Congres stemt in met decharge KNBSB Bestuur

21 april 2023


Op 19 april vond het KNBSB Voorjaarscongres plaats. Op de agenda stonden onder meer de jaarcijfers 2022 en het vertrek van het bondsbestuur. Het was voor de eerste keer in de geschiedenis dat het Voorjaarscongres zowel fysiek als online gevolgd kon worden, waarbij alleen de fysiek aanwezige bestuursleden van de verenigingen konden stemmen.

Jan Kuipers, de voorzitter van de Commissie van Toezicht, was de Congresvoorzitter en nam de ca. 100 aanwezigen (fysiek en online) door het Congres. De aftredende penningmeester Remko de Bie presenteerde de financiële cijfers van 2022 en ook de prognoses voor 2023 van zowel de afdeling NTTO als die van de afdeling Verenigingsport.

Het agendapunt waaraan de meeste aandacht geschonken werd, was uiteraard het aftreden van het bondsbestuur. Na de lezing van de Commissie van Toezicht, vertelde aftredend Voorzitter Mark Herbold, over de verschillen van inzicht die in de afgelopen maanden zijn ontstaan en dat een samenwerking niet meer mogelijk bleek. Ook bestuursleden Job van Beekhoven en Petra Arends lieten hierover hun licht schijnen.

Na decharge voor het gevoerde beleid en formele aftreding van het Bondsbestuur, presenteerde Kuipers de door de Commissie van Toezicht geadviseerde vervolgstappen. Een selectiecommissie van vijf personen, waarin naast Kuipers zelf ook Diana Remmers (voormalig CvT-lid), Yvonne Campfens (voorzitter Kinheim), Jan van Gorkum (CvT-lid), en Bas Veerman (voorzitter HCAW) plaatsnemen, gaat op zoek naar een nieuw bestuur. Het nieuwe bestuur komt te bestaan uit een oneven aantal bestuursleden, waarvan volgens de regels van NOC*NSF bovendien maximaal 70% van de leden van hetzelfde geslacht mag zijn en zal in het Najaarscongres gepresenteerd worden.

Tijdens de selectie procedure wordt bovendien uitvoerig onderzocht hoe een vergelijkbare situatie, waarin het huidige bestuur is gevallen, kan worden vermeden. Om op lopende zaken voortgang te houden tot het nieuwe bestuur aantreedt, is er bovendien een tijdelijk bestuur aangesteld, dat wordt aangevoerd door oud-voorzitter van de KNBSB Bob Bergkamp. Om de continuïteit en kennis van de afgelopen bestuursperiode te borgen, maakt ook Mark Herbold onderdeel uit van dit bestuur. Een derde, nog nader te bepalen persoon met kennis en ervaring op financieel gebied, zal dit tijdelijke bestuur completeren.

Dat de KNBSB zonder bestuur niet stuurloos is en dat de dagelijkse werkzaamheden gewoon doorgaan vertelde Algemeen Directeur Stefaan Eskes. Hij presenteerde de positieve cijfers in media bereik, online communicatie en sponsoring die gerealiseerd zijn in de afgelopen drie jaar en sprak zijn zorg uit over het dalende ledenaantal in de afgelopen acht maanden. Tenslotte presenteerde hij de focusgebieden voor 2023 waarin de nadruk ligt op een nieuw ledenbindingsmodel, nieuwe vormen van competitie en verstevigen van kader bij verenigingen.

Technisch Directeur Peter Kwakernaak presenteerde vervolgens het topsportprogramma van 2023 en de teleurstelling van het niet bereiken van de volgende ronde van de World Baseball Classic die met een goed EK in september, weggespoeld moet worden.

Kwakernaak kondigde bovendien een nieuw opleidingsplatform aan dat trainers en coaches op alle niveaus helpt met het voorbereiden en geven van trainingen op alle niveaus. Hierbij is de kennis en ervaring van de topsportcoaches ingezet om coaches en trainers bij verenigingen te helpen bij het in elkaar zetten van goede trainingen. De lancering van het digitale platform zal in de periode mei/juni van dit jaar plaatsvinden.

Wil je de presentatie van het congres zien? Die vind je hier. De notulen zullen na afronding, op de congrespagina worden gepubliceerd.