Workshop Lang leve de Sportouder

Thema avond 'Lang leve de sportouder'

Tijdens de avond gaan we in op het sportplezier van kinderen en de rol die ouders daarin kunnen hebben. Samen proberen we de vraag “Wat kan er verwacht worden van de ouders langs de zijlijn?” te beantwoorden. De (beginnende) ouders, de trainers en/of coaches en de bestuurders gaan tijdens de avond samen het gesprek aan over het vergroten van het sportplezier van de kinderen en welke rol zij daar allemaal in spelen. 

Wanneer je als vereniging interesse hebt in een dergelijke thema-avond kun je deze aanvragen via sportopleidingen.nl

De workshop is gratis aan te vragen via het sportakkoord. Bekijk het introductiefilmpje voor meer informatie.

 

Ervaring van een ouder

Ik ben bij de workshop "lang leven de sportouder" geweest bij de Gryphons. De workshop heeft mij als ouder langs de zijlijn, bewust gemaakt van mijn eigen gedrag wat ik, en andere ouders, vertoon tijdens de wedstrijd!!

Wat wij als ouder positieve en normale uitspraken vinden kan voor een kind een volledig andere uitwerking hebben waardoor het kind onzeker, verdrietig en in de war gebracht kan worden. Bv: wel vangen die bal he, of, nu wel ver slaan he, of, nu je best doe he! Het zijn allemaal goed bedoelde uitspraken die in het heetst van de strijd en enthousiasme geroepen kunnen worden. Dit heeft echt een negatieve invloed op het kind en ook op de sfeer langs de lijn omdat mogelijk ouders van de tegenstanders weer andere dingen gaan roepen die niet door de beugel kunnen, ook ouder ookal bedoelen ze het niet zo.

De conclusie was/is: wees je heel bewust wat voor feedback je geeft aan je kind en reageer niet primair, tel tot 10 en spreek andere ouders er op aan als je dingen bemerkt (natuurlijk op een normale manier). Laat de coaches hun werk doen en ben je het niet met beslissingen eens van de coach of scheidsrechter, bespreek dat na de wedstrijd en laat niet je ongenoegen blijken tijdens de wedstrijd.

Er is een heel leuk/ interessant spel achtergelaten wat de kinderen met hun coaches kunnen spelen om zo bespreekbaar te maken wat de kinderen normaal en prettig gedrag vinden tijdens een wedstrijd! Voor mij heeft het echt veel opgeleverd en ik zal nu meer bedachtzaam zijn hoe ik mijn fanatisme en enthousiaste uitspraken moet laten horen zonder een verkapt oordeel te geven over mijn kind of anderen!'

Groetjes Floor, moeder van Isa (sb asp), Teun (hb pup 1) en Pien (BeeBall)

 

Sportplezier - Workshop Lang leve de sportouder

Sportplezier - Ouders bij Gryphons