besluitvorming voorgelegd aan het Congres. 

De Bondsraad heeft kennis genomen van en is akkoord gegaan met de denkrichting van het interim bestuur en onderschrijft de urgentie van de verandering. Iedereen realiseert zich dat er nog veel zaken moeten worden uitgewerkt en dat het tijdspad ambitieus is.

Het interim bestuur gaat nu hard aan de slag om alle gevolgen en ontwikkelingen voor de goedgekeurde denkrichting in kaart te brengen en alle noodzakelijke stappen uit te voeren.

De volledige presentatie staat online.

Bekijk de presentatie