Koninkrijksteam-coach Mojo Temminck: ‘Slowpitch softbal is perfect voor ledenwerving’

28 mei 2020

Ben je op zoek naar leden om jouw club te versterken? Denk dan eens aan het opzetten/versterken van jullie slowpitchafdeling! Mojo Temminck, coach van zowel het mixed én dames slowpitch Koninkrijksteam legt uit waarom de afgeleide vorm van softbal veel kansen biedt voor honk- en softbalverenigingen.

Slowpitch Softbal draait voornamelijk op het allerleukste onderdeel van onze sporten, namelijk: slaan. Omdat de bal met een boog wordt aangegooid, is de kans levensgroot dat iedereen makkelijk een flinke klap kan uitdelen met zijn of haar knuppel. “Door dit gegeven kan iedereen makkelijk aansluiten bij een slowpitchteam, ondanks een gebrek aan ervaring met honkbal of softbal.” Aan het woord is Mojo Temminck. De coach van het Team Kingdom of The Netherlands slowpitchteam merkt dat de laagdrempelige variant van onze sporten snel aan populariteit wint. “Wereldwijd en met name in Amerika is deze tak van sport razend populair en ook in Europa groeit de belangstelling. In Groot-Brittannië zijn er veel liefhebbers en ook in ons eigen land gaat het de goede kant op. Veel oud-honkballers en fastpitch-softballers stappen over naar deze variant. Hierdoor zien we het niveau van onze nationale teams stijgen.”

Ouders & oud-leden
Juist met name aan de breedtesport-kant liggen er volgens Mojo Temminck volop kansen voor Slowpitch. “De sport leent zich perfect voor ledenwerving. De sport is geschikt voor bijvoorbeeld ouders van (jeugd)leden, oud-leden en voor leden die om bepaalde redenen geen Fastpitch Softbal meer willen of kunnen spelen”, stelt de coach. “Voor oud-leden die gestopt zijn door vele verplichtingen is Slowpitch een kans om onze sporten op een laagdrempelige manier weer te gaan beoefenen.” Ook ouders vormen volgens hem een doelgroep die zich door middel van Slowpitch Softbal aan een vereniging kunnen verbinden. “Staan ze normaal gesproken te kijken bij jeugdtrainingen en mogen ze nu – door de huidige coronamaatregelen - niet op het sportpark blijven? Opper als club dan eens het plan voor een slowpitchtraining voor ouders!”

Vaste Slowpitchavond
Helaas worden er voorlopig tot september geen toernooien en competitiewedstrijden gespeeld door de coronamaatregelen. “Maar je kunt natuurlijk wel een vaste Slowpitch Softbal avond organiseren bij je eigen club, waar iedereen vrijblijvend kan aansluiten”, zegt Temminck. “Op deze manier behouden leden binding met de club en bovendien kunnen leden vrienden, kennissen of familieleden meenemen. Een idee is om bijvoorbeeld strippenkaarten aan te bieden met zomerabonnementen. Bespreek dit soort initiatieven overigens altijd goed met de clubleiding én met je gemeente, in verband met de coronamaatregelen”, benadrukt Temminck.

Slowpitch Softbal clinic
Als de omstandigheden het toelaten in verband met corona, zijn spelers van het Nederlands team beschikbaar voor clinics. De internationals leren deelnemers in ongeveer 2,5 tot 3 uur de basis van slowpitch softbal. “We geven zowel praktische als tactische tips. De sport is namelijk net even anders dan fastpitch softbal. In een leuke avond word je aan het werk gezet en je kunt direct toepassen wat je leert.” De kosten van de clinic worden vergoed door de KNBSB. Alleen de reiskosten (€ 75,-) voor de DNT leden zullen nog betaald moeten worden. Voor meer informatie kun je een mailtje sturen naar sportontwikkeling@knbsb.nl.

Temminck hoopt dat slowpitch softbal een stormachtige ontwikkeling gaat doormaken de komende jaren. “Er liggen een hoop kansen qua breedtesport. En dit betekent dat we hier als nationaal team op de lange termijn uiteindelijk ook van profiteren. We zijn voor onze teams altijd op zoek naar nieuw talent, dus die kunnen zich melden!”

Lees alles over Slowpitch Softbal op onze speciale pagina op de site van de KNBSB